7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
你咪講咗,「幾乎」嘛
無話唔係
唔知有冇諗多咗…

圖形左右兩邊盡頭,圓周同直徑係成一直角嘅,所以真係有兩個直角…

只係,喺一般意義上,量度角度,係只量度兩條直線之間嘅夾角。小學生明唔明白一條曲線(圓周)同一條直線之間,所形成嘅夾角,係可以量度嘅呢?(以曲缐接觸直線嘅嗰一點去度)
”topic就話人唔識答“

邊到?
False
因為唔可以有2個國
你冇諗多,係條題目諗少咗條曲線對小朋友嚟講會係難學嘅知識,因為用唔到量角器
不如加兩條線上去形成直角咪有
真係有

最慘就係真係有果下死
咁就要睇返limit嘅定義啦
當然你可以話無論點放大佢永遠都唔會完全等於直角
但事實上嗰點已經同直角冇分別
睇你點睇

但可以確認係至少社會運行嘅時候唔會比戇鳩豬隊友拖撚累

同時間唔會為人類福祉做岀咩偉大既野
中中挺挺

https://youtu.be/VQti02x57bE
直角=90度
7歲學角度未
未咪用呢啲方法黎等佢地有個初步概念先
只可以講係無兩個直角,但又真係好難答
假設圓形係一個擁有無限條邊嘅多變形
內角 = (inf - 2) * 180 / inf = 無限接近180度
然後又唔知道個條直徑切係邊度,係其中一條邊到?定係個角度?
即使切係個角度,個角都只係無限接近90度
??唔明 你想表達啲咩
教授諗多咗
學古典力學都唔會一次教埋量子力學同相對論啦
係 但係小學只需要學兩條直線相交構成角
on9純數佬先會走去諗埋曲線相交
係任何有直線既圖形加條垂直線都得
diameter同circumference交界嗰度係90度
I'm genuinely not sure what I should advise her the correct answer shoud be.
你肯定?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞