AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
用左2日 乜事都無
windows log有無WHEA19警告
我4000開到機過到memtest就係狂爆whea19 我怕怕地落返3800c16
唔見有系統果到有WHEA Logger

btw依個係咩原因會有?
Against All Odds: Atari VCS Mini Ryzen PC + Console Review
https://youtu.be/uQ_tZ5o8_fg
唔知 知我就行緊4000
一上4000就一秒十幾個whea19
明顯fclk freq 不穩定
睇番2051 cycle開始啲體質越嚟越差,好多Fclk中伏,有啲連機都boot唔到報F9/07
到底
3800 CL16-16-19-21-36
4000 CL18-21-21-21-40邊邊好啲
我嗰粒 5950X 係 2050,會唔會都係差嗰堆
2.1嘅PX Profile係控制粒U喺低使用率嘅時候強制只用最好嘅2/4/6個core,其他全部唔俾電,唔關CCX事,用2/4/6係因為windows控制一定要一對core輪住行。
因為只用部分core,所以電壓可以長期俾到最盡 (1.45-1.5V),亦唔會撞功耗牆,所以只要散熱正常,粒金星Core有幾勁就可以boost到幾勁,實際測試只要唔係全核垃圾,過5Ghz係食菜咁食
個問題好複雜,除咗天生體質同Ram問題,有啲Bios Auto電壓俾多俾少咗,都會令到高FCLK唔穩定,一係識嘅自己Tune,唔係嘅只能降頻用等Bios update
降3800穩定D
DJR Chip?
睇邊個穩定
咁我繼續試下先 睇下trcdrd同trp壓唔壓得再低d先
想將個箱出風個D扇換做晒做SL120, 依家用緊MF120 Halo係幾靚不過把扇感覺無乜料到
有料應該要上 IPPC 3000?
想要潮d
想問下仲有無得再SET緊D timings 雙面b-die
我粒柒u 高少少3866都會whea 決定揸壓3800算
P12平
3800算
想睇下仲可摸耳再緊d
samsung b die ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞