AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Xmp 3600 (唔識超)
我都想join黎玩下,想問佢CTR2.1個個新功能係咩原理?
SSD 遲買真係平好多
12月時買1TB US$230
Sapphire RX 6900 XT Toxic, 360mm AIO Liquid Cooler, 2.7 GHz Overclock
https://youtu.be/kwafbnYGtw4
我冇買到,隻 970 EVO Plus 2TB 都未拆
上年年尾一出已經買左條1tb裝windows+2tb裝games
賣得仲貴過Strix LC
雖然話就話係360排
AIB 旗艦 只會貴

雖然同n卡比 performance 差太多
仲貴過石頭牌真係好難理解
啱啱又玩咗一次,啲數又唔同咗,每個都多咗 25MHz
我都仲未用到ctr

熄晒afterburner 都仲會無啦啦跳上1.55v 搞到我連diagnostic 都過唔到
同我個result差唔多,不過d數我再調高d去tune, 我見作者個guideline寫 1100-1275mV 入面每+12mV/25MHz, 1275-1375之間就每+25mV/+25MHz. 佢出1.25/4.5我落1.275/4.6去tune
要再行tune
bios ?
更正返1100-1275mV之間每+12mV/50MHz先岩
Agesa 1.2.0.0

C8H wifi 3204
pbo disable
Disable晒所有野 剩係開咗cppc 同 xmp 都係唔得 等緊佢出RC4 fix bug
噚晚跑過,但係自己熄撚咗
BTW 佢試啲 3.x GHz 嚟做乜鳩
你呢個用嚟 tune P1 定 P2
我就用黎TUNE P2, 不過其實你P1都可以照TUNE, 你可以睇返下面條link, 你個LLC係咪調得太高, 佢叫你調低D, 同埋TUNE CTR應該熄左再開會接住上次咁TUNE落去

原來都係1100-1275mV 入面每+12mV/25MHz, 今朝記錯左

https://www.guru3d.com/articles_pages/clocktuner_2_for_ryzen_(ctr)_guide,8.html
LLC 4 咋
可能我剔咗 CB20,一跑完 CB20 就彈咗,開返就冇晒啲嘢
我前日tune完依家行緊咁樣,暫時無乜問題

即係如果彈 reduce the voltage compensation,就要降一級 LLC?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞