AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
入trx40了
已經使咗三皮洗濕個頭
再走去買成皮一粒CPU我會頂唔順
粒5950x 而家易走
同RAM都係錢
你長開就唔需要人手超ram cpu
well, 我X99超住長開超過4年直到換6950X都冇事
舊果粒5820k就賣埋
係換走完之後就開始長開長超冇咩運行
直到換6950X
粒u死埋之後轉1660v3拎嚟超 到而家換zen3 塊板都仲未死得
應該有足夠證明塊板係冇事掛
雖然asus係果期出哂名底板會電死broadwell-e
你搞掂左5950x rma程序先
刨過其他rma post有人話佢AMD用咗5個禮拜先reply出咗approve同shipping slip但佢一早已經退返俾鋪
問左你買間店鋪先
amazon美水嚟
已過return window
等待漫長的rma 吧
屌 一日最衰都係塊板 等足個半月至有
你果粒美水?
巴打,我試過AMD RMA, 佢個support 每次回覆都相隔兩至三日,所以成個流程你預一個月先會收到新U
港行哪有595X
Intel都係差唔多
不過佢地叫做有個ticket system比較好跟返個support講過咩
實情就係兩邊都會問長問短
(之前我粒6950x就係說服唔到佢有事冇得rma, 粒嘢行stock唔彈error又pass到佢個intel diagnostic)
有啊
2020 年 12 月 31 號有一粒我攞咗,唔係點會有粒美水畀 J 巴
12月之後就幾乎冇再見過
真係搞唔掂,想請教下大家
用緊3960x,前幾晚打打下機突然藍畫面
Debug 度話Memory Code C5就開唔到機
本身4條8gb(CORSAIR - Vengeance RGB PRO)
之後逐條Ram試,其他Ram槽用1條Ram都可以開到機

硬係有兩條Ram Slot點到係出Error開唔到機,呢個情況係唔係老母板壞

利申:已Update Bios 及用Default
試吓由2x8重插開xmp之後插4x8試xmp

說明書
粒5900x 2000fclk唔穩會打機random reboot

usb就要閂咗pcie 4.0先正常唔斷
睇板D

落3800好過 呢代平衡位
thx巴打
試試先
用 Corsair 不意外啦
試下開 XMP 之後降 frequency
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞