公屋窮L 25歲財務自由 你問我答

1001 回覆
2574 Like 604 Dislike
我都係畢業先知要投資
應該係講樓市極容易出事,香港算全球二百幾個國家入邊冇咁伏嗰個,起碼可以壓榨租客,外國嗰啲樓市更加慘不忍睹
唔知頭唔知路唔好立亂買
blog有講
後生果陣可以(可以既定義係你真係知自己買緊咩,而唔係跟風) 投資好前衛有潛力既野,去到你50歲你仲可唔可以keep到去理解D新事物,大把人後生買中HSBC 臨老過唔到世
Lemonade 會唔會係你睇中既10倍股
雖然唔可以評論新target啫, 你對tesla嘅睇法, 覺得而家嘅市值已經price in左佢嘅未來, 還定時依然睇好?
完全了解一間公司 集中投資其實更低風險
芒格都講過 唔洗刻意分散
搵到一隻好股可以all in, 見到下隻好股就分一部分過去
等睇半年後btc苦主區
你點睇呢4隻
PLTR, U, SNOW, AI

點解我問呢4隻
因為我理解到TSLA點解升咁多, 技術創新引領新經濟局面(無人駕駛/電動車取代汽油車)+龍頭

呢4隻, 我做左研究搵出黎
但我基本分析麻麻地, 所以想聽樓主想法
PLTR-大數據分析獨角獸
U-(電話)遊戲技術領先者
SNOW-cloud軟件領頭羊
AI-ai軟件領頭羊

我想聽樓主意見, 呢4隻點睇
有冇文講 點樣去了解一間公司 資料搜集同相關行業資訊應該點入手

淨靠search 新聞?
睇你有幾大洗啦
你點睇呢4隻
PLTR, U, SNOW, AI

點解我問呢4隻
因為我理解到TSLA點解升咁多, 技術創新引領新經濟局面(無人駕駛/電動車取代汽油車)+龍頭

呢4隻, 我做左研究搵出黎
但我基本分析麻麻地, 所以想聽樓主想法
PLTR-大數據分析獨角獸
U-(電話)遊戲技術領先者
SNOW-cloud軟件領頭羊
AI-ai軟件領頭羊

我想聽樓主意見, 呢4隻點睇
勁呀!
做乜尻jer住人
Ok now regret aversion
點樣勁?
大額緊係cold wallet, 我呢度係當流動資金
其實一路都講緊自住既需要性
你應該用呢d需要性來諗香港樓既價值
第一住係必須要既
第二香港土地有張,房屋亦有限
第三QE可以令其他資產上升,點解樓要跌呢?(重要跌7成)
如果唔係一個香港人口大幅流失既情況(最可能係大亞灣爆左)
我見唔到會發生呢個可能
而且香港已經無左炒樓好耐
巴打幾多本開始?
其實我覺得老細應該覺格sir勁過佢先會請佢姐,自己都炒得咁勁洗乜請人分析
睇書呀 書list已pin
叻人目標比我哋凡人遠好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞