7歲女兒這道數學作業 竟讓大學數學教授上網求助

586 回覆
245 Like 14 Dislike
就算用微積分概念都係極接近直角 即係false
啱啊 radius perpendicular to tangent 點解大家咁多講法
啱 一直係講緊呢種微積分問題
前面啲討論低質到趕走曬啲人
笑死人 哋講緊呢條題目唔係小學程度
下面成班咩鬼佬教育冇固定答案乜乜柒柒 又乜撚嘢加線
你更加唔明個重點
佢冇話係半圓,你條睇落係直線嘅線係咪直線都成問題呀,唔當半圓計撚毛呀
yes, 所以正確答案係: 無解 / undertermined / insufficient information
又要返去limit既定義
傻鳩confirmed
你平時係咪睇content farm當讀咗書?
問半圓有兩個直角 啱定錯

半圓條孤線同直線兩個交點一定少過90度

所以係錯

上面班加切線 延伸線 輔助線去證明半圓可以有2個直角

點會係7歲小朋友份功課到
用 differentiation 計下
你咁講我先明
上面講咩鳩加線
on9標題。
就係叫大家唔洗咁認真
呢份係 7歲細佬既功課
你知道tangent嗎?一定少過90度....
連登ON9仔特別多, 等睇ON9答案
limit概念
tends to,但並非 直線
而曲線同直線根本唔會構成「角」
你會叫7歲小朋友學?

個教授都話係唔知點同佢講解
我冇理解錯嘅話 如果係半圓應該可以無限接近90度喎
咁仲當唔當係直角
真呀
直接喺張圖上面加兩條線畫直角都仲得添
一定俾滿分
因為你出嫁嘛條問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞