『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
d 2次元so-called 神再咁撚寸寸貢,讀者就用“第4面牆”對付你哋班2次元虛構角色

唔好忘記龍珠z,野比飯就係俾“第4面牆”搞到主角變番路人
MVP又被迫害

老師更係正,睇下岳母就知
三條女都會覺醒各方面
魯迪見到不救會炎上三個月了
我諗動畫會避少少
漫畫都係魯迪口講一次算數
小說入面直頭郁手郁腳所以槍叔先咁燥
睇完回復術士諗住搵住呢套都係王道爽下
點知睇完老豆打惡龍 老母娃娃夢 主角最後訓覺...
平衡唔到 唔想再睇
幾時產生左呢套係王道嘅錯覺
呢套係異世界版嘅真情

你都睇到結局啦喎點解唔睇埋蛇足平衡下
快樂爆春袋
快感永不變改
淨係求漫畫黎緊將希露菲同愛麗兒、路克嘅互動畫得好啲
小説真係寫得好感人
相比起依家啲開掛異世界,呢套的確係王道喎
拎jump友情、努力同勝利做準則
友情:扎諾巴同克里夫係我睇過輕小入面最有血有肉嘅性親友,佢地之間嘅互動都好正
其他嗰啲一係存在感低到喊
一係純粹劇情推進機/提供殺必死場面
一係男主身邊嘅奶油犬
一係妒忌男主,背叛,最後又比男主嘅「溫柔」折服(呢種最戇鳩)云云

努力:作者可能冇表現出男主係戰鬥能力方面嘅努力,不過正如上面爸打所言,無職主題係家人同人際關係。男主嘅努力我都唔多講了

勝利:無職入面嘅勝利從來得來不易,勝利亦都唔係只係打贏敵人嘅層面

巴打你依家可能感覺俾人餵屎,但係一段日子之後就會掛住無職,因為我自己係咁

P.s.王道本身嘅意思就係最受歡迎最大路嘅故事,如果你對異世界嘅定位係無腦開掛(支語:龍傲天)
我只可以講呃咗你入嚟唔好意思
努力呢個位有斟酌
非常現實
主角唔係劍士,冇得增強體能
所以學到上級之後冇訓練可言
只係由細到大不斷搵機會增值
到頭來去到危急關頭都係意志+符碌
係,所以我想講嘅係男主喺理解及守護親友同埋維繫身邊人際關係嘅努力

不過懶得打咁多字
硬功夫:
魯迪由識講嘢開始已經每日都積極學唔同技能
係為左唔好再前世咁失去所有
希望有朝一日用得著
結果俾佢搵到要保護嘅目標
令佢再學更多

軟功夫:
對每個人都真誠面對
幫佢之餘仲一齊努力

自然得黎又好感人
跪喺龍神腳底嗰幕每次諗起都眼濕濕
Jump嘅王道同異世界轉移類型王道差太遠

我覺得無職都唔太算王道
王道我覺得要更淺白單純
諗返盧迪打鬥神嗰下
明明基斯扮死嗰下可以遠距離補刀
但係就望咗佢扮死咁耐
我覺得最勁真係跪低認輸果幕

其他王道應該係要好型咁寧死不屈 同敵人攬炒 仲要帶埋朋友家人一齊攬炒果種 每次見果啲劇情都好迷

有幾多王道主角會向敵人跪低求饒 仲要只係求人放過自己屋企人 自己命仔同自尊完全可以拋棄

真係完全砌低哂其他懶熱血懶煽情嘅王道漫劇情

真男人 如果做到果度仲有人鬧盧迪係死垃圾肥宅我真係兜巴車埋去
有講過基斯全身都係魔防道具 補幾多刀都冇用 你估基斯有咁蠢咩
你係咁開土炮連不死魔王都打穿
驚啲魔防道具
果度真係睇到起雞皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞