公屋窮L 25歲財務自由 你問我答

1001 回覆
2574 Like 604 Dislike
有無邊隻心水 想研究下
樓主老細真係好勁
格sir 你老闆係唔係係個blog發現你 然後contact你?
同問
[投資101] 學投資前必先認識的《幸存者偏差》http://2080pareto.blogspot.com/2020/06/101.html

我出文就係要記錄低我既分析日後做檢討
每日都提自己唔可以做幸存者
價值投資 冇Daytrade
Respect 革sir
同你一樣唔鍾意大學讀緊嘅科 只係為安穩嘅收入
而加努力緊學投資 希望將來可以好似你咁
通常多入反都係好野
我一開始講tesla都係咁比人屌
就係咁喇
當然呢啲分析能力唔係單單流量咁易
要睇埋個趨勢 潛力都好緊要
睇書, 書單已pin
我想去加拿大
又黎財務自由的定義個個唔同有乜好吵

對我黎口講唔使驚冇左份工已經係財務自由
做護士要執屎執尿你接受到?

代好多連登仔問 , 呢加開始投資冇理由再入tesla , 入少少eth仲有d咩野好? ETF , arkk你有冇貨
講真 自己炒一定搵得多過出去打工
恭喜革蛇 多謝你分享ETH 每次唔夠信心想賣就會睇返你嘅文
本身唔識你 再加上我偏向保守嘅投資風格令我以為你係嗰啲吹水唔抹嘴嘅人不過睇咗幾篇你早幾年寫嘅文之後就知道事實唔係咁
投資路上係無長勝將軍的 不過都祝清你越來越成功!
例如 Ada dot Avax
依3隻都已經暫時跑得前過eth
本人由資料搜集、學習相關行業知識、觀看公司高層訪問、到行業分析和個股分析、最後把學到的復雜概念轉化成簡單易懂的文章,在這系列文章總每篇投入超過四十八小時 。

資料搜集同學習相關行業 呢度應該點入手?
睇咗標題, 恭喜你先
其實你都幾似我, 都係非常唔鍾意份工, 逼上樑山出嚟搏命炒股票

不過你狼死過我好多, allin 仲要每月入錢, 加埋你屋企負擔....
我真係唔夠膽去到咁盡, 隻股票pk我驚我會跳樓...

Congratulations !!!
流量+文化(用戶忠誠度)+盈利轉化能力,anyway 樓主講果本《從0到1》係終極好書,買互聯網/科技股係必睇
要有廣泛知識同對事物荒觀察入微
你可以試下自己開個blog打文分析 討論下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞