『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
唔可以咁比嘅,愛莎一早成長完,但天才呢個身份令佢無法理解凡人痛苦咁解姐。
理性上成長完
但感性上仲係細路女 唔識處理感情

所以愛莎先話輸咗比諾倫
講開又講
第一次睇估唔到冥王春夢果度會有愛莎份
以人物成長黎講唔可以咁講啊
一個小說要令人代入其中一樣野就係要有人物成長
能力同心理成長完全係2樣野,就算能力已經到top,但係經歷咩事都冇成長到,d人一樣會覺得個角色唔夠立體
d人屌海賊都係屌3年2個月之後路飛能力上升左,智力反而倒退左
如果冇愛莎篇既話"愛莎"哩個角色就只能講好可惜地唔夠其他家人立體
佢羡慕諾倫多交心朋友姐,講處理感情同人際關係其實佢處理得好好,你由傭兵團件事可以睇佢處理感情同人際關係唔差,但可以比佢真情流露嘅真係得諾倫同魯迪
講多少少,佢咁扭曲其實佢老母最大問題
其實最後個故主要係解佢老母個魔咒,所以佢唔再著女僕服
有一點我唔係太明
當初魯迪話理解保羅分開佢同希露菲
係唔想希露菲quote on quote 「好似衛星咁圍住佢轉」,阻礙左雙方嘅學習
之後佢又默許愛夏咁樣?純粹係因為愛夏能力上冇阻礙?
雖然咁樣完全無視左心理上嘅倚賴
初時魯迪都反對愛莎跟住自己 想佢去翻學識朋友
愛莎話自己冇必要翻學 然後去考個全科滿分來塞住魯迪把口 莉莉雅又一心想將個女送比魯迪

所以魯迪當時係拗唔贏愛莎呢個真天才的唯有比愛莎鍾意點就點

然後到亞爾斯魯迪先再決心分開兩個人

盧迪點會估得到個劇本係咁
想請教下,佢有冇解釋點解魯迪唔可以無詠唱用治癒魔術
簡單來講由女僕轉職人妻,魯迪兩次都無佢辦法
同埋當時諾倫同愛夏關係好差
如果返埋同一間學校實逼到諾倫痴線

不過呢個都係返唔返學嘅問題
俾著我係魯迪我會掉返轉話
「既然你咁叻,屋企啲事太容易浪費左你一表人才,我要你搵份副職」

當然啦人邊會諗到咁長遠
佢鬼知愛夏單嘢咁扭曲咩
冇肯定嘅答案
但有話過可能係缺乏醫學知識 想像唔到個傷口點復原
另外仲有話可能係佢唔理解自己嘅魔力進入人哋身體呢件事
就好似保羅對盧廸咁
對住醒過又細過自己嘅人係無辦法用口說服到
如果盧廸學保羅咁綁住愛莎再送去另一到返學個結果可能就會唔同
老母由細到大就灌輸啲錯誤嘅觀念比佢先搞到佢咁
保羅綁盧廸去教艾莉絲真係神之一手

好似會透 放呢邊
我就咁po咗
睇背景
三個應該直接鄉下相遇
跟翻小說
誇張得滯
呢個唔意外,反而王女有驚喜
王女性癖you know
開新po啦樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞