AMD討論POST(64) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
頂級bin係咁上下
3600又要c14高容量同買4000+冇咩分別
而家高容量買2x32好過

上micron最好
插4條靚仔d
但係兩條好超過四條
micron 32gb單條3200/3600其實好貴
我懶人寧願買貴小小用出廠XMP就算
想知你地manual oc時塊板會唔會走去auto 1.8 PLL上2.1V?
我睇就話1.8V PLL係for bclk oc用
但ASUS 只要Manual + FCLK 過 1800, auto就會隊2.1V落1.8v PLL到
我試過落返1.8佢會reboot彈overtemp error

PBO就冇見到佢隊超過default
唔好超bclk
唔係話想超Bclk, 而係佢manual oc就會自動落2.1V去PLL到
明顯asus bios問題
你去問下asus林大餅
有冇人用asus b550i 可以話我知邊隻low profile cooler無ram clearance問題?
搵過下已知noctua l12s要屈pipe
想用g.skill trident z neo/ Corsair vengeance rgb
我都一樣會斷usb2.0
個AIO斷搞到成日reset左d rgb
熄左c-state就冇事
原來個個都有問題
已經熄咗xhcl 同 legacy usb support
好似好啲
今晚再試吓熄埋c-state
依家最大影響係fan個usb header會斷
都未肯定amd問題

就算之前我用3800x + x570 unify一樣冇事

之前msi b550 unify 供電度有電感聲 明顯msi qc出事
我x570 aorus master暫時用左兩個禮拜唔見有呢個問題, usb插滿咁濟。
見到reddit咁多人一齊屌仲叫埋gamernexus就放心

諗住今代d鑊氣如果年底都未fix就放板放U換返牙膏廠算
而家usb同fclk間間廠都有人投訴 都好難話唔係amd問題

今代問題確實係多 我之前部機用ryzen 1700 再對上果部i7 3770都未試過咁撚戇鳩usb會有問題
呢個一就係usb driver問題 一就係板廠玩cut cost 慳料 冇留意到usb問題

你話x570 pch出事 呢個amd 一定中 但b550 pch 係asmedia搞出來
我就係b550 3700x 同5900x 都usb 奶閪

之前2600x+x470就無事
呢個明顯等板廠 amd 官方回覆先知 佢哋先知he 定sw 問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞