【練習睇人類圖】有冇覺得有啲嘢kick住,但唔知係咩?

380 回覆
16 Like 63 Dislike
6/3 顯示生產者,所有6仔都會經歷3個人生階段,呢點唔重覆,請參考之前profile有6 巴絲打。6/3有啲唔同既地方係,由於你係3仔底,喺你30歲後retreat期間,你都仍然係keep 住試唔同既嘢,去搵出work or not。同時,你都要抽時間去觀察他人同整合自己既經歷。到50歲就可以落山分享你寶貴知識同經驗。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。

本身你有幾多辦法去達成你心中所想。你有channel 7-31,有成為leader既能力。企喺台前或者做lobbying都ok.

有啲能力你而家未必好覺,但其實其他人睇得出你有既,到你成熟啲(大概40左右)你自己都會發現到。你其實有冒險精神,而你亦都會做好風險評估去決定邊啲係值得一試(channel 35-36)。另一方面,你對自己既專業都有持續既熱切,透過不斷練習以達致精益求精(channel 48-16)。

特別提一提你既閘門6。閘門6係有關maintain人與人之間既界線,讓邊啲人進入你既生命。你期待同人建立親密關係,但唔知你有冇覺得,每一次打開心門,都係將自己explode to危險?被拒絕既危險。如果你抱有呢種恐懼,一係就會不自覺地築起一道牆,讓人難以接近;一係迎合他人以避免被拒絕。面對被拒絕既恐懼,都係返去人與人之間健康既界線係點。大概係尊重他人既決定,同時尊重自己,你值得擁有個人空間。

大致係咁,如果有共鳴既地方,請話俾我知。
2/4 生產者,2/4呢個profile 有啲contradict. 一方面2喜歡獨處,因為你需要時間去整合新知識同體驗。另一方面,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 有social既一面。你既朋友圈子唔需要好多,穩定close就好足夠。

你既channel54-32, 都想擁有成功既人生,積累財富係你既推動力。你有一啲生意諗法/business plan想開展,而你都有能力package你既business plan(閘門44),但能唔能夠成事好睇有冇啱既人支持計劃,資源同環境係咪support等。

特別提一提你既閘門48,喺學習上會傾向鑽得好深入,唔肯定自己夠料就唔敢分享。到同人分享時,可能有傾向present得好detail。如果係同行家分享,咁係冇問題。但如果係present俾client,講返一啲佢需要知既就足夠,太深入未必有心機聽。了解你既聽眾,有技巧地present你既深度。

1/3 顯示生產者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. Profile 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。加上你既channel 20-34,你更加鍾意跳step,唔等得。善用你既profile既1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient &減少出錯。

你都會幾鍾意思考。有啲係神秘既,好難用科學或經驗去prove,有時個答案會無端端出現喺你腦海,如果冇一啲好inspiring既解答出現,你可能會將呢啲事合理化左佢就算(channel 61-24)。同時,你亦有邏輯思維,當腦海出現一個想法或假設,你會以邏輯去驗證valid與否(channel 63-4)。

但你可能面對既困難係,好難同其他人分享呢啲想法/洞見(閘門43)。一黎你未必遇到ready既人去分享,二黎係有啲關於神秘既嘢,你都知係prove唔到,作為profile有1既你,會傾向confirm先會分享,咁就更加少同其他人講。

但其實與人分享想法係開心架,等人邀請你先分享,就確保呢個人都應該係ready去聽。而對於真確存疑既想法,其實都可以好inspiring,有值得分享既地方。做好disclaimer就ok,例如: 你現正處於神秘台。

6/2 顯示者,6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

顯示者黎呢度係發起事情,set the ball roll, 咁係咪唔駛等喇?都唔係架,尤其是你係情緒權威(唔駛太介意個名,其實即係會有情緒週期),當做決定時,如果等你過完一整個情緒週期,個決定都係一樣先做,咁會確保到clarity。

你應該都係情感豐富既人黎,channel 39-55情緒上落較大,當情緒低落時,可能會以食野買嘢等去填補失落感,其實除此之外,你都可以試下透過創作去抒發情感。另外,你都喜歡透過觸摸、擁抱而得到親密感(channel 19-49)。

工作方面,有channel 44-26會比較懂得sell 自己既project。而channel 48-16,你對自己既專業都有持續既熱切,透過不斷練習以達致精益求精。

特別提一提你兩個閘門,36 & 38

有閘門36但冇35,會傾向一見悶就試新嘢,有時甚至唔理後果試左先算。俾幾日時間自己做下風險評估先做決定。而閘門38會講公義,有路見不平拔刀相助既傾向,但要留意返乜嘢事係值得拔刀,避免為挑機而挑機。而且有時,你想幫助既對象其實都需要發展獨自應付不公既能力,你太快出手,又可能會妨礙佢地學習應對既機會。(好似小朋友打交咁,大人係咪要即刻干涉呢?都值得商榷)

1/3生產者,3分人,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. Profile 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

由於你係3分人,如果你既身體類比為一間公司既話,就好似幾個互不溝通既部門各自做自己嘢咁。當了解你有呢個特性,接受多啲自己,係呀,你係需要多啲時間去做整合,急唔黎。

你未必好覺, 你有channel 43-23,會對既有做法提出質疑,並提出更有效既新方法。明白你想法既人會覺得你係天才,但唔明白既人會覺得你係怪人。有呢條通道既人,最好等人邀請你先講,人地會ready啲去接收你既訊息。

特別提一提你既兩個閘門,7 & 12

你有閘門7但冇31,會適合喺幕後做lobbying工作。如果能夠安於幕後位置就ok。但如果覺得係我set好晒個台,點解係人哋企上台而唔係我呢?就要學習接受唔同人有唔同位置,企前台既charisma,同後台既lobbying係同等重要。Leader/follower,上司/下屬,其實係我地自己製造出黎既hierarchy黎姐。

至於閘門12,係一個表達你創意既閘門,好講求有冇mood。如果冇mood,唔駛迫自己去講。如果係冇嘢好講,就更加唔好勉強砌啲字出黎。

感謝樓主 想知道自己適合打工定創業

1/3 顯示生產者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. Profile 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。善用你既profile既1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient & 減少出錯。

工作/學習方面,有channel 48-16,你對自己既專業都有持續既熱切,透過不斷練習以達致精益求精。

而你既channel 45-21有個名叫money channel,傾向識賺錢,亦懂得有效運用金錢。如果以一間公司去類比,有呢條channel就好似係老闆咁,公司賺到錢,員工就搵到食。其他人有機會覺得你over-control。如果有以上情況,你可以思考一下你既intention,係為左整體利益,定還是為個人利益?

特別提一提你兩個channel,1 & 33

你有閘門1,但冇閘門8。你好想表達真正的自己係有貢獻,不論係透過說話又好工作又好。但你發覺身邊既人似乎唔明白你。如果過份想得到人地recognize你既貢獻,會傾向做啲你認為會得到他人讚賞既事,而忘記左究竟係咪做緊自己鍾意既事(閘門1)。其實我都有呢種情況,唯有繼續做自己鍾意既,唔好咁計較係咪對其他人有貢獻。相信喺啱既時間,有人會留意到你的貢獻。

而閘門33係關於點樣retell過去既事,如果發揮得好,能夠將一啲客觀上唔好既經歷,轉化成對自己成長既意義係乜嘢,有empower他人同提供指引既作用。但如果retell既只係loop返啲過去既傷痛,都無益於你或者其他人。

1/3 投射者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

而投射者,有知道一件事/一個人發揮最好狀態係點既能力,黎呢度係給予指導,引領他人。善用你profile 1,做好study, 確保你俾既意見係啱。投射者最需要學習既,就係等人邀請你講先好講。人地ready聽,先會recognise你既意見對佢地受用。如果抵唔住頸好似老師上身走去教人,人地只會感覺唔良好,覺得你多事。

你都擅於表達,懂得表達真正既自己(channel 1-8);亦都會對既有既做法提出質疑,並提出更有效既新方法。明白你想法既人會覺得你係天才,但唔明白既人會覺得你係怪人(channel 43-23)。呢兩條channel,都需要等人邀請你先好講。由於1-8係speak of self,對於別人批評好敏感,而43-23就需要講俾能夠明白你既人聽先有用,所以唔需要急於表達,等待ready 既人去接收你既訊息。

特別提一提你兩個閘門,12 & 35

閘門12,係一個表達你創意既閘門,好講求有冇mood。如果冇mood,唔駛迫自己去講。如果係冇嘢好講,就更加唔好勉強砌啲字出黎。

而閘門35,係有能力去辨識邊啲經歷係值得一試,邊啲唔值得,靠既係做好風險評估同經驗累積。如果發揮得好,會勇於接受啲值得一試既新挑戰,或者為其他人指出邊啲挑戰係值得做。但發揮唔好,就會睇risk過份重要,而固步自封。

唔該樓主
我都好想知道我既特質係呢一世到要點樣做先發揮到最大功效
聽到厭
萬能key
佢條命準到同我條命一樣
6/2 顯示生產者,6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

你有Channel 9-52,有能力睇到一件事既big picture, 要完成big picture, 會有唔同既可行方向/options,而你都能夠prioritize 呢啲options既優次,然後focus落去。

特別提一提你既閘門58,你工作其中一個推動力係快樂,但如果苛求件事要完美先得到快樂,就可能會本末倒置。批評人地做唔到,甚或批評自己。Standard係要有,但避免set一個難以達到既標準,然後着眼分對錯。而忘記左原本其實你只係想得到快樂。

其實你呢個觀察都有啲啟發
可能人與人之間既差距同經歷,根本冇想像中咁大
30歲前係摸住石頭過河 宜家就31 有啲迷失緊
完美主義都係幾中

辛苦晒
大體上就有機會係
細節上就一定唔係
講到人一定要呼吸
呀媽一定係女人
咁梗係冇想像中禁大

一張以8字黎推算人生既圖
代表緊8字同因果律掛勾
亦代表住認同所有野由因果而定
未來冇得改寫既概念

用大包圍去解釋因果本身就係兒戲
起馬件事說服唔到我
我都係profile 6/2 呀,善用retreat時間做觀察同整合就ok. 唔需要覺得獨處好怪,你同社會interaction既方式唔係靠social, 而係同人分享經你整合既經驗同知識。

30頭我都好唔知點咁,慢慢會find our path.

Btw, 發現打錯左,你係6/2 生產者至啱
人遇到困難,好多時會落入迴避或反擊兩種reaction模式,只係困難既種類同難度不一。而重覆以呢兩種模式去處理困難,就係kick位。你可以改善既,係處理kick位既方法。未來,係未發生既事,我認為有得改架。

你覺得有熟悉感,係呀,因為人既reaction真係得兩款。

Btw, 多謝你,感覺到巴打你都願意了解,我先敢回覆多啲。我平時係傾向aviod conflict at cost.

了解就夠,唔需要認同

4/6 顯示生產者,所有6仔都會經歷3個人生階段,呢點唔重覆,請參考之前profile有6 巴絲打。4/6有d唔同既地方係,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 傾向鍾意同人social, 見下朋友咁。但喺你30歲後既retreat 階段,你發覺好似需要柄埋自己(其實係為左觀察他人同整合自己), 如果你唔了解你係咁樣,可能會懷疑自己係咪有啲depress. 平衡返自己social既 一面,同時亦需要獨處既時間就ok.

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。特別提提你有3條channel (40-37,19-49, 12-22) 都同情緒中心相連。即使有時好想盡快落決定都好,都俾幾日時間自己去考慮,過幾日如果個決定都一樣先去馬。

你既channel 37-40, 會相信透過合約精神黎建立關係係有效。即係你幫我做A,我幫你做B。但其實呢,以人類圖黎講,只係得意志力中心着色(幅圖中間紅色小三角形),先比較適合make & keep promise (大概只有35%既人)。咁呢,所以其實好多人都keep 唔到promise 架,所以點解口頭承諾都唔夠,要出動到簽約! 了解到呢一點,就唔需要對人地失信而感到好憤怒失望。

特別提一提你有閘門16但冇48,會有傾向成日覺得自己準備得唔夠,擔心未夠料去分享。其實你有做到準備就ok,鑽牛角尖好辛苦架。

都講得岩呀去做一樣野既時候 我都會鍾意做左research了解左先同好睇mood做野既人

同朋友討論既時候自己都係鍾意俾意見人 好彩暫時無人覺得自己多事

工作上之前試過同team leader提出過意見 但ban左 隔一排老細提出同自己一樣既意見 都係時間上自己早左講同無被邀請下就提供意見既現實例子
4/6 生產者,所有6仔都會經歷3個人生階段,呢點唔重覆,請參考之前profile有6 巴絲打。4/6有d唔同既地方係,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 傾向鍾意同人social, 見下朋友咁。但喺你30歲後既retreat 階段,你發覺好似需要柄埋自己(其實係為左觀察他人同整合自己), 如果你唔了解你係咁樣,可能會懷疑自己係咪有啲depress. 平衡返自己social既 一面,同時亦需要獨處既時間就ok.

生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

以前農夫,會按節氣適時播種收割。而你既channel 5-15都係咁樣,因應自然而調節自己既節奏。多啲接觸大自然recharge下喇。

特別提一提你既閘門57,閘門57係關於直覺,你對身邊既環境有一定敏感度,直覺會話俾你知你所處身既環境係安全定危險。直覺得一下,冇第二下,多啲留意。如果時機合適,可以分享俾人知道,或對改善環境有幫助。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。加上你既channel 20-34,你更加鍾意跳step,唔等得。善用你既profile既1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient &減少出錯。

工作/學習方面,有channel 48-16,你對自己既專業都有持續既熱切,透過不斷練習以達致精益求精。

特別提一提你兩個閘門, 8 & 14

有閘門8但有1,你有能力「表達」真正既自己,但何謂真正既自己呢,係一個大問號。你希望搵到人生目的係咩,甚至有種壓力,要做啲與眾不同既事先滿足到人生目的。其實你與眾不同之處,係你既表達/演譯。舉個例,同一件產品,10個人就有10種presentation方法。喺你既情況,令你突圍而出既,未必係產品,而係presentation。

有閘門14但冇閘門2,有時你會發現手頭上有足夠資源,但冇一個方向去砌出一件新事物/project. 會有feel lost 既時刻。要相信你係有足夠資源既,開口問人意見,或者佢地俾到方向你。

2/4 生產者,2/4呢個profile 有啲contradict. 一方面2喜歡獨處,因為你需要時間去整合新知識同體驗。另一方面,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 有social既一面。你既朋友圈子唔需要好多,穩定close就好足夠。

你有兩條channel (10-57, 34-57)屬於integration circuit。呢個circuit係關於直覺同生存,能夠察覺所身處既環境係安全定危險,多聆聽你既既直覺。特別你有channel 10-57,會知道理想既生存環境係點,然後着手改善。另外,你既channel 50-27係關於關懷與滋養。夾埋黎睇,其實你都可以試試NGO/社企方向發展,以關懷既心為社會設計一個合適既生存環境。

5/1 投射者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

投射者有知道一件事/一個人發揮最好狀態係點既能力,黎呢度係給予指導,引領他人。善用你profile 1鐘意研究既特性,確保你俾既意見係啱。投射者最需要學習既,就係等人邀請你講先好講。人地ready聽,先會recognise你既意見對佢地受用。如果抵唔住頸好似老師上身走去教人,人地感覺唔良好,就覺得你多事。

你既channel 19-49,係一條關於愛既通道。你對身邊既人既需要好敏感,想幫人support人。而其實你都好想融入去團體,得到團體內既人既認同。關係方面,你都喜歡透過觸摸、擁抱而得到親密感。其實除左人地既需要,你都要俾啲照顧自己呀。

特別提一提你兩個閘門,22 & 53

閘門22係關於情緒既高高低低,有mood既時候,可以係一個好charm既人,但冇mood既時候,可以令自己或他人suffer。其實情緒冇好壞之分,都唔需要「控制」情緒。無論情緒好壞,你都可以觀察,然後讓佢pass through。你可以選擇你既行為,而唔係讓情緒決定你既行為。

閘門53但冇42,會有開左個頭但埋唔到尾既傾向。其實一件工作可以有唔同stages,有人適合開頭,有人適合埋尾。唔需要覺得個project要由頭到尾都要自己own,或者覺得埋唔到尾係自己唔夠好,好多事情都係由teamwork成就。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞