7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
好多人偽學術討論呀
藍色的窗
有兩個89.9999999999既角
佢知道用微積分或者trigonometry先可以prove直角而佢個女未學,但又覺得唔應該教佢佢覺得錯既答案
無限接近 其實姐係有
er ....其實c=b=radius
好撚幽默呀,屌你老味
政治制度衍生出黎同教育制度衍生出黎兩回事喎
唔識分定點

當年小學教到圓形嗰陣一定會提呢個

而最早期教圓形面積都係通過切成無限個超細嘅三角形去解釋面積公式點黎(圓周當三角形嘅底,半徑當三角形嘅高)而點用微積分去prove就後話

但只要有圓形有無限隻角又或者圓形冇角嘅概念
應該都可以做到呢一題

因為呢一題應該主要其實係想學生去解釋
你可以話圓形冇角 所以半圓形兩邊唔可以當係直角
又可以話圓形有無限隻角 所以兩邊同半圓形中間條線成直角

奇就奇在7歲咁快就學圓形啫
但一點與一條直線會唔會產生角
兩邊都睇得明既,打和啦好嘛
好啦,討論到攰。
去到無限接近的時候,其實好接近量子力學睇的野,即係佢可以同時係 90度, 或者不是 90 度。視乎到你可以"觀察"到的時候才有真正答案。
政治同教育係冇得分開
政治決定左你學d咩
而大家學d咩決定左下一代學d咩
佢諗多左係知道用微積分或者trigonometry先可以prove直角而佢個女未學,但又覺得唔應該教佢佢覺得錯既答案。
連登仔諗多左:點樣𠝹兩隻直角出黎
總之明就明喇
嗰條橫線證明唔到兩隻角係直角,任何兩隻角都係橫線
點解要人身攻擊,同埋見個虫字都唔想理你
好明顯嗰陣就係一個人話撚晒事
所以嗰陣一個人戇鳩 就成個中國陪襯 嗰陣中國仲有少少民國時代流落黎嘅精英
跟住全部走晒落嚟香港
因為冇制衡制度阻止毛澤東

然而依家美國問題就係一班反疫苗撚
利用,自己戇鳩都算啦,搞撚到其他人。
搞到州政府要立法規管佢哋一定要打
你話地平說呢啲都算啦
唔俾佢話事咪得,但係唔打疫苗就成個社會陪襯
然而美國社會係冇制衡制度,制衡住班戇鳩
想問點解有人話加線?加線你加畫幾多個直角上去都得啦
笑死,用虫字的大陸仔係度叫囂。
0.9999....視乎情況係都有機會不等於 1。

但係圓形的任何一點以直角劃出一條線,係一定穿過圓心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞