【日本Falcom】綜合討論區Vol.3【軌跡/伊蘇/東京幻都】

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實杜丸都幾得意
其實杜丸都幾得意

入面肯定大叔嚟
唔經唔覺 去到今年6月24日 軌跡就已經陪咗我渡過一半嘅人生......

仆街 要鬥長命

原來F社GAME唔單止保值,
拿拿聲爆左佢再賣番出去仲有錢賺,
原價6800円, 而家升值到7800円

原來F社GAME唔單止保值,
拿拿聲爆左佢再賣番出去仲有錢賺,
原價6800円, 而家升值到7800円

未同當年東幻一樣.....第2水開始就會降......
就黎要買ps4
可以控基友

2個都用得

遼太好撚廢

不嬲唔用

會心率加到九十幾,
會心傷害加到有咁大得咁大都係勁弱
無聊攞黎fing下既角色

去到後期,一係用學妹站着尻,一係就用歌姫用明日香射。其他角色都冇乜出過

明日香真係好撚勁

D女角敏捷高,用起上來好流暢

學姐開盾當近戰法師咁玩

我覺得璃音唔算好用, 有時有d動作好大硬值
女角方面學姐可以開盾之後jer住人地黎扑, 明日香識結冰, 空就超強combo
男角其實全部都好用, 都係睇屬性做人居多

璃音招炮儲黃色條BAR儲得快
唔經唔覺 去到今年6月24日 軌跡就已經陪咗我渡過一半嘅人生......

仆街 要鬥長命

唉,希望唔好短命話隻game

仆街 要鬥長命

唉,希望唔好短命話隻game

機已爆
熱撚到機都唔想開
想問Seize the day, Wish Wing 同 魔法少女亞莉紗果首歌主唱係邊個
佐坂? 其實沼倉識唱歌既
呢2日share埋爆機心得上黎
想問Seize the day, Wish Wing 同 魔法少女亞莉紗果首歌主唱係邊個

F社 : 我地自己推個新人出黎平過沼倉好多架

佐坂めぐみ
川崎れいな
川端なぎさ
瀬島ゆい
西田えな

姨媽同all is a lie都係佐坂めぐみ唱

*all is a lie係F社喺Spotify上排名最高嘅歌

佐坂めぐみ
川崎れいな
川端なぎさ
瀬島ゆい
西田えな

*all is a lie係F社喺Spotify上排名最高嘅歌

what is 姨媽?
I will remember you?

佐坂めぐみ
川崎れいな
川端なぎさ
瀬島ゆい
西田えな

what is 姨媽?
I will remember you?

機已爆, 細佬係咁兒講下心得先
細佬話晒都叫玩過伊蘇1,2, 空軌, 零碧, 閃軌1,2
原本2015年見到大家話東京幻都劇情幾正, 已經想玩, 因為眼見閃軌2呢隻垃圾變到後宮輕小說改篇動畫, 劇情又少到仆街, 真係好難接受, 甚至對F社好失望
有咩理由閃軌2仲要係咁挖坑唔填坑, 主角淨係識溝女, 屌你

講返正題, 雖然想玩但無可奈何細佬唔識日文, 唯有一路FF佢出中文版
終於等到今年收到風佢漢化, 所以係4月尾做晒所有野就買左隻game黎玩
一路玩, 其實覺得個劇情, 世界觀對F社黎講都幾新穎, 竟然發生係現代
頭果2章叫做OK, 鋪排正正常常
係玩到Blaze果章我就覺得開始緊張, 到底Blaze想做乜, 點解會黑化等等
去到起霧果part就更加好睇, 明日香比人捉左, 成間學校異界化, 呢章算寫得幾好
但打後果d劇情就幾算幾易估, 基本上第7章已經知道栞係有d唔妥
不過佢算整得幾感人, 栞真係聖母咁款, 處處為洸著想, 就算死左都係為左唔想佢自責先許願
佢消失之後真係好sad, 特別係佢老豆話佢個心好似莫名其妙咁穿左個洞果野真係好sad
好彩最後救得返佢
希望F社可以繼續出呢個系列
因間講埋d角色
原本2015年見到大家話東京幻都劇情幾正, 已經想玩, 因為眼見閃軌2呢隻垃圾變到後宮輕小說改篇動畫, 劇情又少到仆街, 真係好難接受, 甚至對F社好失望

講返正題, 雖然想玩但無可奈何細佬唔識日文, 唯有一路FF佢出中文版
終於等到今年收到風佢漢化, 所以係4月尾做晒所有野就買左隻game黎玩
一路玩, 其實覺得個劇情, 世界觀對F社黎講都幾新穎, 竟然發生係現代
係玩到Blaze果章我就覺得開始緊張, 到底Blaze想做乜, 點解會黑化等等
去到起霧果part就更加好睇, 明日香比人捉左, 成間學校異界化, 呢章算寫得幾好
但打後果d劇情就幾算幾易估, 基本上第7章已經知道栞係有d唔妥
不過佢算整得幾感人, 栞真係聖母咁款, 處處為洸著想, 就算死左都係為左唔想佢自責先許願
佢消失之後真係好sad, 特別係佢老豆話佢個心好似莫名其妙咁穿左個洞果野真係好sad
好彩最後救得返佢

論劇情嘅重要性,明明遊戲引擎同閃軌一樣但正過閃軌咁多

好彩最後救得返佢

論劇情嘅重要性,明明遊戲引擎同閃軌一樣但正過閃軌咁多

論シオリ嘅重要性
洸: 比起黎恩算好好多, 起碼唔似佢咁鳩下鳩下舉手投足都有女lum, 又突登做d on9溝女行為但又要扮晒遲鈍咁
F社主角一般都係王道型男主, 中意多管閒事就一定, 我對呢種性格都冇乜特別感覺
反而對佢由一開始就係咁打工有d好奇
玩落去都算ok, 除左訓過栞大脾之外我對佢都幾有好感
操作上佢攻擊範圍大, 又可以換做所有核心, 基本上必用

明日香: 大大話話都叫係官方設定既女一, 其實人設有少少似亞莉紗, 所以咁多個女主我一開始都對佢比較順眼
一開始玩落覺得佢唔似亞莉紗咁傲嬌, 而係收收埋埋, 有野又唔講有d冷淡, 但反而令到我想睇多d佢既劇情
去到中期, 佢態度終於軟化, 識得笑會怕羞, 肯同XRC班友, 呢段時期既明日香我最中意
操作上, 可以結人冰, 儲氣斬落去又痛, 如果有靈/影屬既都一定出佢

空: 基本上係一般套路既學妹型角色, 崇拜男主, 同時又係天才
其實性格上就幾討好既, 幾可愛, 但我不嬲唔岩學妹
佢同空手道社d人既互動幾好睇, 佢個學姐其實幾慘, 不過最後都叫和好
操作上, 打人combo打得好撚痛, 但有時有怪唔食物攻, 佢魔法又麻麻地, 所以要風屬既場合我先用佢, 呢點比較可惜

祐騎: 一見到佢就覺得佢似約納, 玩落去其實都有d似
最慘係佢比空哦到佢頂唔順, 幾好笑
操作上, 魔法佢係幾勁, 某d場合幾好用

志緒: 其實我最中意角色既係志緒, 真係好撚型, 又講義氣, 平時會照顧班細既, 聽佢講佢點解要成立Blaze真係好撚正
仲要識煮飯, 真男人
操作方面, 攻擊力無人能及, 雖然硬直大但都絲毫不掩其威力

美月: 點講呢, 其實我就姐控黎, 但美月個性格就唔係咁討好, 成日笑好似好深不可測, 又有d陰謀咁, 由Blaze果單野開始就覺得呢個女人好似好恐怖咁
不過好彩男主冇係佢到立flag, 算佢啦
操作上 其實幾勁, 開左盾你想點行都得, 或者近距開盾扣人血咁

璃音: 其實我幾中意佢成日調戲男主角, 同埋佢次次比男主角問佢去邊佢果種反應都幾過癮
原來偶像背後都只係一個普通女仔
比起明日香其實佢中意男主中意得更明顯
操作上 我就唔係好識欣賞, 唔覺佢勁

吾郎: 冇乜特別, 叫做最好抽果個男角囉

最後唔少得栞, 佢對男主真係無條件地好, 做乜都係為左佢, 平時又叫男主起身煮早餐比佢食, 得妻如此夫復何求
講起對今集感情線既睇法先
上集閃軌d男女關係亂撚到on9, 亞莉紗官配多劇情, 中意mk恩我完全ok
勞拉我當佢中意劍道平時又冇掂過男人, 都算我忍你
菲既劇情算係繼亞莉紗之後第二多, ok
但連班長, 白兔, 莎拉, 冰女, 公主都中意佢真係好撚on9

今集本身都唔撚睇好, 諗住條條女都會出水
但玩落去又有驚喜
Flag so far都淨係插左栞, 明日香 同璃音
好彩美月冇好似冰女咁無啦啦中意男主, 唔係我實屌鬼
空對男主都算只係崇拜only
見到永遠姐我以為佢會搞埋自己表姐, 好彩冇搞到

So far 3個女仔
栞就唔駛講啦
璃音都好明顯
明日香就擺到明係比人溝, 暗戀人果隻

我覺得3個都算reasonable既
璃音係唔開心自己一個練歌係男主陪佢同佢傾計, 又入左迷宮係佢差d死果陣救左佢, 成個杜宮異界化果陣又喊住話洸做乜黎, 要黎又做乜唔早d黎
果次打完天使出到黎又即刻對栞好好奇, ok呢個flag我接受

明日香就唔似璃音咁做到咁明顯, 係係第5章完左之後佢開始怕羞先覺佢對男主有好感, 係跟住第8章2個一齊行動, 係屋頂之間既對話, 同完結左之後又一齊放學安慰佢, 先覺得佢中意男主
同埋後日譚果到, 美月好似覺得男主想起雙飛咁, 栞又心諗原來佢都中意男主, 不過佢都算做得好含蓄

講到栞就真係冇得輸, 做乜都係諗到男主先, 係佢成立XRC仲祝福佢

我個人覺得so far F社就未必係好似你地咁講只重視明日香既
F社都係將明日香同栞對男主個重要性差唔多咁, 男主做所有野都係諗佢地/提起佢地先
不過係ex+先留意呢隻game我唔敢講佢會唔會好似莉夏咁, 係中後期先因為人氣關係係咁推佢出黎, 不過我就咁睇ex+前既係劇情上既重要性都係僅次於明日香啫
家陣其實差唔多, 無論男主點我都覺得ok
東京幻都 限時下載Dlc係咩黎
同個主題係咩樣
5月先買黎玩過左期乜q都冇
隻game都幾好玩 璃音最正
要講缺點就
畫面就冇期待過架啦 但可唔可以做多2條動畫片睇下 次次過完1話都係播返果條片
我係嚟傳道シオリ世界第一嘅
シオリ傳上

シオリ自細就同垃圾男豬一齊 遊戲無明確講到幾時開始相識 不過兩家人關係咁好估計係シオリ一出世開始就已經一直相處 *シオリ9月出世 垃圾男豬7月

シオリ對垃圾男豬嘅感情最早可以追溯到遊戲時間2005年3月15日 當時シオリ只有6歲 喺屋企附近嘅街道畫咗幅公主王子圖 表明垃圾男豬係王子 自己就係公主 *可能受家族影響先有此啟發

シオリ拉咗垃圾男豬過嚟睇 結果垃圾男豬就一句幼稚 *當時好想打柒垃圾男豬

跟住就係東京冥災嘅發生

當時垃圾男豬就發哂呆 而シオリ當然對於突如其來嘅地震感到害怕 *垃圾男豬唔知當時有冇嚇到瀨屎

垃圾男豬一直用自己殘廢嘅左手拖住シオリ逃離現場 跑跑吓 垃圾男豬隻殘廢左手柏金遜發作 一鬆 シオリ就中咗頭獎 シオリ知道自己就死 但都好開心 因為自己最後時刻 垃圾男豬喺自己身邊同埋知道垃圾男豬無事 就咁喺自己嘅意識逐漸遠去嘅時候 聽到垃圾男豬好似碇真嗣上身 喺到怪責自己隻殘廢左手做乜柏金遜發作 シオリ聽到垃圾男豬咁講好擔心 擔心垃圾男豬個心會因此崩潰

最後シオリ希望All is a lie 一切都只係謊言
東京幻都正式開始...

PS文中垃圾男豬可能同遊戲有D出入 得閒打埋中下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞