【練習睇人類圖】有冇覺得有啲嘢kick住,但唔知係咩?

380 回覆
16 Like 63 Dislike
喺呢度截一截人,呢個post之後出圖既巴絲打,抱歉今次未能為大家睇。

心目中想練習100張,加埋個別pm我既巴絲,而家足夠去俾我練習,多謝願意留幅圖既巴絲打。
4/6 顯示生產者,所有6仔都會經歷3個人生階段,呢點唔重覆,請參考之前profile有6 巴絲打。4/6有d唔同既地方係,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 傾向鍾意同人social, 見下朋友咁。但喺你30歲後既retreat 階段,你發覺好似需要柄埋自己(其實係為左觀察他人同整合自己), 如果你唔了解你係咁樣,可能會懷疑自己係咪有啲depress. 平衡返自己socia既 一面,同時亦需要獨處既時間就ok.

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。

你4條通道當中,有3條(channel 61-24, 43-23, 2-14)係屬於individual circuit. 呢個circuit 係關於be different,為世界帶來點點不同。可以係帶黎新既啟發(61-24),挑戰既定,帶來更有效既新方法(43-23),同埋有效運用各種資源,重新整合一樣新事物(2-14)。加上有channel 7-31有成為領袖既能力,結合黎睇,係一個帶來改變既領袖。希望你能夠發揮呢啲咁好既特質呀!

喺度,希望你多留意自己係點樣去retell 自己既過去,自己既故事 (閘門13)。即使係傷痛,你會係victimize自己,定係講出傷痛對你既意義,從而鼓勵到身邊既人?做得到,你就fulfill 埋你既閘門44。邀請你google一下閘門44, 對你都重要。

大致係咁,如果有共鳴既地方,請話俾我知。
50%頭腦+50%直覺?
6/2 顯示生產者。6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。

你會有自己既情緒週期,但有點樣既情緒都唔係問題,係睇你點樣回應情緒。當你成熟時(大概40歲),你會發現自己有透過藝術表達自己情緒既能力(channel 22-12)。可以試多啲唔同既藝術表達方式。

特別提一提你兩個閘門,16 & 26

有閘門16但冇48,會有傾向成日覺得自己準備得唔夠,擔心未夠料去分享。其實你有做到準備就ok,鑽牛角尖好辛苦架。

另外,有閘門26但冇44,要注意你既誠信係建基於講真話。與人建立合作關係/sell嘢,如果係建基於cover真相,你永遠都會提心跳膽。

你係生產者,應該相信既係,你想唔想持續put energy落去做一件事你想做既時候,就feel到有度力架,度力係黎自Sacral(中間紅色既正方形)。唔好同直覺混淆咗。

你決定做唔做一件事,唔係用頭腦,都唔係用直覺
唔該曬
6/2 顯示生產者,exactly 同上位巴絲一樣,我照樣copy返段字。

6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

可能你而家未必好覺,其實你能夠將你既意見,有邏輯有條理咁表達出黎(channel 17-62)。最好等人邀請你先講你既意見。如果果刻好想講都係,講之前都問聲人地得唔得閒/想唔想聽。

特別提一提你兩個閘門,9 & 16

有閘門9,可以集中去做一件事,但傾向有個毛病,就係做之前唔會zoom遠少少去睇有冇其他options (冇閘門52)。多啲提下自己,係咪只係得1個option呢? Zoom 遠少少見到多啲option,你既決定可能會唔同左。

有閘門16但冇48,會有傾向成日覺得自己準備得唔夠,擔心未夠料去分享。其實你有做到準備就ok,鑽牛角尖好辛苦架。

5/1 顯示生產者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

特別留意一下,你既channel 20-34會令你更加著急,可能同你講,你要需要等就炆。你有傾向想自己諗到就行動(顯示者),而唔係等待外邊有新事情出現,好讓你去回應,係咪真係想put energy去做(生產者)。

其實顯示生產者個底,都係生產者。最大課題係學習接受surrender,相信宇宙自有安排。放一放手,減少push件事一定要做到,一定要發生。你可以試一試,睇下阻力會唔會少啲。

其實圖入面既紅色線代表潛意識,你自己唔係好覺,但人地會睇得出你有呢啲特質。漸漸到你成熟(其實即係你了解自己), 都會發現到。所以你anytime都可以explore下唔同既藝術表達方法。
講下REFLECTOR
大致係要睇月亮流日位置所對應既閘門,睇下有冇activate到channel所產生既影響

呢度好似有兩位巴絲係reflector, 到時會講下
係我
LM
1/3 生產者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

擁有channel 3-60有時會突然想轉去試另一樣完全唔同既嘢。如果放喺工作上,就係轉行,會覺得唔變唔得。善用你profile有1既特性,跳過去之前做好study, 你會安心好多。

你覺得kick住既地方,有機會係喺閘門14。有閘門14但冇閘門2,有時你會發現即使有足夠資源,但唔知點運用,冇方向去組合成新事物/project. 會有feel lost 既時刻。要相信你係有足夠資源既,開口問人意見喇, 或者佢地會俾到你可行既方向。

2/5 生產者,2喜歡獨處,因為你需要時間去整合新知識同體驗。但因為5,你又好難哩得埋,其他人會對你有所期待,佢地覺得你或者幫到佢,所以會黎搵你 (你控制唔到人地點樣睇你,你可能幫到手,或者幫唔到)。所以慎選要幫邊啲。如果唔係,你會滿足唔到2要獨處既需要。至於點樣揀,就係跟返生產者既策略。

你好想表達自己,好想有清晰既人生方向,給予及接受愛。你既G-center (中間黃色菱形) 只係得閘門2冇着燈! 你只有channel10-34,就好似話俾你聽,你想要既嘢,只要follow生產者策略生活就ok!

你唔需要急於表達自己,唔好覺得你唔做啲嘢就得唔到你想要既嘢。多留意身邊發生既事,然後作出回應就可以。外間既事其實係俾signal 你點去行下一步呀。件事係啱你既話,你會好想投放精力落去!

想問下,只係知道幾點出世,但係幾多分鐘就唔肯定,會唔會影響人類圖既準確度?
thanks 樓主
3/5 顯示生產者,你既學習方式係從試驗學習,累積夠經驗,然後可以話俾人知乜嘢係work,乜嘢係唔work. 即使過程中可能越到唔少失敗,但唔好因為怕失敗而唔敢再試,因為3/5 profile係黎呢到push the boundaries, 帶d新既經驗俾大家。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。加上你既channel 20-34,你更加係唔等得,要快既人黎。

但同時,你係3分人黎架,如果你既身體類比為一間公司既話,就好似幾個互不溝通既部門各自做自己嘢咁。要知道,你要多啲時間先聽得晒呢啲部門既意見,再整合出一個決定。如果一味得個快,要efficient, 結果你所揀未必如你所願。你想push 既嘢又遇到阻力,令你又嬲又氣餒。

試過下學習放下控制,學習耐性,放慢少少喇。

最後,你本身好需要融入一個團體度,需要得到團體內既人既認同,同埋想人覺得佢地需要你既support (channel 19-49)。然後,你有可能因為咁而over-care佢地而突顯你好supportive。有時over-caring 會妨礙他人成長,要俾機會人學習負返應負既責任 (有閘門50但冇27)。

都接觸左好幾年,之前自己睇埋睇埋好多書自學,今年多謝wfh, 終於的起心肝正式上堂學
BTW, 空白真係有佢既好,你可以冇bias咁去體驗各種能量,又唔駛stick to it。呢種清晰度,着色既中心會較難做得到。
多謝
其實都好準
我份人做咩都好
事前功夫會做好多
冇把握嘅野唔會做
而話我轉行做野都準
我major係專科
但我grad job唔係做本行
轉左去另一個field
做左三年幾
有時都想轉跑道
諗就係同一行 但做唔同崗位
另外
你話唔識運用資源方面
喺工作上
其實我唔鐘意開口問人
雖然好多時候 我問就一定有答案同方向
不過我都係自己搞多
真係唔得先搵幫手
我覺得 +/- 1hr內ok!
如果為興趣想了解多啲,我估跟邊個都冇乜所謂。

如果想專,不外乎係IHDS, 或者係Karen Curry Parker 。我係跟Karen學, 但真係各有各好。最重要係要感受下邊個啱你多啲。

想純粹學習閘門,Richard Rudd講得好好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞