【日本Falcom】綜合討論區Vol.3【軌跡/伊蘇/東京幻都】

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我係嚟傳道シオリ世界第一嘅
シオリ傳上

シオリ自細就同垃圾男豬一齊 遊戲無明確講到幾時開始相識 不過兩家人關係咁好估計係シオリ一出世開始就已經一直相處 *シオリ9月出世 垃圾男豬7月

シオリ對垃圾男豬嘅感情最早可以追溯到遊戲時間2005年3月15日 當時シオリ只有6歲 喺屋企附近嘅街道畫咗幅公主王子圖 表明垃圾男豬係王子 自己就係公主 *可能受家族影響先有此啟發

シオリ拉咗垃圾男豬過嚟睇 結果垃圾男豬就一句幼稚 *當時好想打柒垃圾男豬

跟住就係東京冥災嘅發生

當時垃圾男豬就發哂呆 而シオリ當然對於突如其來嘅地震感到害怕 *垃圾男豬唔知當時有冇嚇到瀨屎

垃圾男豬一直用自己殘廢嘅左手拖住シオリ逃離現場 跑跑吓 垃圾男豬隻殘廢左手柏金遜發作 一鬆 シオリ就中咗頭獎 シオリ知道自己就死 但都好開心 因為自己最後時刻 垃圾男豬喺自己身邊同埋知道垃圾男豬無事 就咁喺自己嘅意識逐漸遠去嘅時候 聽到垃圾男豬好似碇真嗣上身 喺到怪責自己隻殘廢左手做乜柏金遜發作 シオリ聽到垃圾男豬咁講好擔心 擔心垃圾男豬個心會因此崩潰

最後シオリ希望All is a lie 一切都只係謊言
東京幻都正式開始...

PS文中垃圾男豬可能同遊戲有D出入 得閒打埋中下

好有畫面
シオリ傳上

シオリ自細就同垃圾男豬一齊 遊戲無明確講到幾時開始相識 不過兩家人關係咁好估計係シオリ一出世開始就已經一直相處 *シオリ9月出世 垃圾男豬7月

シオリ對垃圾男豬嘅感情最早可以追溯到遊戲時間2005年3月15日 當時シオリ只有6歲 喺屋企附近嘅街道畫咗幅公主王子圖 表明垃圾男豬係王子 自己就係公主 *可能受家族影響先有此啟發

シオリ拉咗垃圾男豬過嚟睇 結果垃圾男豬就一句幼稚 *當時好想打柒垃圾男豬

跟住就係東京冥災嘅發生

當時垃圾男豬就發哂呆 而シオリ當然對於突如其來嘅地震感到害怕 *垃圾男豬唔知當時有冇嚇到瀨屎

垃圾男豬一直用自己殘廢嘅左手拖住シオリ逃離現場 跑跑吓 垃圾男豬隻殘廢左手柏金遜發作 一鬆 シオリ就中咗頭獎 シオリ知道自己就死 但都好開心 因為自己最後時刻 垃圾男豬喺自己身邊同埋知道垃圾男豬無事 就咁喺自己嘅意識逐漸遠去嘅時候 聽到垃圾男豬好似碇真嗣上身 喺到怪責自己隻殘廢左手做乜柏金遜發作 シオリ聽到垃圾男豬咁講好擔心 擔心垃圾男豬個心會因此崩潰

最後シオリ希望All is a lie 一切都只係謊言
東京幻都正式開始...

PS文中垃圾男豬可能同遊戲有D出入 得閒打埋中下

好有畫面

玩伊蘇8 定 persona 5先好

睇你多唔多時間,p5打一週都差唔多100hr

115仲打緊賭場
期間買左尼爾,東京乜乜乜同伊蘇8,玩都未玩過

115仲打緊賭場

ff15 nier p5 都未玩 ys8玩到中間 又心郁郁想玩東幻
シオリ傳補充

シオリ 漢字寫作栞 字帶書籤之義 倉敷家經營書店 シオリ興趣係睇書 (童話故事偵探小說居多) シオリ依個名真係F社近年最有心思嘅名字

115仲打緊賭場

ff15 nier p5 都未玩 ys8玩到中間 又心郁郁想玩東幻

爆左p5 一周目 打緊ys8第二章
但成日心思思想白金p5先
東幻劇情上 輕小說嘅開頭 老土嘅展開 童話故事嘅結尾
整個劇情編排 故事開頭幾章無可否認套路幾乎一式一樣 玩得多都會悶
去到第5章先開始入戲 後期都係老土嘅王道展開 唯一意外就係今集多重絆系統集合下整咗3個結局 有別於以住嘅遊戲 *無記錯嘅社長當初係以NE開發 之後先加入BE同TE 所以第一玩就算達成所有條件都會強制NE
東幻感情上 我覺得其實係描寫失敗 首先シオリ同垃圾男豬嘅感情已經OVER哂其他角色 以下講返2位核心女角

日常生活代表シオリ

一開始出場方式同輕小說無乜分別 受到垃圾男豬嘅母親拜託 得到時坂家嘅鎖匙 定期去時坂家照顧垃圾男豬 2家人關係非常好 好到シオリ同垃圾男豬曾經一齊沖涼 由於シオリ喺遊戲入面係非可控角色 所以注定劇情上較少對話 但相反 喺日常對話上就比較多 算係平衡反シオリ嘅重要性

喺日常對話入面 可以由其他NPC對話得知シオリ同垃圾男豬嘅感情關係

對於垃圾男豬嘅事非常了解 喺間章入面 覺得自己能力有限 而認為垃圾男豬有事不便透露 所以希望明日香等人 能夠喺自己可介入範圍以外嘅地方幫助垃圾男豬

喺シオリ家具劇情 亦係唯一會接駁返去主線 而且シオリ興趣之一就係照顧垃圾男豬 對於垃圾男豬依賴自動吸塵機 產生對抗心 要親自打掃垃圾男豬間房

去到絆/主劇情 シオリ亦係唯一會對垃圾男豬表白心意同時身體接觸最多嘅女角 最後一晚嘅絆事件 封告白信算係全遊戲最核心嘅劇情/感情位

自己黑化嘅時候都係會先考慮垃圾男豬 對於垃圾男豬直呼明日香個名時會吃醋

シオリ2次嘅離別前都係會先考慮垃圾男豬嘅心情 第一次擔心垃圾男豬會崩潰 第二次希望在場人士會代替自己照顧垃圾男豬 同時希望垃圾男豬 能夠走出杜宮 (因為謊言 所以シオリ同垃圾男豬 未離開過杜宮)

TE結局 垃圾男豬以公主抱方式 去迎接シオリ 算係回應返シオリ第一次離別時所畫嘅畫

異界攻略代表明日香

一開始對於身邊嘅人刻意保持距離將自己個心封閉 諗住自己係行內人 唔需外行人支援 自己保護一切 結果垃圾男豬嘅出現 同表明杜宮係自己嘅地盤 要出手保護埋一份 而感到煩惱

前期對於垃圾男豬產生抗性無乜好感 唔記得第二定三章 同シオリ講過唔會喺你身邊搶走佢 亦都開始對身邊嘅人產生好感

中期因為唔想否認自己身份而再同身邊嘅人刻意保持距離 獨自攻略迷宮失手被捕 對於垃圾男豬一行人前來救助 感到憤怒 獲救後開始認同垃圾男豬

間章開始對垃圾男豬放下介心 講述自己身世

絆劇情次數好似係全角色最多 但係同垃圾男豬無乜感情位 多數係以拍檔嘅身份去描寫 去到最後一晚嘅絆事件 對於直呼垃圾男豬個名會怕羞 依個位應該係全遊戲第一次對垃圾男豬開始產生好感嘅感情位

去到結尾 因為同シオリ嘅約定 所以決定留低 幫助垃圾男豬
唉。諗緊入p5好定ys8。兩隻都好吸引

Why

Why

not

認真, 兩者無衝突當然係both

第一眼感覺係夏莉

115仲打緊賭場

爆左p5 一周目 打緊ys8第二章
但成日心思思想白金p5先

但P5連打兩週目真係好辛苦
要轉game 抖下先,我都玩緊伊蘇
隻東京乜乜乜仲未買,但就算買左都冇時間玩

第一眼感覺係夏莉

睇右上角似佢把鏈鋸槍

Why

not

冇時間玩麻。反正經常經過信和,所以唔想買返黎封塵 諗住一隻一隻買

Why

not

冇時間玩麻。反正經常經過信和,所以唔想買返黎封塵 諗住一隻一隻買

買多部P4 完美解決問題

Why

not

買多部PS4 完美解決問題

第一眼感覺係夏莉

睇右上角似佢把鏈鋸槍

一開頭睇個髮型似閃軌個執行者 劫炎
但睇番把武器又真係似夏莉

第一眼感覺係夏莉

睇右上角似佢把鏈鋸槍

一開頭睇個髮型似閃軌個執行者 劫炎
但睇番把武器又真係似夏莉

但最後可能係新角色
東幻感情上 我覺得其實係描寫失敗 首先シオリ同垃圾男豬嘅感情已經OVER哂其他角色 以下講返2位核心女角

日常生活代表シオリ

一開始出場方式同輕小說無乜分別 受到垃圾男豬嘅母親拜託 得到時坂家嘅鎖匙 定期去時坂家照顧垃圾男豬 2家人關係非常好 好到シオリ同垃圾男豬曾經一齊沖涼 由於シオリ喺遊戲入面係非可控角色 所以注定劇情上較少對話 但相反 喺日常對話上就比較多 算係平衡反シオリ嘅重要性

喺日常對話入面 可以由其他NPC對話得知シオリ同垃圾男豬嘅感情關係

對於垃圾男豬嘅事非常了解 喺間章入面 覺得自己能力有限 而認為垃圾男豬有事不便透露 所以希望明日香等人 能夠喺自己可介入範圍以外嘅地方幫助垃圾男豬

喺シオリ家具劇情 亦係唯一會接駁返去主線 而且シオリ興趣之一就係照顧垃圾男豬 對於垃圾男豬依賴自動吸塵機 產生對抗心 要親自打掃垃圾男豬間房

去到絆/主劇情 シオリ亦係唯一會對垃圾男豬表白心意同時身體接觸最多嘅女角 最後一晚嘅絆事件 封告白信算係全遊戲最核心嘅劇情/感情位

自己黑化嘅時候都係會先考慮垃圾男豬 對於垃圾男豬直呼明日香個名時會吃醋

シオリ2次嘅離別前都係會先考慮垃圾男豬嘅心情 第一次擔心垃圾男豬會崩潰 第二次希望在場人士會代替自己照顧垃圾男豬 同時希望垃圾男豬 能夠走出杜宮 (因為謊言 所以シオリ同垃圾男豬 未離開過杜宮)

TE結局 垃圾男豬以公主抱方式 去迎接シオリ 算係回應返シオリ第一次離別時所畫嘅畫

異界攻略代表明日香

一開始對於身邊嘅人刻意保持距離將自己個心封閉 諗住自己係行內人 唔需外行人支援 自己保護一切 結果垃圾男豬嘅出現 同表明杜宮係自己嘅地盤 要出手保護埋一份 而感到煩惱

前期對於垃圾男豬產生抗性無乜好感 唔記得第二定三章 同シオリ講過唔會喺你身邊搶走佢 亦都開始對身邊嘅人產生好感

中期因為唔想否認自己身份而再同身邊嘅人刻意保持距離 獨自攻略迷宮失手被捕 對於垃圾男豬一行人前來救助 感到憤怒 獲救後開始認同垃圾男豬

間章開始對垃圾男豬放下介心 講述自己身世

絆劇情次數好似係全角色最多 但係同垃圾男豬無乜感情位 多數係以拍檔嘅身份去描寫 去到最後一晚嘅絆事件 對於直呼垃圾男豬個名會怕羞 依個位應該係全遊戲第一次對垃圾男豬開始產生好感嘅感情位

去到結尾 因為同シオリ嘅約定 所以決定留低 幫助垃圾男豬

係失手獲救之後, 明日香開始正視, 在意男主, 好感度一路升緊, 由第六章開始好多對白都係類似: "我會跟你...你們一起去解決異變" "放心吧, 我...我們會一起支持著你" "我會改變大概是因為他...他們吧"
去到第八章, 基本上都知佢係等比人溝果類黎
後日譚栞都驚覺原來明日香都中意男主
可能因為我一開始就中意呢個角色所以留意到呢d野
去到最尾個個都覺得男主準備起雙飛
Anyway 少d輕小說式溝女劇情咪好, 點解話失敗
我幾中意家陣男主條條女都冇乜大表示, 淨係同栞一直親密, 同明日香繼續好感度曖昧度up
其它感情線等佢出幻都2先再慢慢go on落去啦
好彩佢後日譚都冇出手溝美月, 空佢地
嚇撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞