AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
屌原來係咁 仲等我換咗mouse
好似我塊技奸B550無啦啦有日壞咗後啲堆mic speaker plugs

咁都有得壞
開唔開有咩分別
明顯係你超全核電壓唔夠
但係電壓再上再跑分就會 error
降頻4.4@1.25
好似係cpu idle個時慳電設定, 開唔開好似唔見有咩分別
呢個自動降頻選項來
而家全核 4.4GHz 1.15V pass 到 R23,仲要唔要再調
電壓1.3v內仲係安全

直接試game 如果不穩定加下電
關左
而家長其用4.6 1.25v LL4
30分鐘r23 ?
10 分鐘
16-19-19-39 應該比較大機會係CJR/DJR
畢竟Gskill 4x16 入面
3600除咗呢個仲有16-16-16-36 同 14-15-15-35 係佢上面

當然如果你開過CPU-Z睇過佢Vendor係出Samsung就當我地冇講過嘢
都夠玩啦
用micron e die 咪仲好超D (唔講b die住)
而家老老實實時脈同純CL值已經唔係得B-die先衝得高
micron 8Gbit rev.e / 16Gbit rev.A/B, DJR 後期都叫追到 Samsung 8Gbit BCPB
不過唯一就係CL值後面果兩個數字同Trfc就依然係Samsung B玩哂

另要留意Trfc ram容量同rank數愈大時會幾何級咁上
32gb單條 quad rank 行3600Mhz時default Trfc 會去到近成1000
sk啲die
咁同amd cool and quiet有咩分別?
其實都係相同野來 你要performance就要disable

前提係你超全核穩定
超全核好似會冇得C6 state
咁其實係咪呢兩個item只要開左其中一個都係一樣? 要關就兩個都關晒先有分別?
我超全核 呢2個option照樣enable 冇理
咁我都唔理了, 我睇CTR2.0 Guide 個到寫住Global C-State要Enabled先好奇想知呢樣野有咩用
3600 64gb 14-15-15-35個set都係上年尾先出左無耐, 成5500蚊仲要訂左成個月先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞