[露營師] 第21個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
37 Like 6 Dislike
2人露營,暫時入手咗SOTO蜘蛛爐
但得一個爐頭煮野食好似唔夠,大家會唔會解建議買多個爐頭呢?
1 gg 爐
1 酒精爐
1 高山gas 爐
Primary: Soto wind master + st301

Backup: soto盒仔, snow peak gs100

應付一個煲同 煮兩個人米都ok

應該會換咗st301 做其他分體式,太重了
等啲裝備黎齊,準備好做力王出發
其他裝備換輕啲係為咗拎更多嘅嘢
真 好似愈黎愈輕 但又會帶多左野
冇30kg唔算力王喎
建議賣左個盒仔爐佢,真係無乜用,又易爛
呢排見好多人賣OneTigris營,上網又唔太搵到佢啲資料,有冇手足知呢個品牌係咩料?
大陸
有冇巴打用過mont bell alpine pack 50
見到個外型好靚好想買 唔知好唔好揹
同埋香港知唔知邊到地方有 好似好少地方有咁
蟈扮外國brand
睇fb 啲軍品group 話係美國
笑撚死人
新手揀緊營 有無人用過North Face Stormbreak 2
同埋有無黃色既二人營推介
本身想買dod金仔但追post大家都話重
佢已經算係比較知名既支那扮外國品牌
天幕有無推薦?
nemo營好正入左
想問下snowline張lasse light chair有無人買過
張櫈好唔好坐,坐落舒唔舒服🙏🏻
Dod係好7重
找數
上兩個po 話要整個迪記999單人營(trek900)嘅試食報告
結果我走左勁耐數
今日終於上水

廢話唔多講首先比大家睇左個起好個外型先
真係好細
由於佢係non free stand 所以一定要搵草地落釘
另一方面佢個底好薄好唔隔熱/冷 所以我買左塊一人地蓆比佢 留意唔好買太大 如果唔係隻營側邊嘅釘冇得落(見下圖)

另一方面 如果呢隻釘唔拉盡 內籠空間就撐唔大
小弟由於比較瘦 所以對我黎講夠用
自命肥人嘅你唔建議買呢隻

同埋佢內籠係細到小弟張床係有啲難係入面開同放(床size 長195/闊64/高9)我個張床仲要係心外壓式泵氣...
呢到要留意下
至於內籠放野位方面有3個 一個就上圖咁 另外兩個係頭頂位 放手機放得唔好會跌
營入面好貼心咁有2個營燈位 但個營咁撚矮 放乜燈都會撞到同遮左啲光 解決方法係買拍片啲薄LED放係個蓄物位到
營嘅透光程度

透風方面 當晚15度 陰天有微雨同吹間中清勁嘅風
我著短袖加15度睡袋 再閂窗訓係幾firm嘅 (小弟算怕凍) 細嘅營有助蓄住啲暖氣
-
最後 做工方面 迪記有保養 又易整 仲要呢個價錢 做曬seal 用NAC 營骨 我個人覺得呢個價位最好

簡而言之
瘦嘅 想輕嘅同pack細啲又冇錢嘅(1.3kg)
去露營唔會長時間係營入面 又唔想同人share營嘅
建議買
1人營1人用真係難攪
其實一人營仲有個好處嘅 就係易起 只要唔係成日係個營我覺得ok
其實香港有冇人用依隻爐?

見佢收納到,雖然有啲重,但雙爐好似唔錯
我用snowline個隻,都係一大班人去先會用
Snowline Slim two??? 佢係咪用普通Gas都可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞