【練習睇人類圖】有冇覺得有啲嘢kick住,但唔知係咩?

380 回覆
16 Like 63 Dislike
幫我睇thx...之前自己都對過下
其實幾準 不過個發明者死左 好多都照果套公式 無突破 所以唔流行
6/2 顯示者,6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

顯示者黎呢度係發起事情,set the ball roll, 咁係咪唔駛等喇?都唔係架,尤其是你係情緒權威(唔駛太介意個名,其實即係會有情緒週期),當做決定時,如果等你過完一整個情緒週期,個決定都係一樣先做,咁會確保到clarity。

你有透過藝術表達自己情緒既能力(channel 22-12)。可以試多啲唔同既藝術表達方式。工作方面,有channel 44-26會比較懂得sell 自己既產品/project。

特別提一提你的閘門21。呢個閘門就好似公司入面做管錢阿頭咁,管理resource。如果你公司唔夠錢喇,你作為管錢既就一定會好control其他同事project支出。與人相處都同理,如果你自己唔feel self-sufficient,你都好control自己,唔會付出。要發揮到呢個閘門,講就好容易,做到everthing balance就可以。但真係要做到,係要有一啲人事經歷、自身修為先做到。加油。

大致係咁,如果有共鳴既地方,請話俾我知。
5/1 生產者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

而生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

工作/學習方面,有channel 48-16,你對自己既專業都有持續既熱切,透過不斷練習以達致精益求精。而channel 59-6係關於透過賺錢去支持你既家庭/愛人既生活,呢個係你關懷所愛既人既方式。

特別提一提你既閘門35。你可能未必察覺,但大概到40歲時都會發現到,其實你有能力去辨識邊啲經歷係值得一試,邊啲唔值得,靠既係做好風險評估同經驗累積。如果發揮得好,會勇於接受啲值得一試既新挑戰,或者為其他人指出邊啲挑戰係值得做。但發揮唔好,就會睇risk過份重要,而固步自封。

6/2 生產者,6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

擁有channel 3-60有時會突然想轉去試另一樣完全唔同既嘢。如果放喺工作上,就係轉行,會覺得唔變唔得。由於你有自己既情緒週期,做一個決定,最好等過完一整個情緒週期,個決定都係一樣先好去馬。情緒週期係幾耐人人唔同,如果未係好摸得清,都俾幾日時間自己去考慮較好。

你既channel 19-49,係一條關於愛既通道。你對身邊既人既需要好敏感,想幫人support人。而其實你都好想融入去團體,得到團體內既人既認同。關係方面,你都喜歡透過觸摸、擁抱而得到親密感。其實除左人地既需要,你都要俾啲照顧自己呀。

特別提一提你既閘門22 & 36

閘門22係關於情緒既高高低低,有mood既時候,可以係一個好charm既人,但冇mood既時候,可以令自己或他人suffer。其實情緒冇好壞之分,都唔需要「控制」情緒。無論情緒好壞,你都可以觀察,然後讓佢pass through。你可以選擇你既行為,而唔係讓情緒決定你既行為。

有閘門36, 會有種試左先算既傾向。最好試之前先做好評估,或者搵有相關經驗既人,請教下意見。

6/3 顯示生產者,所有6仔都會經歷3個人生階段,呢點唔重覆,請參考之前profile有6 巴絲打。6/3有啲唔同既地方係,由於你係3仔底,喺你30歲後retreat期間,你都仍然係keep 住試唔同既嘢,去搵出work or not。同時,你都要抽時間去觀察他人同整合自己既經歷。到50歲就可以落山分享你寶貴知識同經驗。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。

對你最重要既係慎選合適地方去投放心力時間,確認乜嘢係值得commit,乜嘢唔係。當你commit左一件事,你會有無窮力量去完成呢件事(channel 29-46)。

喺溝通方面,其實你既說話係有empower其他人既能力。你既channel 10-20係speak of self-love,有令人覺醒同為人帶黎鼓舞。但呢條channel係喺人地邀請下先好講,如果係你自發去講,人地反而會覺得你太critical。

而你既閘門33係關於點樣retell過去既事,如果發揮得好,能夠將一啲客觀上唔好既經歷,轉化成對自己成長既意義係乜嘢,亦有empower他人既作用。但如果retell既只係loop返啲過去既傷痛,都無益於你或者其他人。

謝謝你既用心分析,好準
thank you巴打,好準,但又好似又有D大包圍
有樣野我唔係好明,人類圖係可唔可以睇到一個人既成就同運氣?定只係睇到果個人既性格?

有勞樓主幫忙睇睇,暫時企咗喺個分岔口嘅階段
好有科學根據(心理學)
係標題上吸引生活上有困難既人
用偽科學(圖,數字,再加解釋)
獲取信任
係睇下最終洗唔洗交智商稅姐
真心好準多謝你既解讀。
係呀我係一個可以磨爛蓆都要完成一件事既人
說話方面都係,但我自己係唔覺得嘅,同埋我反而覺得自己不善詞令。

好想知點解我講野表達能力會咁差
人類圖會唔會隨年齡/遇過唔同人同事而有所改變?

大家喺度post既圖,其實係講睇到一個人既性格、長處同埋potential既kick位。長處同kick位係一體兩面,實際上你係發揮緊長處定落入kick 位呢,其實我睇唔到。喺今次睇圖練習,我嘗試將兩樣都寫出黎,咁可能令你覺得大包圍既原因。

如果你願意分享既話,我都想了解下你覺得大包圍既地方係咩?等我思考下點樣present得好啲。

至於成就同運氣。

先講成就,其實echo返一體兩面。你覺得講長處準既地方,就俾多啲信心自己發揮多啲。你覺得kick位講中咗既,就提醒自己要aware. 其實,想成就自己,都離唔開信心同覺察。

而運氣,其實人類圖係有流日圖同life cycle reading去睇一啲potential event. 而喺呢個範疇上,你都可以選擇其他解讀方式(八字、紫微等).
唔需要急於表達自己,等人邀請你先講。對於生產者/顯示生產者,你去回應人地講既嘢,比起自己發起去講,個效果會好好多。

如果要仔細去講解,當你聽完人地既陳述,生產者/顯示生產者會即刻有個內在聲意, yes or no, 呢個就係你既回應,你可以進一步拆解yes or no 既原因係咩。當人地又邀請你講,你講返你既內在聲音出黎,就避免到詞不達意。

唔該樓主
唔知你出黎做嘢未?其實你business sense係有(資源分配,點sell 嘢等), 可以嘗試發掘下。
6/2 顯示生產者,6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。

工作/學習方面,有channel 48-16,你對自己既專業都有持續既熱切,透過不斷練習以達致精益求精。而channel 10-57,會知道理想既生存環境係點,然後着手改善。喺環境/制度上既改善,你都應該有啲睇法可以分享。另外,有呢條channel對美感都有啲sense。

你既直覺好強,你既spleen(幅圖左手邊啡色三角形) 除咗閘門28冇着燈之外,其他都着燈!Spleen係一個生存保護機制,利用直覺發現周邊環境係安全定危險,並作出即時反應。恐懼亦都係Spleen既主題。恐懼有佢既好處,可以幫你避開危險。而另一面,就係要留意恐懼會唔會令到你停滯不前。當你身處危險,反應係即時。但當你安全時,你有足夠時間去整合你既直覺所收集到既環境資訊。利用你profile有2既特性,整合資訊,檢視一下你恐懼既嘢,係咪valid。

我可以話好準,我嘅長處都返映曬
但係你嘅睇法同表達嘅嘢都好正面
好容易令人認同
如果你用呢様搵食會好成功
就好似啲風水同占卜師咁
4/6 生產者,所有6仔都會經歷3個人生階段,呢點唔重覆,請參考之前profile有6 巴絲打。4/6有d唔同既地方係,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 傾向鍾意同人social, 見下朋友咁。但喺你30歲後既retreat 階段,你發覺好似需要柄埋自己(其實係為左觀察他人同整合自己), 如果你唔了解你係咁樣,可能會懷疑自己係咪有啲depress. 平衡返自己social既 一面,同時亦需要獨處既時間就ok.

生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

你都會幾鍾意思考,你有channel 61-24,一啲同神秘,好難用科學或經驗去prove既事你都有興趣了解。有時個答案會無端端出現喺你腦海,可以好inspiring。如果冇好inspiring既解答出現,你可能會將呢啲事合理化左佢就算。同時,你會發現好難同人分享呢啲諗法,本身神秘既嘢都冇乜機會喺日常生活提起。如果你都想同人分享,可以試下打下blog。

另外,你既直覺都幾強,可以相信多啲(channel 34-57)。

哈哈
我係刻意用正面既講法,原因唔係想討好,而係,呢個世界冇信心比有信心既人多太多。

如果,正面說話可以俾到多啲信心人地行一步,都係好事黎既
講得幾中,由其第4段早排先比個「朋友」呃咗
想問第2段咁樣算唔算三分鐘熱度?
如果有閘門1如果想自學野係咪會容易小小學到?
最尾果段我分配既準則可能係睇個人心情? 整體同個人會有咩唔同?

唔該哂你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞