『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

純動畫討論請去隔離po

[1月高質異世界番] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈6〉
https://lih.kg/aKOvOgU

舊po

大量劇透 未睇原作嘅請上一頁

一齊盡情討論啦

新post lm
睇完漫畫想追小說 應該由邊到開始睇起?
無記錯白色面具第9卷開始 但係小說多好多角度描述 值得一睇
文庫去到24卷日文 中文去到20 預計25卷完
WEB版已經完咗 仲有幾篇外傳都完晒
漫畫去到白色面具大概係文庫第九卷 但係小說補充詳細好多 建議由頭睇起
Thank you ching
由頭睇起
漫畫改左好多野
留名
Post頭紅毛啲圖多咁多
留名

LM

郵差到啦
MVP

LM
注定被NTR嘅女人

我愛老母
注定成世痾爛屎嘅女人
要召喚個有洗屎忽功能嘅屎坑比佢先得
睇曬小說之後先發覺有啲角色我冇撚見過

好似有個弓箭女
文庫加上去嘅角色 令到魯迪ED前期無咁空白 好女仔嚟
想問文庫版同原版差別大唔大

有冇重要野會miss咗
文庫多咗第七卷 係成本新嘅講莎拉 新角色 後面係出來講幾句
仲埋多咗小篇講朱莉仲有其他加筆 應該唔大影響
https://seesaawiki.jp/musyo-ten/d/%bd%f1%c0%d2%a4%c8Web%c8%c7%a4%ce%b0%e3%a4%a4
呢度有詳細講加咗咩
首先,文庫作者再修訂,專業譯者譯,文筆一定唔會比較暢通,至少唔使睇睇吓無啦啦見到翻譯嘅人喺度加啲顏文字/吐嘈

劇情方面,首先每個單行本都有至少新增一篇閒話/特典。雖然大部份都可有可無,不過有啲真係好重要。直頭係解決咗我以前睇web版多年嘅疑惑。

除此之外,文庫7係九成新作、16、23都有唔少增潤。

會刪既野,應該係一啲原作過激嘅劇情/neta/其他人太長嘅pov

總括而言,強烈推薦先睇文庫,web其實你可以當係原稿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞