『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
硬係覺得套甲好熟
我覺得似土偶
又有啲似喎衰鬼
卒之睇晒文庫1-20 +web 剩返既部份,可以入黎呢個post了。
我想問係咪仲有一d 外傳(蛇足篇?)我想問邊度有得睇?
我睇web版既紙言冇呢d 外傳。

btw~~如果完左大戰後最後再加多d 日常既生活描述會仲好。
好似校園篇果段時間,其實幾有趣。
紙言有半篇蛇足
都係買咗15章文庫本
睇到保羅過身雖然一早睇左劇透但都好sad,睇到有少少想喊

Btw文庫係咪未完?攞kindle睇仲諗住可以睇哂成套
之後係咪只可以睇web先
文庫20接web睇住先啦
奉勸新讀者唔好沖哂涼先黎睇第十五卷

點解作者咁屈機
好重要所以講多次第十五卷真係全書巔峰
有齊緊張、悲傷、打鬥、策略、努力、親情、愛情、友情
一篇屌打哂jump漫畫
睇完已經再返唔到轉頭睇其他
原來作者有寫後記 不過唔識日文都係無用
又蝦我哋有土地問題
對我黎講小說好似進階版VR遊戲咁
要你主動郁,故事先會郁
睇小說仲要自己想像埋畫面
17年睇晒web嘅時候以為自己睇晒
點知每年都俾我搵到啲新嘢睇
如此一來原無職NEET,盧迪烏斯.格瑞拉特的故事就結束了。
雖然能夠看到人神敗北的未來,但未來是會改變的,在這之後人神與人們的戰爭仍然會持續下去。
然而,因為無職轉生終究只是盧迪烏斯的故事,所以暫時在這裡告一段落了。
執筆時間為2年半。文字數為283萬字。
我自己本身在過去從來沒有嘗試寫過這麼長的故事。
能一邊以探索未知領域的狀態一邊不停的持續寫,最後寫到完結,這些我想都是多虧了支持我的各位讀者。
也多虧許多人提供的感想、評價,更奪得了累計排行榜的第一位。
雖然我對自己講說,不能隨數字起舞,並不會有數字增加我的實力也跟著飛躍性的上升,或是之前寫的故事突然變好看這類的事情發生喔,要不受迷惑的專心看著自己的作品,
即使如此那燦爛又輝煌的第一名的字眼仍不知道帶給了我多少次的勇氣。當然,數字的背後,也有很多必須要反省的點就是了……。
在有這麼多人聚集的『小説家になろう』中成為第一名的事實,也會成為我今後的自信,帶給我向前邁進的動力吧。
真的,非常的感謝各位。
之後我打算在致力於書籍版那邊的同時,暫時用蛇足篇的名義將24~34的10年間的故事,34歲以後的故事,以孩子們為焦點的故事,還有之前不太有機會成為焦點的角色故事,以一個月1~2話的悠閒步調來寫。
書籍版與蛇足篇,都請各位多多指教。
那麼再一次。
真的,非常感謝各位的閱讀。
蛇足篇會唔會出版
唔想係大陸網睇

btw係kobo睇到番去西隆,咩都未黎得切搞清楚就同死神打一輪重要咩都達成唔到,重要望住帕庫斯死
睇到心都累,個一章既題目真係貼到爆,所有人都白費心機
蛇足應該係會出既,不過就無愛莎篇咁解,愛莎篇就要自己搵返來睇

其實帕庫斯好撚慘
如果到時冇左愛莎篇真係好可惜,有愛莎篇先令到愛莎呢個角色更完整

憑住自己係傭兵團建立既勢力同手段避烏迪避左成年
其實以才能黎講唔從政/從商真係浪費晒
愛莎去從政一定勁撚黑人憎
如果冇出愛莎篇
咁愛莎同工具人冇分別

拒絕愛莎篇嘅人甘心愛莎永遠做魯迪嘅工具人咩
又未到工具人,諾倫入魔法大學段故都係有講愛莎無同埋心嘅問題,當諾倫做左魔法大學學生會會長並且受人愛戴果時感覺到愛莎對佢有羡慕同嫉妒,外傳算正式收左條尾。
愛莎沒有輸
但兩姊妹對比一下
諾倫真係由細路女變大人

愛莎5歲到30歲都係一個樣如果佢到死都係咁就真係好可惜

愛莎篇雖然震撼 但我覺得咁先係一個角色應有嘅表現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞