日本鐵道消息及旅遊情報交流區(61)

1001 回覆
8 Like 10 Dislike
南風會好點吧
去到阿波池田轉南風先多返啲人
不過都仲有窗側坐
四國搵到銀既主要都係
南風 いしづち 同埋快速marine liner
marine liner真係多人到癲
岡山返高松個程有諗過偷雞用PASS坐特急自由席返去
其實可唔可以用西仔pass坐四國特急去宇多津
我四國PASS黎
去程坐Marine Liner無留意闖入西仔地盤,每位要補500羊先出到閘
宇多津係JR四国
應該用唔到
可以
我用kansai wide area pass試過係可以的
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/kansai_wide/#routes

我睇呢度,我覺得係可以既
四國PASS就唔可以直接坐特急去岡山(坐就應該比你照坐既,斷估西仔地盤個段咁短應該唔會特別查飛,但係應該同我一樣唔補返西日本段乘車料金出唔到閘)
你上車車掌已經會查飛喇,到時你都已經要補錢喇應該?
嗰次喺岡山坐しおかぜ去宇多津都畀人查飛問我去邊
呢張可以

我啱啱睇緊呢張
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/all/
呢張坐到兒島就得
btw 呢張有啲搵笨
山陽山陰個張個coverage都係7日勉強坐得晒
呢隻全西日本仲要貴多3000羊
咁就算坐南風去琴平金刀比羅都係補幾百yen就得
係有效範圍有效車廂就用得
唔洗分架車邊個開

不過理論上係咁
如果車掌唔知你揸住乜Q野pass 都可以好麻煩
我試過用kansai wide pass搭南風由岡山去琴平都淨係補宇多津到琴平既乘車券同自由席特急券
東武200系都開始廢車
到時都係泥能混能時代啦
【列車飛び込み 乗客ら6人けが】

26日午前8時25分ごろ、神戸市中央区元町高架通、JR神戸線元町駅で、通過中の野洲発姫路行きの新快速電車と人が接触。乗客ら男女6人がけがをし、うち1人が意識不明の重体。
https://news.yahoo.co.jp/pickup/6386151
呢張pass新開架
個架佬被架車撞完之後插左喺車頭繼續向前衝?
係撞穿埋分隔駕駛室同客室嘅玻璃再撞到乘客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞