『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
冇寫, 有生之年系列

希望作者可以補返拉普拉斯去人界之後做咗咩嘢
點解要整鬥神凱?人族英雄黃金騎士阿爾德巴郎其實係咪拉普拉斯畀咗個鬥神凱佢著? 咁點解之後件甲又被拋棄咗? 第一次同第二次人魔大戰 拉普拉斯做過啲咩? 點解會識到麗結? 麗結又點被解封印? 拉普拉斯同龍社長嘅接觸.........

仲有古龍一堆伏筆 偽人神到底點殺初代龍神屋企人 偽人神畀拉普拉斯嘅資訊到底改變咗咩嘢 一開始個五龍將點死 點解個魔族會無啦啦喺龍界 仲要個魔族有魔眼殺效果 即係連偽人神嘅未來視都對佢無效

好撚多伏筆 仲未計魯迪正傳秋人個啲 個作者仲要走咗去寫個咩獸人英雄 有生之年
睇巴哈分析文話過龍神喺某一次輪迴有揾到麗潔 發現佢冇受詛咒影響 然後麗潔幫龍神補過魔來
所以龍神先有翻咁上下魔力來打交用 但之後唔知點解都冇再揾過麗潔
吓 龍神有得補魔咪贏硬
麗潔嘅設計就係比龍神補魔用 龍神睇過魔龍王嘅手記一定知呢件事 可能有啲情況有魔力都未必夠打呢人神再廢都有太古真神嘅力量 龍神一條友未必夠做
有道理
但見龍神唔想出手,成日驚浪費魔力,唔到最後都唔用魔力打, 打魯迪同北三兩次都係咁

睇嚟麗結個補魔有限制之類
其實龍聖鬥氣咁屈,最終戰,唔用魔力都應該秒到前劍神同北三未著甲最多叫魯迪幫佢回血
風險太高
前劍神有打法專打龍神
北3如果識得正統北神流又係高威力,要鬥快殺
打水神都係打刀格擋加手刀普攻就得
打劍神應該無咩難度
用手都放到光之太刀一般人可以點打
其實佢前面做坦,魯迪係後面用鋼彈輸出真係無得輸
唔同程度啦
前劍神勁過前水神架
同埋佢有研究過龍神習慣,識針對龍神打
研究過唔代表夠打
咪話風險高囉
高手過招,就會有風險
有乜鬼風險,依佢個戰略就係唔好比龍神出全力,固意做反常動作等龍神以為有新招而留手觀察,然後一招制敵,呢個係以龍神唔會出全力同佢打為前嘅戰略,而紅毛講你聽其實殺唔到跟住就GG

隨時會比突發事件出現,而要出神刀
有得唔自己出手處理,緊係唔同人打啦
你始終唔知對面有咩手段黎打你
唔係話我比你強就要可以隨便打都輕易收人皮,有好多顧慮架
其實你望清楚少少,愛麗絲打龍神成套戰略就係劍神教,簡單來講就係龍神習慣見似新招會留手觀察,而呢個就係所謂嘅機會,而實際上其實無新招,就係光之太刀,因為其他招打唔入,成個流程其實係機會出光之太刀,而龍神要慢一手,最少要等龍神唔用水神流同光反收你皮。

但實際係點?龍神係真係望住愛麗絲搞乜尻,仲硬食佢一招添,但跟住呢?就好似一早預隻手比你斬咁,即跳上去拎番隻手接完滿血復活,然後紅毛就招出了,跟本個所謂方法同機會就係龍神預留比你嘅
講多少少,之後龍神當紅毛係透明,直接同魯迪講數,因為魯迪果啲招真係出乎佢意料,而紅毛對佢來講無新意
龍神唔出神刀話唔定仲有得打下既...
咪就係佢唔知對面有咩招
一出手就會有風險,比人用新招/有新強敵埋伏佢
你要記住佢情報量比人神少
無,因為個流程就呃龍神食你一招光之太刀,而呢個流程對龍神來講唔係新鮮事,所以要點處理龍神一早有後著,所以紅毛先會覺得龍神快到好似預咗比佢斬咁
埋伏定正面打呀,埋伏等龍神去廁所同訓著先打研究啲乜嘢
唔係後唔後著
而係對佢黎講死係LOOP黎姐
佢都係不停LOOP黎學習
用果招回復,其實又係消耗魔力
你同前劍神打,打打下比鬥神/北神亂入咪奶野囉
龍神不嬲都係小心架啦
依家係講緊最終戰,龍神有野要保護,佢駛唔駛硬食先唔講,佢後面一堆法師,再講回復佢又唔會話唔用
龍神有野保護一定係出神刀秒架啦
唔會同你留手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞