AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
算係找到最佳設定
比太少電會高頻低能,offset 改做 -0.06v
5800x
pbo 125,95,140。scalar 10x,boost 200MHz,offset -0.06v

試咗不同場合
prime95 (small wo avx) - 4.3g - 1.168v - 78度
R23 Single - 4.85g to 4.9g - 1.4v - 66度
R23 Multi - 4.5g - 1.232v - 77度
CPU-Z Multi - 4.625g - 1.328V - 75度
WinRAR - 4.8g - 1.376-1.4v - 65度

cpuz single - 676分
cpuz multi - 6792分
R23 single - 1618分
R23 multi - 15462分
winrar - 32184 KB/s - 67度

算係取得平衡點
上面又有巴打話冇乜用
遲d都係直上360aio算了
用緊AKKLA A4機箱,所以有啲熱,溫度會偏高
開始唔係好頂得順濕鳩華擎bios同埋佢超唔郁ram呢樣嘢
用緊X570 taichi 想換板有咩推介?
睇緊msi 張b550 unify x 得兩條ram槽講到好似好堅

利申:5900X + 2x16GB DJR
B550 unify 有x無x都好似唔錯
B550 unify 代理好少貨

要買早D訂
5950x run 完CTR
ccd0 4.65G ccd1 4.6G 1.25v
跑r23 最高溫82度 個分超高
建議唔好為左超頻換 x570 taichi 都唔差 又10G lan 又tb3, 反正今代amd sweet point 都係超到3800 turn 下sub timing仲好啦 唔係專業overclocker 唔洗專登換板
等ctr 2.1 出
你係點試法
試long run定short run先
d15至少係穩定溫度風冷不嬲都唔係壓到勁低架啦
我粒5900x run ctr tune完個分仲要低過未tune
同埋又係bronze sample 永遠抽唔中好野
想知Bronze全部都係45~47打後果幾批
Silver/Gold得44以前先有
5950x run 完CTR
ccd0 4.65G ccd1 4.6G 1.25v
跑r23 最高溫82度 個分超高
我粒5900x run ctr tune完個分仲要低過未tune
同埋又係bronze sample 永遠抽唔中好野
想知Bronze係咪全部都係45~47打後果幾批
Silver/Gold得44以前先有
睇完好似3200同3600 CL16 打機上分別唔大
之前出機無做好功課見5600x個網寫3200就買左對3200既Ram
有無需要換返對3600?
啱啱好2045
不過氹返自己唔係mic算
你3200 oc上去3600咪得
但如果oc上去係要較鬆個timing就寧願3200好過
佢有解釋到timing重要過mhz
用緊對Corsair LPX 32GB (2 x 16GB) OC上3400部機就已經好奇怪 畫面會閃 唔怪得之前拎粒5600x上Xander換比師傅check 個陣望一望張list Corsair?嘿 左下
btw thx巴打
上唔到3400就由佢啦
你sub timing而家係幾多?
16-18-18-36 無郁過 見3400都上唔到都係疊埋心水等換
我5950x silver, 2046
試下較唔較到落14囉較到就已經好好多

BRONZE SAMPLE

Congrat
關唔關塊板事
明顯唔係了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞