【練習睇人類圖】有冇覺得有啲嘢kick住,但唔知係咩?

380 回覆
16 Like 63 Dislike
N
撳錯sorry

想請教下有咩人唔係「學習方式係trial and error」、「試即過程中可能會越到好失敗」、「有時你會發現手頭上有足夠資源,但冇一個方向去砌出一件新事物/project」?
點解讀呢

唔該樓主

麻煩樓主

謝樓主

辛苦曬

辛苦巴打

係咪要有埋呢堆?
3/5 生產者,你既學習方式係從試驗學習,累積夠經驗,然後可以話俾人知乜嘢係work,乜嘢係唔work. 即使過程中可能越到唔少失敗,但唔好因為怕失敗而唔敢再試,因為3/5 profile係黎呢到push the boundaries, 帶d新既經驗俾大家。

呢度特別提一提你兩個閘門, 28 & 41

擁有閘門28可能會覺得活得有啲辛苦,好多大大小小既struggle 要面對,唔明要掙扎既意義喺邊。如果轉一個角度去睇閘門28,種種喺困難裡既掙扎,其實係為你增添歷練,讓你擁有深一層既layer, 對作為profile 3/5既你,可以係一份禮物黎架。

另外你擁有閘門41但冇30,你係一個有夢想既人,只係有時你未必sustain到你既夢想,可能係會好急於push夢想實現,或者過份認真去work on 夢想而令到件事唔再有趣,就熄晒火。控制好心態上或緩或急,先keep 到團火,好等啱既時機出現令夢想成真。

大致係咁,如果有共鳴既地方,請話俾我知。
其實有冇都可以,有會方便d睇
5/1 生產者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

你有整條channel 43-23, 會對既有既做法提出質疑,並提出更有效既新方法。明白你想法既人會覺得你係天才,但唔明白既人會覺得你係怪人。所以有呢條通道既人,最好等人邀請你講先好講,想知你想法既人,會ready 啲去接收你既訊息。

特別提一提閘門1,你既情況同有位巴絲一樣,咁我copy多次段字俾你參考。

你有閘門1,但冇閘門8。你好想表達真正的自己係有貢獻,不論係透過說話又好工作又好。但你發覺身邊既人似乎唔明白你。然後,你為左想人地recognise你有貢獻架,而做啲你認為迎合他人既事,而唔係做緊自己(閘門1)。其實我都有你呢個情況,唯有繼續做自己鍾意既,唔好咁計較係咪對其他人有貢獻。相信喺啱既時間,有人會留意到你的貢獻。

4/6 生產者,所有6仔都會經歷3個人生階段,呢點唔重覆,請參考之前profile有6 巴絲打。4/6有d唔同既地方係,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 傾向鍾意同人social, 見下朋友咁。但喺你30歲後既retreat 階段,你發覺好似需要柄埋自己(其實係為左觀察他人同整合自己), 如果你唔了解你係咁樣,可能會懷疑自己係咪有啲depress. 平衡返自己socia既 一面,同時亦需要獨處既時間就ok.

你有整條channel 43-23, 會對既有既做法提出質疑,並提出更有效既新方法。明白你想法既人會覺得你係天才,但唔明白既人會覺得你係怪人。所以有呢條通道既人,最好等人邀請你講先好講,想知你想法既人,會ready 啲去接收你既訊息。

特別提一提你既兩個閘門,29 & 36

你有閘門29,要特別注意唔好應承太多,要知邊啲係真係真係想put energy落去,唔係既話會好易burnout,對你身體都唔好。

有閘門35但冇36,會有種試左先算既傾向,都係要留意。最好試之前先做好評估。

成日都想證明自己有用有貢獻
同埋分唔到個諗法係頭腦定直覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞