『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
就咁睇字都feel到果幕好型
期待動畫會點還原番
動畫做到個度起馬要去到第5季

水神=細佬
龍神=胡蘇佬
但佢都係頂唔到舊劍神既劍
7 比 3囉
差之毫釐啊
舊劍神好似話係最強人類打輸比奇樂我諗係輕敵同老姐
有時係格食格
因為奇諾針對佢黎訓練
奇諾bug黎

以前毒撚冇認真練過劍

認真練一個月秒撚曬啲咩老劍神,北神三世
基斯呢件事好似背叛左人神 如果佢唔寫封信 魯迪就唔去
就唔會同老師結婚 變左冇拉拉
變左同貓狗係魔法大學結婚
佢同人神又唔係有親,保羅佢哋本身對佢都有恩
其實人神可能未聯絡基斯
獸王國已經係人神叫過去
但唔代表依刻佢已經同基斯講要殺邊個
留意返「???」個章
我唔知佢個世界線係點玩la,不過老魯迪應該係行同現魯迪相同路線,咁理論上人神應該有相關經驗/記憶?者係話佢報夢話同獸人結婚都係人神個planning之內,唔係就解釋唔到點解人神要殺老師

因為佢都講過就算魯迪唔去,老師都唔會死,但係唔會結婚,咁就無菈菈呢位救世主
而魯迪去救老師,跟返老魯迪條路線,最後老師都係會死

所以我個人覺得無論邊邊都係人神個planning
有d 1999,希望大家睇得明
web版好似無呢章
叫佢寫信比魯迪係如果真係無去
基斯會救到佢地 人神又中 老師又唔會一見鍾情 仲可以屌多隻狗

去咗 保羅出事又中 魯迪就會信佢去開門睇老鼠

人神玩到係公我贏字你輸 無老魯迪係一定輸

人神講過佢地命運好強 救世主出世機會好高
所以先要魯迪信晒佢講嘅野 以防萬一
去定唔去都要你死

利申:鳩噏
就算魯迪唔去救都好、因為青媽媽既命運足夠勁、所以佢都唔會死、之後都會唔知點解又同魯迪行埋一齊、人神佢點改都改唔到
所以人神要係係青媽媽有左、命運變得蒙糊既時候出手一野搞死佢先可以安心
基斯知道塞妮絲係地下城一定係人神講嫁啦
克里夫篇魯迪懷疑基斯果時已經諗到 點解基斯會知
至於當時基斯寄信 我都覺得係人神冇好清楚講明要殺死魯迪 所以基斯應該意外地寄信 所以人神即刻修正 叫魯迪唔好去留係魔法大學 因為老師會對救佢既人一見鍾情 所以唔會有拉拉既出現 算係達到人神目的 應該係咁?
我初時係以為魔界幼女同基佬講 然後基佬再帶消息比保羅同基斯 所以基斯先知塞妮絲喺地下城
我都以為係點估到基斯原來幫人神做野
文庫加架

第十七先講明要殺

唔講明係敵方又何來背叛之說
老師問魔界大帝果時講 自己睇到佢係邊個國家 好似冇講明係邊到 好似係咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞