AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下入bios per CCD咁超係咪有d設定要開?我用雀仔牌老母板

岩岩5950x set 4.6 + 4.5咁超,但係試個陣見到只係見到每邊有各4粒行緊我set個數,其他個d行得3.6。出黎個分仲低分過all core行4.5
睇完都係唔知佢想講乜,除咗 Core Ratio 同 Voltage 唔跟佢之外,其他 settings 係咪照跟,1.48V 我驚超到縮缸
你入返ctr Profile 果條數就ok
入 P2?
入條穩定數
Biden to Address Chip Shortages, Semiconductor Supply Chains

https://www.tomshardware.com/news/biden-to-address-semiconductor-shortage-supply-chain
呢到5900同5950既巴打用pbo定手超多
我用緊 PBO 2
咁樣算唔算唔算好高電壓? 驚電死啲件 而家行緊DJR 4000mhz 2T 1826262648 16gb x 2

B550 UnifyX+5900X
1.5唔算高
不過呢代調soc 方便D

唔使改vddg ccd / iod vol
想問一問點解我SOC VOL較咗1.1375V 佢上面個到會顯示 1.158V嘅
同埋而家仲有無話soc voltage過咗1.15V會將pcie 4.0自動降落3.0嘅問題?
Zen3 1.2之後先會
我用e die 直接1.5v dram vol其他全auto 冇問題
即刻推高佢先
Vddg ccd/iod vol auto先
過左1.2都好似冇跌
自己睇置頂
5900XT?
唔係新u出
即係點
Ctr 2.1 來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞