【練習睇人類圖】有冇覺得有啲嘢kick住,但唔知係咩?

380 回覆
16 Like 63 Dislike
Thanks 樓主。都幾準。唔知係關呢個圖事定自己性格怕醜。唔肯定自己有料就唔敢分享。好似以前讀大學,唔鐘意幫人補習,覺得會誤人子弟咁。(不過有錢所以都做下)🤣自己性格都係偏認真L ,覺得教人好大責任,唔可以教錯
留個名

我個膝頭kick 住kick住
4/1 顯示生產者,不論對外定對內,都需要穩固既基礎,睇得好清楚先行一步,比較唔識得處理突發事件同衝突。對人,你需要穩定既關係。學習或工作上,你都會深入研究到底,至會同其他人分享你既成果。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。善用你profile有1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient &減少出錯。

你有channel 2-14,資源方面你都應該都足夠,而你都有能力有效運用資源,重新整合一樣新事物/project。另外你既channel 45-21有個名叫money channel,識得賺錢,亦識得有效運用金錢。整體上,你善於管理同分配資源。如果其他人唔理解你既準則,有機會覺得你over-control。如果有以上情況,可以review一下你既準則係咪合理同埋consistent。

特別提一提你既閘門33, 呢個閘門係關於點樣retell過去既事。如果發揮得好,能夠將一啲客觀上唔好既經歷,轉化成對自己成長既意義係乜嘢,有empower他人同提供指引既作用。但如果retell既只係loop返啲過去既傷痛,都無益於你或者其他人。

大致係咁,如果有共鳴既地方,請話俾我知。
呀,補多樣,認真係好事,但都要注意休息,投射者能量唔多,好快見攰。
2/4 投射者,2/4呢個profile 有啲contradict. 一方面2喜歡獨處,因為你需要時間去整合新知識同體驗。另一方面,4係需要透過建立穩固既關係令到你feel safe, 有social既一面。你既朋友圈子唔需要好多,穩定close就好足夠。

投射者,有知道一件事/一個人發揮最好狀態係點既能力,黎呢度係給予指導,引領他人。投射者最需要學習既,就係等人邀請你講先好講。人地ready聽,先會recognise你既意見對佢地受用。

你既channel 58-18有個名叫批判既通道。對於作為投射者既你係一大考驗。要明白呢條channel係力求完美,但有啲人條線係pass就ok。如果唔慎選對象就俾意見,有機會俾人覺得你多事。而等人邀請你先講,就可以避免呢個問題。

另外channel 41-30,你都鍾意發下白日夢,會picture到更多可能性。好多時夢想都要等合適時間先會實現(而實現嗰個都未必係你,可以係你pass個idea俾其他人)。平時可以用簿仔記低有趣既夢想先。

最後提一提你有閘門48但冇16. 喺學習上會傾向鑽得好深入,唔肯定自己夠料就唔敢分享。到肯同人分享時,又present一大堆好深既資訊。學習了解你既聽眾,如果係行家,就梗係冇問題喇。但如果係初接觸既,講啲佢需要知既嘢就夠。學習有技巧地present你既深度。

留個名,求樓主解解

想玩但係唔知自己出生時間

唔該樓主!

樓主睇睇thx
5/1 顯示生產者,profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。加上你既channel 20-34,你更加係唔等得,要快既人黎。善用你profile有1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient &減少出錯。

你都應該係敢於接受新挑戰既人。你有channel 35-36,會有冒險精神,雖然旁人睇會覺得你take risk,但其實你有計過係值得一試先會去做。你既新嘗試,甚至可以帶來驚喜/驚嚇,「哇,咁都得」(channel 51-25)。所以,對你最重要既係慎選挑戰,確認乜嘢係值得commit,乜嘢唔係。當你commit左一件事,你會有無窮力量去完成呢件事(channel 29-46)。

特別提一提你既閘門30,呢個閘門係關於你既熱情同渴求。有時要實現夢想,係要等啱既人同時機出現,just be patience。

麻煩曬巴打 我都好期待30同50歲係咪真係會有分別,至於獨處嗰度,我比較一時一樣
不過想請教下 情緒週期其實即係幾耐?
定意思係做決定之前諗耐啲先?
其他大致上都中不過我就無你講嘅38情況 或者有但我自己都唔知
我自己係情緒空白,都唔係好知情緒週期實際係點

如果依人類圖黎講,情緒係一個emotional wave, 有高點低點。而要經歷一個情緒週期先做決定,原意係經歷情緒高點同低點後,你既決定都係一樣,咁就確保到個決定冇受到情緒所影響,你容易啲kepp it through.

情緒週期係幾耐就人人唔同,有人係一日,有人係一星期。如果未好摸索到,我估起碼俾幾日時間做決定就ok
3/5 生產者,你既學習方式係從試驗學習,累積夠經驗,然後可以話俾人知乜嘢係work,乜嘢係唔work. 即使過程中可能越到唔少失敗,但唔好因為怕失敗而唔敢再試,因為3/5 profile係黎呢到push the boundaries, 帶d新既經驗俾大家。

生產者需要學習留意外間發生既事,然後回應,而唔係由自己發起。如果你既回應係好想投放精力同時間落去,咁呢件事就啱你架喇,可以去做。

擁有channel 3-60有時會突然想轉去試另一樣完全唔同既嘢。如果放喺工作上,就係轉行,會覺得唔變唔得。

整體黎講,你既design好似講緊你follow 生產者策略去做決定就ok (channel 10-34 & 閘門29)。如果你願意commit的話,係可以完全投放精力落去。遇到你冇興趣做既事,直接say no就可以,避免over-commit。

第一段係
就算人地點講都好 點都要自己試咗先
第3段都係
會無喇喇想試完全唔同既野 結果咩都半桶水

麻煩樓主幫我睇下
5/1 顯示生產者,3分人。Profile 5/1會見到人同事既最好狀態係點,會想話俾人知點樣做係最好,給予指引。而你俾既指引通常都經過深入研究,確保唔會指錯方向。

顯示生產者既特點係夠快,鍾意走捷徑同一心多用。有時會因為走捷徑做漏要返轉頭再做返。好處係你會搵到efficient 既方法,只係有時會出錯。加上你既channel 20-34,你更加係唔等得,要快既人黎。善用你profile有1鍾意study 既特性,研究下邊啲step係多餘,呢啲時間值得花架,efficient &減少出錯。

但其實,你有需要慢既一面。由於你係3分人,如果你既身體類比為一間公司既話,就好似幾個互不溝通既部門各自做自己嘢咁。你需要多啲時間去整合身體各部門既意見。

你既channel 37-40, 會相信透過合約精神黎建立關係係有效。即係你幫我做A,我幫你做B。但其實呢,以人類圖黎講,只係得意志力中心着色(幅圖中間紅色小三角形),先比較適合make & keep promise (大概只有35%既人)。咁呢,所以其實好多人都keep 唔到promise 架,所以點解口頭承諾都唔夠,要出動到簽約! 了解到呢一點,就唔需要對人地失信而感到好憤怒失望。

特別提一提你既閘門45。呢個閘門係關於資源分配,你「有權」去決定資源點樣分配。當有權既時候,你最需要學習既唔係regulate人地,而係regulate自己。你既分配準則係為整體還是個人利益?準則係咪一致?

半桶水都係生產者既通病之一,見冇progress就半放棄。其實面對樽頸位,如果喺外邊見到有其他更吸引既想學想做,咁轉都無可口非。但如果喺外邊見唔到有新既嘢,咁你都可以咁睇:「其實你喺現有位置未學夠呀,繼續鑽深啲喇你。」

留意Signal呀
6/2 投射者,6/2既人生分開3個階段,早年都係透過trial & error學習,到30歲左右就會retreat, 呢個階段係讓你觀察同整合,到大約50歲時就可以落山,將呢啲寶貴知識同經歷分享俾其他人。另外profile 有2既人都有想柄埋自己既傾向,比較需要獨處。30歲後既retreat時間,你會覺得人生peaceful左。

投射者,有知道一件事/一個人發揮最好狀態係點既能力,黎呢度係給予指導,引領他人。投射者最需要學習既,就係等人邀請你講先好講。人地ready聽,先會recognise你既意見對佢地受用。

你有channel 7-31,有成為leader既能力。企喺台前或者做lobbying都ok.

而你既channel 43-23,會對既有做法提出質疑,並提出更有效既新方法。明白你想法既人會覺得你係天才,但唔明白既人會覺得你係怪人。有呢條通道既人,最好等人邀請你先講,人地會ready啲去接收你既訊息。

特別留意一下,你的底輪有5個閘門都着燈(幅圖下面啡色正方形),代表本身都有唔少嘢想做。而投射者既特點係冇乜能量好快攰,所以咁多事都想做既話,你好快會chur爆。你要搵志同道合又有能量既人(例如生產者/顯示生產者)一齊做,先drive 到件事。

謝解釋!
大部分都好啱,咁啱近三十時接觸靜觀,開始撇除咗大量腦海入面不必要的煩惱,心境平靜咗。

但係7-31,26歲前我諗我係leader,但之後我只係想喱埋一邊,而且我覺得自己講嘢冇乜自信又唔夠說服力,所以完全唔打算做leader。

投射者冇乜能量好快攰---> 其實個人上有冇方法改善? (除咗搵其他人幫手)

人類圖係咪個個都固定同一幅圖,冇得改變㗎?

Ok, 既然你都進入6/2 既第二階段,繼續柄埋就ok。喺retreat 期間,你唔駛刻意外求,你既一舉一動其實其他人留意緊,喺人哋覺得想搵你,自自然然會搵你。

你既leader gate, 係閘門31.6,其實你心底裡覺得如果跟本唔肯定人哋會follow你,你又何必去lead。你係有能力去lead,當你收到人地邀請你去lead,你先再考慮係咪去lead喇。

幅圖係唔會變,你亦都要學識好好照顧身體需要,投射者係需要好好recharge,好難好似生產者/顯示生產者落手落腳去做。

如果你覺得能量唔夠係一個constraint,你可以嘗試思考一下,呢個constraint對你既意義係咩?你想要能量去drive啲乜嘢事?會唔會你想drive既事係需要眾人都recognise,先確保呢件事係值得出現?

Just my interpretation. Invite you to contemplate your own meaning.
1/3 投射者,1係透過深入研究去建立基礎,而3係從嘗試中學習,累積足夠經驗,然後話俾人知乜嘢係work, 乜嘢唔work. 1/3如果發揮得好,係試之前做定晒research去減低失敗機會。即使失敗左,都會返去研究問題所在。

而投射者,有知道一件事/一個人發揮最好狀態係點既能力,黎呢度係給予指導,引領他人。善用你profile 1,做好study, 確保你俾既意見係啱。投射者最需要學習既,就係等人邀請你講先好講。人地ready聽,先會recognise你既意見對佢地受用。

你既channel 13-33係關於如何retell你既故事。每當你經歷完一個event,都可以做一個簡單回顧,喺當中經歷咗啲咩,聽到啲故事,有咩得着等等。留意你用緊咩filter去理解你既故事,有時啲故事係有關傷痛,你會放自己喺一個點樣既位置?無辜既受害者?Adapter? 個人挑戰?注意你說故事既filter。

至於channel 54-32,你有啲願景/野心想做,同時你都理解件事要避免失敗,係需要其他人support。你本身能量唔多,要drive到一件事係需要其他人幫你落手落腳去做。點先說服到其他人去做? 可以用返你profile有1 既特性,用solid data & study去證明件事係值得做。

最後提一提你有閘門48但冇16. 喺學習上會傾向鑽得好深入,唔肯定自己夠料就唔敢分享。到肯同人分享時,又傾向present一大堆好深既資訊。學習了解你既聽眾,如果係行家,就梗係冇問題喇。但如果係初接觸既,講啲佢需要知既嘢就夠。學習有技巧地present你既深度。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞