【練習睇人類圖】有冇覺得有啲嘢kick住,但唔知係咩?

380 回覆
16 Like 63 Dislike
第2段係講顯示生產者鍾意走捷徑,但本身生產者/顯示生產者都有半途而廢既傾向。

閘門1又唔係同自學有好大關係喎,反而係,就算係做routine工作都好,閘門1都會喺做既過程中加啲自己既嘢喺入面,硬係有少少唔同咁。

如果以group project分工為例,分配原則如果係為整體既,可能係按各人長處去分配。如果係為個人既,可能自己揀左最容易既先,難既就留返俾其他人後揀。
5/1 投射者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

投射者有知道一件事/一個人發揮最好狀態係點既能力,黎呢度係給予指導,引領他人。善用你profile 1鐘意研究既特性,確保你俾既意見係啱。投射者最需要學習既,就係等人邀請你講先好講。人地ready聽,先會recognise你既意見對佢地受用。如果抵唔住頸好似老師上身走去教人,人地感覺唔良好,就覺得你多事。

溝通方面,你既善於將想法串連成一個故事咁,讓人容易理解(channel 11-56)。有呢條channel都適合教人,講左概念再舉下例子,幫人visualize到。

你既channel 19-49,係一條關於愛既通道。你對身邊既人既需要好敏感,想幫人support人。而其實你都好想融入去團體,得到團體內既人既認同。其實除左人地既需要,你都要注意自己既需要,避免因為想人地需要你而過度付出。

特別提一提你既閘門35。呢個閘門係關於辨識邊啲經歷係值得一試,邊啲唔值得,靠既係做好風險評估同經驗累積。如果發揮得好,會勇於接受啲值得一試既新挑戰,或者為其他人指出邊啲挑戰係值得做。但發揮唔好,就會睇risk過份重要,而固步自封。其實做好risk assessment,無論最後試唔試都好,都唔需要再challenge自己。

大致係咁,如果有共鳴既地方,請話俾我知。
2/4 生產者,2/4呢個profile 有啲contradict. 一方面2喜歡獨處,因為你需要時間去整合新知識同體驗。另一方面,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 有social既一面。你既朋友圈子唔需要好多,穩定close就好足夠。

生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

擁有channel 3-60有時會突然想轉去試另一樣完全唔同既嘢。如果放喺工作上,就係轉行,會覺得唔變唔得。但唔知你有冇真係轉過軌道呢?

你可能有好多實際考慮令到你唔敢轉,例如係究竟轉左後夠唔夠資源support生活(有閘門2但冇14),又會擔心其實我係咪真係會commit to新軌道?(有閘門46但冇29)

善用你既channel 13-33,每當你經歷完一個event,都可以做一個簡單回顧,喺當中經歷咗啲咩,聽到啲咩故事,有咩得着等等。如果你突然又出現轉軌道既念頭,你同樣可以做一個回顧。現有軌道有咩俾到你?新軌道有咩吸引到你?無論你最後轉唔轉都好,回顧可以令你feel ground,你日後去retell你既故事時,都唔會後悔地講:點解當日我轉/唔轉呢,如果唔係今日就唔會點點點喇。

都同意 未到30歲retreat point都已經想柄埋自己
但我好似無咩神秘野會意bor

唔該樓主
如果無出身時間係咪唔洗玩架喇

Thx
好的,謝謝回覆
屌笑撚死
係到浪費時間
2/4 生產者,2/4呢個profile 有啲contradict. 一方面2喜歡獨處,因為你需要時間去整合新知識同體驗。另一方面,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 有social既一面。你既朋友圈子唔需要好多,穩定close就好足夠。

生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

擁有channel 3-60有時會突然想轉去試另一樣完全唔同既嘢。如果放喺工作上,就係轉行,會覺得唔變唔得。但唔知你有冇真係轉過軌道呢?

你可能有好多實際考慮令到你唔敢轉,例如係究竟轉左後夠唔夠資源support生活(有閘門2但冇14),又會擔心其實我係咪真係會commit to新軌道?(有閘門46但冇29)

善用你既channel 13-33,每當你經歷完一個event,都可以做一個簡單回顧,喺當中經歷咗啲咩,聽到啲咩故事,有咩得着等等。如果你突然又出現轉軌道既念頭,你同樣可以做一個回顧。現有軌道有咩俾到你?新軌道有咩吸引到你?無論你最後轉唔轉都好,回顧可以令你feel ground,你日後去retell你既故事時,都唔會後悔地講:點解當日我轉/唔轉呢,如果唔係今日就唔會點點點喇。

抱歉,上一個覆錯,請睇呢個

2/4 顯示生產者,2/4呢個profile 有啲contradict. 一方面2喜歡獨處,因為你需要時間去整合新知識同體驗。另一方面,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 有social既一面。你既朋友圈子唔需要好多,穩定close就好足夠。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。

你都應該係敢於接受新挑戰既人。你有channel 35-36,會有冒險精神,雖然旁人睇會覺得你take risk,但其實你有計過係值得一試先會去做。要確保你係有計過先做決定,最好提醒自己唔好即時下決定,尤其是你有3條channel都連接情緒中心(幅圖右邊啡色三角形),最少俾幾日時間自己去考慮。

而你有channel 10-57,本身你既直覺都唔錯,對周邊環境發生既事都有感應,你睇嘢都準。所以如果有新挑戰你覺得值得試,可以放膽啲去做,當然前提係你都有俾足夠時間自己去考慮。

特別提一提你既閘門6,人際關係上遇到衝突,你可能會講中左對方既弱點,push the button,當刻你可能得到你想要既嘢(贏左場交/停止衝突)。但其實喺衝突中講出對方弱點,對關係好傷。假如你有呢個情況,可以注意一下。

我揀回覆你第二張,我估你第一張圖係tick左UTC 所以兩張圖有出入。

1/3 生產者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

擁有channel 3-60有時會突然想轉去試另一樣完全唔同既嘢。如果放喺工作上,就係轉行,會覺得唔變唔得。另外,其實你直覺都幾強,可以相信多啲(channel 34-57)。

最後提一提你有閘門48但冇16. 喺學習上會傾向鑽得好深入,唔肯定自己夠料就唔敢分享。到肯同人分享時,又present一大堆好深既資訊。學習了解你既聽眾,如果係行家,就梗係冇問題喇。但如果係初接觸既,講啲佢需要知既嘢就夠。學習有技巧地present你既深度。

5/1 生產者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

你既channel 43-23,會對既有做法提出質疑,並提出更有效既新方法。明白你想法既人會覺得你係天才,但唔明白既人會覺得你係怪人。有呢條通道既人,最好等人邀請你先講,人地會ready啲去接收你既訊息。

另外channel 41-30,你都鍾意發下白日夢,會picture到更多可能性。好多時夢想都要等合適時間先會實現(而實現嗰個都未必係你,可以係你pass個idea俾其他人)。平時可以用簿仔記低有趣既夢想先。

最後提一提你既閘門22。喺待人處事上,你都會注重自己既行為係咪appropriate。但有時informal一啲,都可以係appropriate之餘又為整體氣氛帶來輕鬆感。假如你覺得平時過於拘謹,可以試試間中informal少少。

1/3 顯示生產者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. Profile 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。加上你既channel 20-34,你更加鍾意跳step,唔等得。善用你既profile既1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient &減少出錯。

另外提一提,你係3分人,如果你既身體類比為一間公司既話,就好似幾個互不溝通既部門各自做自己嘢咁。你係需要多啲時間去整合身體各部門既意見,慢返啲對你比較好。

你幅圖最令我注意既係你只有情緒中心空白(幅圖右手白色三角形)。情緒中心空白對於其他人既情緒能量好敏感,會放大呢啲屬於其他人既情緒,如果你情緒爆發,會比情緒中心着色既人更暴烈。但其實你跟本討厭conflict,如果唔係俾人迫埋牆角,你都傾向please人地,avoid conflict at all cost。其實辨識到呢啲他人既情緒唔屬於自己就可以,讓呢啲情緒pass through,你可以選擇點回應呢啲他人既情緒,但唔需要讓呢啲情緒trigger你。

多謝巴打。的確係準,而且反省翻你講嘅嘢更加明白到自己真係好多謝你
呀,如果你係講緊你既profile 1, 係既,你鍾意鑽研一件事,有自學精神,但都會遇到搵唔到答案既時候,可以請教其他人。
唔該樓主 都幾中下 直覺果度又係 次次唔信地地賴嘢
5/1 顯示者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

顯示者黎呢度係發起事情,set the ball roll, 咁係咪唔駛等喇?都唔係架,尤其是你係情緒權威(唔駛太介意個名,其實即係會有情緒週期),當做決定時,如果等你過完一整個情緒週期,個決定都係一樣先做,咁會確保到clarity。情緒週期人人唔同,可能係幾日,可能係兩三個星期,如果你都未係摸得清,咁做決定時都俾幾日時間自己考慮會較好。

工作/學習方面,有channel 48-16,你對自己既專業都有持續既熱切,透過不斷練習以達致精益求精。而你都有透過藝術表達自己情緒既能力(channel 22-12)。可以試多啲唔同既藝術表達方式。

特別提一提你既閘門35,係有能力去辨識邊啲經歷係值得一試,邊啲唔值得,靠既係做好風險評估同經驗累積。如果發揮得好,會勇於接受啲值得一試既新挑戰,或者為其他人指出邊啲挑戰係值得做。但發揮唔好,就會睇risk過份重要,而固步自封。其實,如果你都衡量過風險,咁無論最後你試唔試新挑戰都好,都唔需要後悔。

1/3 顯示生產者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. Profile 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。加上你既channel 20-34,你更加鍾意跳step,唔等得。善用你既profile既1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient &減少出錯。

喺人際關係上你有channel 19-49,你對身邊既人既需要好敏感,想幫人support人。而其實你都好想融入去團體,得到團體內既人既認同。其實除左人地既需要,你都要注意自己既需要,避免因為想人地需要你而過度付出。

你既channel 43-23,會對既有做法提出質疑,並提出更有效既新方法。明白你想法既人會覺得你係天才,但唔明白既人會覺得你係怪人。有呢條通道既人,最好等人邀請你先講,人地會ready啲去接收你既訊息。

特別提一提你既閘門4。對於疑難,你都能夠提出一個合邏輯既答案。加上你本身profile 有1,喜歡鑽研,你俾既答案都想確保係啱你先會講。但要留意,你既答案其實都係其中一個可能既答案。因為唔同人接觸唔同既資料,所得出既答案都可能唔同。如果發現人哋得出既答案同自己唔同,都唔需要急於「糾正」,open to different possibilities.

data 收集網?

麻煩靚女樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞