公屋窮L 25歲財務自由 你問我答

1001 回覆
2574 Like 604 Dislike
樓主分析咪係覺得Tesla幾勁喎咪買囉
根本呢d公司無人知佢估值幾多先合理
賭錢賭蠃左當神咁拜
有了解過價值投資就唔會講futu 同其他美股係價值投資。
傻散就係咁 我都有試過 但我唔敢了 就算真係放 都係rebalance 算 永不放曬
你起下底覆佢d account同埋
真正有錢人係唔會咁得閒開班教人
咁咪好彩囉
好彩都係實力
酸到
諗起沈大師屌鳩契媽
樓主既財自計劃係同龔成一樣
明就明
本杰明有提過,投資於未來價值從歷史參考係唔可靠,因為計唔到安全邊際有幾多。
唔好以為揸sfc 49 牌有幾勁

世界唔同咗

大fund 好多都落後形勢

但上網睇分析當然要自己過濾
咁你睇tsla 同btc 個upside 仲高過eth 喎....
ts la做世界第一都200%升幅
btc 100k 100%升幅
eth 已經2000 ......定係你睇3000 係基本...再考慮減持?
捉到個機會,食到個趨勢上就緊係成功,好似以前買樓一樣,但而家好大個問題就係個個會以為炒股好易暴發,用學費用好多錢去買,個個以為自己股神咁,覺得打工係浪費時間,炒股好過,價值觀好錯
其實個個都可以做革蛇,crypto 每兩三年總有市場失去信心跌超過五成嘅一日。2018 年我都試過成倉230幾萬crypto 跌到70萬liquidate (之後2019 定2020更試過落到2017 年果啲位)。

所以除左睇前境外,買個價位先致係最重要嘅因素。
lm
格蛇....
Lm
Yes 所以有人賭過去 有人賭未來

等於一隻連勝二班馬 1.5倍 同 傷患馬王 30倍
有人賭二班馬 覺得佢新勝當銳
有人賭馬王 覺得佢30倍值搏

無話 邊個錯

但如果有人話今日 2號馬 贏左七場 所以今日賭2號 就完全唔岩channel
Cryto 我no comment

但美股已經牛巿12年...
3月會平d? 邊到買?
財務自由係解唔使做都有被動收入cover到
革sir間公司未入夠貨, 依一排最值得入都係pltr
會唔會估錯呢?
投資既書得只睇過一本,就係價值投資,當年完全癲覆左我腦海想像,跟住直接拋棄左呢種投資方法,當年IBM就係好例子,IBM當年好睇好,但只要做錯一個決定足以輸清光,最後巴菲特師傅買左IBM就十分後悔。
你岩 買入位係最重要
佢開分身吹奏自己既目的係乜?
心照啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞