『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
其實都係拉普拉斯斷鳩估,應該要去到秋人傳先會解釋
好想快d收工返去睇今集動畫呀
係,偽人神真身,仲有過去戰爭,其他位面世界如何被毁全部要等秋人傳先有得解。

冇魔力的秋人,到底係用鋼鐵俠定黑豹模式呢
Ching 有道理

我一開始真係以為鬼神帝國拎曬魔法三大國同埋西北啲西伯利亞國家,鬼神個名搞到我第一個諗起鬼族同死咗嘅鬼神
Ching 有道理
我一開始真係以為鬼神帝國拎曬魔法三大國同埋東北啲西伯利亞國家,鬼神個名搞到我第一個諗起鬼族同死咗嘅鬼神 
真心由頭睇過 觀感上差好多
漫畫都cut左好多嘢,有時間嘅話建議從頭睇小說一次
有d角色直頭冇左
跟住睇落去可能接唔返
小說黨

睇完小說去睇下漫畫
頭幾集就頂唔順,冇睇落去
凈係睇咗藍老母個漫畫外傳
Agger
我有睇哂既
單純個風格本身已經唔太鐘意
同埋佢改既位會令之後既劇情怪怪地
我覺得小説最好睇係主角獨白
本身有私利驅使嘅意圖,然後同現實炒車,成為後悔
好似魯迪拖延槍叔救三個魔族冒險者,同埋槍叔暴露身份之後喺城外相見番
漫畫表現唔到究竟佢後悔乜嘢
呢種矛盾位先係套野既特色
冒險者公會果到同槍叔既價值觀真正互相理解都刻畫得好好
由口講既互相幫助但實際各自有自己做法變成互相認同對方係對等既同伴
應該第11集出
希望動畫做得好
呢到每一個位都好緊要
由寵物店殺人 主角對槍叔有矛盾
去到森林唔救班細路想扮英雄 槍叔否定主角之後接受
再去到公會比人周到 槍叔睇到主角既決心認同佢係戰士
呢到有個位寫得唔足其實都對個故事有影響
主角了解到成件事明明係自己當初寵物店一己私慾搞出黎,到出事仲諗緊點消費槍叔
點知槍叔捨己為人
再會嘅第一句仲係屌槍叔做乜走左去
睇到好心酸
漫畫一句都冇提過
去到果個位話槍叔點解走左去我覺得已經唔係屌
單純真係想留住槍叔
魯迪去到果個位都有反省返既
話說有冇講過有無神呢個存在?
隔黎post成日陰d陰d暗示式劇透 如果好似巨人咁多人睇
應該比人屌撚死哂
全部疑問應該等秋人傳出先有解。

魯迪其實係前傳
前幾集還好,過咗轉移之後啲人就開始㩒唔住
睇古龍根本冇無出現過無神 懷疑無神係吹出來/偽人神
勸過好多次
當初追小說第一個原因係因為太多人想劇透
第二係咁岩睇哂美好世界 搵野睇就睇左
青年艾莉絲嘅聲優我淨係諗到佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞