『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

44歲
人神把聲聽完真係更加討厭佢,
比我想像中串柒柒好多
太奸狗

動畫黨都唔會信佢啦
做得太出位, 好難唔估佢係奸
我真係希望第二季唔會刪左第五卷
漫畫有改動過,表現魯迪有關心屋企人咁
但係小説入面保羅屌得好啱
個仆街仔真係當老母係死嘅
除左食女乜柒都冇諗過
成為左魯迪成長同故事改變方向嘅契機
鬼估到咁大範圍咩
奸次餘仲好輕浮,好想衝爆個moon打柒佢
HF線食曬3個
保羅:我哋全家轉移左
魯迪:有冇見過希露非

我係保羅我諗我出劍斬柒左佢
HF線saber冇左點食
RIDER好過SABER喇
又黎上帝視角係度亂屌
角色係有缺陷先夠立體
主角都承認左缺點
我欣賞作者肯表現角色嘅缺點吖
預測下仔女嘅劇情發展

拉拉最後話去搵男人 應該就係指緊召喚秋人嘅事 原本冇魯迪嘅世界愛莎係宮廷魔法師 發明咗召喚秋人嘅魔法陣 但有魯迪呢條線去咗做女僕

拉拉用占卜術睇到嘅就係指緊呢樣 佢臨走前有講唔會令魯迪嘅心血白費 魯迪嘅一生其中一個重點就係幫七星開發異世界召喚術嘅魔法陣 拉拉嘅旅行應該會用返魯迪嘅研究 去成功整返召喚秋人個魔法陣出黎 補償返個因果律 所以點解救世主係拉拉 就係因為佢召喚到秋人 而秋人就係未來第四次人魔大戰打贏拉普拉斯同人神嘅因素 呢樣亦都係點解人神點都要殺死藍媽媽嘅原因

再預測下人神所講 要令佢仔女反目成仇 個人預測齊格會係其中一個重點 齊格篇講咗未來中央大陸得返三個國家新與嘅鬼神帝國 阿斯拉王國同埋王龍國

齊格同佢個gay fd 西隆王子個仔都係原來世界唔存在嘅人 龍神係唔識佢哋同埋唔知佢哋有建國嘅野心同一切計劃 之後好大機會會出現一個龍神以往都冇嘅國家 呢點可以成為人神用嘅點

再講齊格同佢gay fd計劃立國同背叛王龍國 而當時處於戰亂中 好大機會同其他國家起衝突 而魯迪大女露西就喺米里斯教國 最細個女就嫁咗去阿斯拉王國做埋高層職位 凈係個立場已經見到魯迪仔女嘅衝突

純FF 歡迎討論

無職呢套啲伏筆 鋪排真係好撚癲
細女會唔會已經死咗未死應該都退咗休
可能係齊格同細妹啲後代有衝突
同埋鬼神帝國可能係槍叔陣營 而槍叔個女係龍社長果邊 咁鬼神帝國應該都算龍社長陣營 仲有阿斯拉就一直都龍社長果邊陣營 咁可能真係齊格vs其他兄弟姊妹嘅後代
齊格篇最尾講打緊仗 冇記錯冇講邊啲國家打緊
原文係:
把北方全土收入手中的新興國家, 鬼神帝國
自古以來支配西部全土的阿斯拉王國
還有占領南部大約一半土地,注視著兩個動向的王龍王國
騎士團領正好位於三個國家的中心

文中就似三個國家都有參與到呢場大戰 ,有可能係三國混戰,而齊格就用呢次機會獨立

講真鬼神帝國未必係槍叔陣營,鬼神帝國都係第一次出現,咩資料都冇
但目前睇落就似鬼神帝國同阿斯拉係敵對關係打緊仗
三國都係互相敵對嘅

要等作者之後慢慢寫 希望唔會變有生之年
睇我上邊#539 個預測 有分析到
阿拉斯=法國
鬼神=普魯士
王龍=奧地利
正名: "偽"人神. 真果位人神俾依家果個做低佐, 再假扮人神
追到漫畫進度想追小說,請問大概係去到小說邊一章?謝謝
文庫版第九卷 白色面具
唔知會唔會係d咩人類嘅惡意混合物之類定係鋼鍊瓶中小人成功版
唔該哂
歡迎你加入小說黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞