[露營師] 第21個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
37 Like 6 Dislike
巴打你係去定樂方間英昌定mk 個間
有興趣買 同埋有咩色?
享受露營的原因有很多
但如果缺少了一張Helinox chair
那麼也不算完美

曾有幾次看到隔鄰營只坐地下
(問我們借櫈的都試過)
真好奇這樣露營的他們會享受麼

上一次浪茄post的gear相當簡單
但竟有幾十個收藏
證明大家都很重視櫈的一環(笑)
享受露營的原因有很多
但如果缺少了一堆豐富的裝備打卡
那麼也不算完美

曾有幾次看到隔鄰營友只帶天幕或睡墊
(問我們借燈都試過)
真好奇這樣露營的他們會享受麼

上一次浪茄裝備post的清單相當簡單
但竟有幾十個收藏
證明大家都很重視裝備一環(笑)
金煇買乜都貴過隔離街
on9問題 d彎咗既釘你地會點處理
揼咗佢, 唔用
唔通留低繼續用咩彎曬都用唔翻啦
食乜鳩都唔撚關佢事啦,唔同style 唔同玩法

要貼堂先得
咁撚大支野
而家d釘愈黎愈硬 彎左真係好難救
見證潮文誕生
彎得唔勁就繼續用同整正返些少
救唔到先泵
認真mode:正常嚟講唔建議緊番直,因為個硬度會唔同左,無以前咁實淨。 同埋有個風險就係會一揼就爆開,隨時整親自己或者人地。
正常mode: 當然少少彎就整番直 大灣就換過枝啦
新手想問下 一個40L左右背囊 夠唔夠用
會同幾多人去,去幾多日,用咩裝備,都好影響你個背囊size。比多少少資料就幫到你
多數2-4個人 2日1夜

dod 金仔 m4枱 櫈 cookset 訓教堆野 都係咁上下

之前係要外掛出面好麻煩 但又唔想買咁大 所以想睇下 40-50L夠唔夠 如果夠係咪都係osprey 為主較好
有冇人放一人營得一隻3p想自己去
當你2個人去,3人dod營,應該要大約60L或以上會好執啲。
訓教堆野放低層,m4枱 櫈 cookset放中層,dod 金仔放頂。
DOD 金仔條pole同營分開2個人拎會舒服啲,大隻佬就拎計。

唔建議外掛,因為行山時有機會會卡住啲樹枝,造成意外。

Osprey,Gregory,Lowe alpine都建議。因為實用同方便買到。

題外話執袋去同露完營執袋走係兩回事嚟,個袋預鬆啲好。
50L
想知大家覺得點先係重裝/輕裝
明白 咁我買大概50左右 唔該晒
DOD 3人營 你會唔會送袋入面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞