AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
正式版出左了?
rc3
set trfc 1/2/4 : 550
CTR 2.0 RC3 will be available for download on February 3rd at 9:00 am (GMT+2). A manual in different languages will also be available at that time.
兩樣方法
你課左patreon
你個fd 課左 patreon

又unify
聽日再試

另外想問下ram 去到3600係咪已經夠哂喇,唔洗再推高佢
嘩屌正
研究咗兩日pbo, research 完有啲心得
有錯請更正

先決定自己目的,我是希望達成手動全核表現,外加谷單核能力,我全部都要。jpg

pbo 最大問題是不能單獨調整電壓來修改時脈與電壓比例,包括pbo limit 三項設定以及curve 都是
所以要利用voltage offset

題外話,pbo limit 與co 是有衝突,限制功耗與電流會減少co 調整曲線的空間值,但不在今次討論,因為我是co off 的,我主張co 是花式打j 用
包括出面大部份人教 best core 最大壓(降weak core) , 只會令本來不穩既廢core 更加廢
因為co 呢一刻,你係唔能夠手動調整radian
意思係你不能只針對x axis /y axis 某段曲線進行調整

我得出結論
1) 先手動超頻摸頂, 我找出4.6, 4.55, 4.5 的天花板
4.6 1.248
4.55 1.2
4.5 1.64
2) 利用ppt, tdc, edc 來限制運行時脈,電壓,達到大約你既目標
當中包括 單核,全核 以及燒機 三個場合
3) 利用 offset 來降壓修正比例,令全核 及 燒機表現,與你手動超頻相近
4) 由於offset 會大幅降低谷單核電壓 (1.4x 變1.3x v) 呢個時候要睇你cpu best core 體質了
我覺得boost 200mhz 是不可取
但4.8 以上是合理的

現時設定
ppt 128
tdc 96
edc 120
scalar 10x
boost 100mhz
curve off
offset -1.0

prime95 ~4.5 to 4.55 1.2v
r23 multi ~4.55 to 4.6 1.24v
r23 single ~4.85 ~1.36v

ps 我仲調整緊
pss 唔好跟,純分享
我係根據自己環境設定
而家既表現
prime95 或r23 multi 都能限制在80度以下(呢兩日熱咗)
保留 夏天空間
其實仲有個channel我發覺呢到係無人提過
可以搵埋tech deals睇
佢有用5600x測過3200 3600 4000係gaming嘅分別
其實3600真係已經好夠要高頻真係不如整靚timings先
其實你呢個方法只係zen 2時嘅pbo方法
pbo2 亦即係今代zen3講緊係佢auto幫你run offset voltage
本來佢唔係for你去燒機
而係等你可以將溫度同電壓自動減到之餘再達到嗰個範圍裡面嘅最佳表現
同埋如果淨係玩pbo 我建議手動set埋LLC level
製造到最佳嘅vdroop去調整cpu拎嘅電壓同頻率比例
簡單啲講pbo同pbo2其實實際上係無腦oc
而pbo2係唔駛set LLC 原因就係佢係包埋個co一齊用
我就係認為amd 時脈電壓好保守,玩左好耐都貼近唔到自己試出黎既極限值
只係我接受唔到所謂無腦超頻下下爆上90度

只能期望有一日佢可以比人手動調整曲線
像pwm fan control
可以y/x axis 唔同段落修改radian
其實你pbo limit 唔好較motherboard而係disabled應該唔會有爆上90度嘅情況
正如你會manual較limit一樣 只要limit夠低本身溫度就唔會高
我粒5900x可以整到佢full run under 72c
但當然你都會犧牲左頻率 但呢個位就係for overclocker先做嘅野
八成人買返黎最多撻著個pbo甚至default auto oc已經夠玩
所以佢先整到咁
當然你要係呢個條件下玩到極限就係要不斷試
但而家呢種條件下可以超得兩邊平衡應該係得intel
佢個turbo boost同amd差好遠
curve optimizer仲係唔成熟 睇怕都仲要一段時間啲人先解構到係實際點run最好
我就建議唔識搞就唔好開 一開預左搞幾粒鐘至幾日 仲要有機會初頭用無事 用用下先黎reboot 盞頭痕
ctr > pbo
個curve 比我感覺純粹只係offset 條curve
真係無L 用,現時呢一刻
如果可以比玩家手動拉曲線,真係完爆intel
如果stable到嘅話
暫時我係試到可以run到比pbo或者default多100mhz
不過真係要睇你pbo limit set幾多 我而家係整到佢full run最多80或者81度
但拎低啲limit就會再低溫低voltage啲 不過mhz可能加得50-75咁
用水冷可能可以compensate到呢啲溫度問題唔駛改咁多野
今日有得玩了
今代上3800 平衡點
唔係美國時間夜晚先出?
咁正啦有得試
但係上3800都好睇運
我而家mix左對16g x2同8g x2用緊
居然比我上到3600 c15
用住算 唔太care太微小嘅lantency問題
我果條crucial 3600 2x16上到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞