7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
其實佢諗得太複雜,拎個量角器度下兩隻角咪有結果
剩係解釋半圓有幾多條邊都夠煩
唔講清楚邊就唔知點解釋角
你估喺香港咁死板咩
係要加,但唔係中間加,人蠢無藥醫,都唔駛教識你。
總之答案一定唔係 false。
問true or false wor...

冇咪答冇囉

點解一定證明有?
鬼佬教學
唔係要正確答案
係想知道你認識咗幾多

你上去睇下
有個黑人講D學生做功課既答案

直頭笑到痴根

有12蛋糕
小明食咗1O過
how many cakes 小明 still have

個細路答

糖尿病
三角形有幾多隻直角
用大學生嘅角度睇條問題其實問得差
但你用返小學生嘅角度睇一諗就明
2個
false 既話要prove 佢唔係semi circle
因為如果係正半圓既話 無限放大同直徑相交點會係 90度

但問題係
題目用既係this shape ,唔係 semi circle
而且亦無證據條線等於正圓既直徑

如果彎線同直線都有相應長度反而有得計
無限接近直角
小學就要教佢計limit
咁你畫條線垂直紙邊都有兩個直角
呢個ans夠唔夠創意
真係think out of the box
香港人會快而準咁答2個蛋糕
變左快係快 但封左自己頂
半圓平個邊無限切細唔係兩條tangent咩 咁咪直角囉
上面講加條線個啲 有無諗過咩形狀既野加左線都會有直角
我建議阿sir教住冇先,到阿女大個咗讀數先認真再教病定冇
應該睇完+-limit嘅tagent係咪90°之後仲要睇兩邊嘅neighbour 嘅tagent有無變?

利申唔識
呢個直頭係當1q題咁答
加乜鳩直線

小學學noneuclidean geometry
Explain your answer
1. 放大唔會增減角度大少
2. 放大個半圓,focus 去左右兩端,會見到兩隻直角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞