AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我就係b550 3700x 同5900x 都usb 奶閪

之前2600x+x470就無事
呢個明顯等板廠 amd 官方回覆先知 佢哋先知hw 定sw 問題
試玩咗CTR2.1 Beta,真係好痴線
Silver都可以爆5.0Ghz,單核分再上多5%
又有咩新問題
研發不輸人
你係PATREON?
課金支持下
用緊L12S配Gigabyte b550M
堆pipe如果要插Slot 1咁好多款都會頂
用緊緊G Skill Fortis勉強可以唔拆Heat sink直接拆RAM
pbo curve optimizer想問下點樣搵適合既電壓
我全部-10, boost frequency 200已經會whea18
Whea 18 cpu oc 不穩定
我知, 而家-10 再BOOST 100MHZ就穩定
想扯返上200mhz但係好懶試佢個curve optimiser 諗住問下有無懶人方法
你花少少時間
手動全核超,每 0.5GHz 找出唔同時脈既最佳電壓
應該比到好大方向你
我就淨係試到 5950X 全核 4.4GHz 1.15V
再上就應該跑分都過熱
今晚又手痕down返CTR玩,用返幾日睇下咩感覺

銀5950x
P1: 1.1v 4.325/4.3
P2: 1.275v 4.6/4.575
SAPPHIRE Radeon RX 6900XT TOXIC features AIO cooling with 360mm radiator

https://videocardz.com/newz/sapphire-radeon-rx-6900xt-toxic-features-aio-cooling-with-360mm-radiator
Amd d aio 卡靚咁多
可惜佢真正旗艦atomic 系列未有
補品
電壓 1.25v 以下,正常都唔會衝到90度
會啊,前日試咗 1.165V 44.5/44 跑 10分鐘 R23 最尾都上到 90°C
你用緊咩散熱同機箱
有冇諗過你安裝有問題
例如扣具壓力不足
水冷就 H150i PRO,機箱係 Corsair Carbide 275R,機頂同機尾都各有一把 12cm 風扇抽出。但係我而家 IDLE 都係 36 - 42°C,我又唔覺得有問題,可能隻水冷垃圾,散熱膏都用到 TF8 啦,一係就積熱散唔切
全核 4.4 1.15V 跑 10 分鐘 R23 maximum 都係 83.4°C,太高?
我之前1.25v/4.5 跑R23記得好似去到8x度未到90,360水
可能我嗰隻係閪水冷
啱啱入左粒 5600x
唔玩超頻係咪求其3600mhz既ram就得?
利申:唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞