[KPOP] K-POP 2021 討論區(12)

1001 回覆
51 Like 9 Dislike
Myname- DAY BY DAY
BOYS REPUBLIC - HELLO
呢兩首都好好聽
太多西方元素

15/16年有排SM狂用LDN noise d歌
唔係話唔鍾意
只係以前d歌正好多
好似閃咁
Sherlock,Love like oxygen,Juliette呢d比較入耳
我自己麻麻view,1of1 呢啲
Janus,Love style最好聽
仲有隊AA
出道曲Crazy好聽到乜咁
根本唔應該要就住海外市場格硬做到好西化

BTS又係
我自己喜歡run,I need u多過血汗淚,Fake love
佢哋好多歌都正 Don’t touch my girl最正
可能係加上啲歌係正值我哋讀緊書嗰陣出
有晒美好回憶
Witch
但其實血汗淚 boy with luv idol呢啲都唔係歐美風
Brave Girls 以前出道個時同4Minute,Rainbow被人話買榜
個時矛頭指向佢哋呢三隊
之後就冇點出歌
其實一開始d歌係唔差㗎
我唔太鍾意moombahton trap 呢種style
所以我唔太鍾意血汗淚
嘥料
will you go out with me真係好正
冇計
個時好多隊比人話回購
以前d女團誤觸紅線就88

Dal shabet本來紅到
後來係dream con定唔知邊次拼盤con比b1a4 d fans老屈話佢地fans性騷擾又點,之後開始沉

EXID一開始又係比人話抄歌,之後3/3分家,然後先有率智,Hyelin先合流EXID
個人覺得血汗淚係佢哋最好聽嘅主打 其實佢哋歌路好闊 變化好大 由最初期hiphop 後尾花樣年華轉型 再到血汗淚之後每次genre都唔同 有東洋風 復古風等等 雖然見好多人都話鍾意花樣年華嘅歌(run, inu) 但我私心認為後期嘅歌更高質
防彈其實都算係咁
好似GFRIEND 咁
Apple真心唔掂

上年傳統kpop歌都有幾首
Left and right
Dolphin
MAGO
Dumdurum
吓 套嘢又唔係啲咩大製作 佢又唔係做主角
更何況RV都未comeback 畀啲嘢佢做都叫捧?

根本係Dia最高汁個首
相反Woowoo同Mr. Potter個d我真係唔識欣賞
Brave Girl本身有Brave Sound加持都比人話買榜?
明明韓國人勁鐘意Brave Sound啲歌既風格

利伸冇追brave girl
最最最近期真k-pop我諗得stayc首so bad
乜left and right同mago都係傳統kpop歌咩 明明個陣見佢哋記者會話left andright係2000年代hip hop風 mago係復古disco風
btw dolphin夏日清新風好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞