黑心RUBY張硯秋賣禁藥搞到我朋友入咗院

1001 回覆
2800 Like 121 Dislike
不過唔肯定係咪佢
簡單2個步驟舉報即可阻止佢毒害人間
以下資料麻煩各位幫手報海關+衛生署

海關(販賣受管制藥物)https://www.customs.gov.hk/tc/contact_us/enforcement/index.html

衛生署

由於有關事宜是屬於衛生署的職權範圍,你可直接向衛生署作出投訴。
衛生署的地址:香港灣仔皇后大道東213號胡忠大廈21樓
電話號碼 (852) 2961 8989 或 (852) 2961 8991
電郵地址 enquiries@dh.gov.hk。

懷疑售賣未經註冊的藥劑製品
網店名Blackruby_shop
建議大家連同以下證據舉報因為事主已經驚到del曬相

證據呀屌你地老母
醫生話你朋感覺咩事 中毒定咩?
54kg都俾條仔話肥
佢條仔排骨仔嚟
仲有張硯秋疑似有食大麻
報上東張西望啦
幸美:我地近日收到觀眾爆料 有網上電子雞係網上賣禁藥
報海關未
叫你朋友留返d藥同證據報衛生署啦
依d電子雞真係要教訓下先得
[member]
佢個夾租拍檔 Chan K* Y*** 嘅ig仲有好多金仔證據未清哂
[member]
唔怪得佢之前叫mk doughnut mk冬甩要改
原來雞名黎
師傅仔 呀冬
認真我都想知個醫生點講藥物中毒?要唔要洗胃個D
有無做過雞呢啲口同鼻拗啦
但佢宜家賣大陸禁藥就有哂證據啦
張硯秋你Del哂都無用
一早已經cap低哂做哂整合
影撚住你個大頭架
其實唔入院都好 賣禁藥都已經有問題,咪撚Spin走
敢講無問題咪比粒藥成份/學名黎呢D科學野最撚公道
睇d副作用都知係當年長沙灣神醫果類藥
我都報了,無追全部po sorry!
西布曲明?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201216/bkn-20201216200613704-1216_00822_001.html

衞生署早前根據情報,透過一社交媒體平台購得上述產品樣本作化驗,檢驗結果顯示,該產品樣本含有《藥劑業及毒藥條例》下的第1部毒藥「西布曲明」。該藥曾用於抑壓食慾,但由於會增加心血管疾病的風險,因此自2010年11月起,含「西布曲明」的藥劑製品已被禁止在香港使用。
--------------------------------------分隔線----------------------------------
由於有增加心臟病的風險,美國、澳洲、歐盟及台湾等國家或地區已陸續廢止該藥品的許可證,並令製藥廠回收。[1][2]

2010年10月,雅培製藥同意在美國停售含西布曲明的藥品Meridia。[3]

2010年10月30日,中華人民共和國國家食品藥品監督管理局宣佈國內停止生產、銷售和使用西布曲明製劑和原料藥,撤銷其批准證明文件,已上市銷售的藥品由生產企業負責召回銷毀。[4]

而在香港,藥劑業及毒藥管理局已取消所有含西布曲明的藥劑產品的註冊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞