7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike

耶茨發文求助。翻攝自耶茨的推特

...
英國巴斯大學數學暨生物學中心聯合主任耶茨(Kit Yates)博士,日前在推特發文求助,希望網友們能夠幫忙解答7歲女兒的數學作業,結果這個作業引發話題,還難倒了許多網友。
據英國《太陽報》報導,耶茨在輔道女兒寫數學作業時,遇到了他都無法解決的一道幾何問題,題目中有一個半圓形,要學生判斷這個半圓形的圖片裡「是否存在兩個直角?」
耶茨其實知道答案,他過去上節目時還講述過這個問題,然而他不知道該如何將正確答案解釋給自己女兒知道,「我沒有在開玩笑,我真的不知道怎麼告訴她正確答案。據我所知,這是我女兒第一次接觸到『角』的概念。」
...

https://tw.appledaily.com/international/20210303/QZMZUVS6FVG5XHKZDQN6ZIPFMU/
False la

只要係畫一條直線
穿過半圓就有兩個直角
好明顯係諗多咗
內文講左其實佢知答案
但係唔識解俾個女聽
topic就話人唔識答
angle in semicircle?
直徑同條邊個tangent?
咁如果畫10條線呢
如果100條呢? 1000條呢?

呢d咁既問題根本冇standard answer靠吹
佢呢個問題
係想小朋友思考
鬼佬教學唔一定要正確答案
你答無一樣會啱
佢要你解釋你既論點
Two right angles = 2 x 90 = 180
Which is true
佢係問點樣解俾佢個7歲嘅女聽
一個圓360度
半個圓180度
2個直角=180度
中文條問題譯得唔啱
條問題係圖入面有兩個直角,點解?
冇得答冇
冇咪冇囉屌
咁撚多解釋
false
題目都冇話係半圓

true or false

你可以答唔係
重睇啦,"This shape"。
你估外國書咁易好似香港那些白痴書咩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞