[露營師] 第21個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
37 Like 6 Dislike
拎落公園?
如果係freestand 既可以攞落樓下公園開
好多人都係咁
抽濕機
我掛出去浪衫咁浪,或姐廁所開抽濕機,我番親屋企都洗營
我都係開抽濕機 快靚正

有冇類似既塗層煎pan? 唔想買大陸製

15-18cm 左右
新手發問,最近想買個3-4人金仔for 2人用
研究咗一輪請問各位ching覺得邊隻好啲?
靜星風吟4, 半內帳未連pole, 1.4kg
Aricxi 15D 3-4人, 半內帳連pole 2.1kg
Aricxi 20D 2-3人, 2/3內帳未連pole 1kg

除咗依3個仲有冇其他介紹?
重量3kg以下
價錢2k以下
唔太想要全內帳既金仔,因為想有位放枱櫈同垃圾,夜晚拉返埋個營就搞店
咁兩隻性價比邊隻會高啲 係咪金仔會多啲玩法?輕裝 走營 或者營入面煮埋嘢食嗰啲 定係千幾蚊呢個價錢會有更加好選擇
題外話,垃圾唔好放營內,野豬,野狗,牛半夜嚟搵你你會喊
迪卡儂好似有2kg碳,細細包咁應該夠一餐
真係二揀一就靜星
玩輕裝走營 金仔會比較合適 收埋相對細舊同輕 抗風能力又OK 可以視情況單用外帳/內帳 另外新經緯隻黑營未算好輕 如果你budget多啲 上到2000up 買到隻1kg左右自立營又唔同講法 例如: Tarptent rainbow/ Big Agnes fly creek or tigerwall...etc
金仔想係入面煮食嘅話 買隻大金 細金空間細勉強可以煲下水 煮複雜嘢會危險 建議最好捲埋兩邊門 坐出去煮
最後就係睇你抗唔抗拒大陸牌子老實講平價金仔唔買大陸野嘅話就得返Luxe 如果budget夠 建議買返Luxe/ 外國牌子
櫈一律建議Helinox
Evernew ECA194/195/196呢3隻你可以睇吓, 話韓國製造
咁驚
好彩之前幾次都冇事
咁啲垃圾應該點處理?掛上樹?
又唔係一定有野豬/野狗同牛嘅
其實應該點洗,成日仍住會洗甩coating或者吹唔乾,隻營用咗幾年只係抹過
唔使咁認真喎. 搵花灑沖下就可以啦如果真係要洗
新經緯隻營如果唔係要求黑色嘅冇咩特別
椰子炭
菊花炭
備長炭
通常用依幾隻
觀塘同旺角露營鋪都有賣
清水沖下抹下就OK
掛上樹/包好啲
我用緊Exped Airmat lite plus 5M 床 用咗3年
上次去Camp用完之後發現漏氣,手揼隔離個位好似足球生仔咁既情況
請問有冇得救?定買過張新?求推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞