7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
True
圓形係由直線組成,所以有直角

整個方框俾佢個女連個圓形出黎就係解釋。
前面果d真係要返小學重讀
而家美國有啲州要立法一定要打左兒童疫苗(麻疹白喉之類,類似香港四價針)先比讀

因為比佢反疫苗撚啲仔女讀嘅話,會搞到個群體免疫力冇左

近三十年都冇德國麻疹,就係呢班反疫苗撚破左功
你知點講俾個小朋友聽咪講囉

問我知唔知托柒?
屌都話
答有又啱
答無都係啱
你解釋到就可以
呢個post好認真個個都話加線
但本身真係有兩個直角
如果睇成條線當然係曲線
但如果淨係睇嗰點嘅話 條曲線幾乎同直線冇分別喎
所以亞洲地區真係好適合做血汗工廠
咁都係無限接近直角姐
成班癡線佬扮think out of the box
明明正常maths題有個definite answer又要為摟橋而摟橋
無限接近90度=90度
直頭係直角嚟

但係唔知點同個女解釋好,直觀上冇直角,但係無限放大會有,而所謂無限接近90度點解會直接等於90度又係小朋友好難學識嘅理論。

正如同小朋友解釋0.999...循環小數點解直接等於1一樣,小朋友好難明
個教授咪煩緊點同個小朋友講

真心 要教個7歲小朋友 兩條線垂直先有90度角

仲要講點解 冇咩父母做到

高知識人士既煩惱 點教到小朋友明
冇90咪冇 唔明佢唔明乜
No, 因為係半圓
痴線
只要畫兩個直角
任何形狀都有兩個直角
可以畫既話,你隨意畫十個直角三角形咪有十個直角?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞