AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
一級級落降到佢冇野彈出黎, 太低佢又要叫你SET返高, 冇野彈出黎就正常
I see,噉我改低咗一級,係咪應該重頭 diagnostic 一次
我覺得3800 , 1900 fclk 係基本盤
絕大部份RAM都做到
你關晒D野放部機係到由佢行最準, 行多次都無所謂, 我行過2次D結果都有小小唔同
好的,我再試多次
不過搞咁多嘢,可能到最後都係全核手動 OC 最好?
你可以跟佢TUNE完個數你自己去BIOS入, CTR可以SET唔同%自己轉PROFILE黎行, 佢預設CPU LOADING 0-24%用base clock 25-80%個時用p2(用黎gaming), 過左80%就轉行P1(全核工作, 比P2低電壓無咁熱), D數可以自己調, 我覺得好處係溫度控制得好D, 如果你BIOS手動超一個數就要試下佢FULL LOAD個溫度你壓唔壓到。
落咗 LLC 3 跑完一次,又落返 Bronze sample
不過 tune 嗰陣就冇出 reduce 嗰句嘢
好似BIOS版本同SETTING都會影響個結果, 我之前都試過銅
LLC 4 就銀,LLC 3 就銅,好難捉摸呀
Vdroop 0.x% 就 reduce,1.2% 就正常
依家當玩下, 期待CTR 2.1中
係咪玩嘢
CCX2 仲高頻過 CCX1,點解要噉 tune 法
你入咩數TUNE? 睇埋TUNE完出黎個數先
正常唔係 run 完一次 diagnostic 之後,佢自己入咗 reference voltage / frequency,用呢個數 tune 一次,出完個數再用佢 P2 個 reference 再 tune 多一次咩
係,RUN P1, P2
佢試到邊個 thread 仆街就會減嗰個 CCX 嘅頻率
但係我唔明點解降頻都會 fail
可能真係粒U體質問題
張6800xt run furmark上80度正唔正常
結果 BSOD,開返就噉
80仲怕咩

本身燒機溫度預高D
係咪BIOS 前置SETTING有問題? 1.1v 行3.5好唔正常下
上youtube睇見人燒機燒左成粒鍾都係6x度 都係風冷
佢個 penalties 係咩事
你個箱散熱唔好?
人哋果堆reviewer 美國 歐洲果邊 咩溫度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞