[改新名] 召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (5)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
學神有問題想問 可能係白痴問題
1. 轉彎其實應該定住個油門轉軚,抑或咩都唔洗踩淨係轉軚?
遇著個彎闊我都夠膽俾啲油去 但有時要轉入路口 又窄又有死車 我就淆曬底

2. 回軚有咩技巧?
揸左幾堂都未捉到感覺幾時回
同埋覺得自己回既時候架車都會有少少左右fing

1. 學你講,睇情況,唔係定律,揸車最緊要睇下架車han唔handle到。

2. 推拉唔順就會咁,我都唔係好記得我考嘅時候點搞,應該係純粹盡量順就算。到真係揸,有風油軚就等堂軚自己彈,最多控制下佢彈嘅速度

定係佢幫你截住架車叫你去時,你冇望多次右邊呀?
因為要當係冇個咁既人係度架喎

開車左右望就做足嫁啦,師傅話係我冇睇埋對面線就信場務指揮出
叫我下次唔好理場務截車 鳩等到冇哂車先好開車

不過我覺得個師傅都水水地,次次問佢有咩注意佢都係答我做足哂D野就唔會肥,問排快期要幾耐佢又話預8月份
有冇巴打有自動van師傅推介黎補個鐘考快期

梗係快期,隔耐咗要重新適應,比一舊水教車會搞,我廿日就再考過了,同埋你最好唔好以為自己肥果個位,咁你會以為問題只係果個而輕視其他細節

巴打唔該你!搵教車會係咪即係要轉埋師傅?

多謝巴打提醒,第一次衰完油塘之後每堂都好認真學細節,今日考都非常小心

我師傅係識教車會d人,過數$610比佢幫我搞哂,我懶得要請假去交錢,就比$100佢搞,可能我好彩,兩次考試相距20日,你可以問吓你師傅有冇識人搞。好似其他巴打講望多d鏡,起步、轉彎、騎線,只要徧離自己行駛線少少都要做足全套動作

我就係問師傅點樣可以排快d,佢話快極都八月。又話我會唔夠時間熟習條路

你唯有自己去搶....... 至於話熟習條路,家陣上youtube大把你睇,只係爭練,十另堂乜都夠啦其實
我肥左路線 衰望鏡同調頭前攞位太盡hi到石壆
泊車合格
5月中考完到今日都排唔到快期
我師傅話俾左200個d人㩒到依家都未有
我朝朝自己起身又㩒到
有無巴打可以話我知仲有邊度有人代㩒,最緊要快

我個時3舊 有興趣 唔怕貴既
tg問我啦

麻煩巴打
不過禁到快期如果同師傅夾唔到時間係咪即係白禁

同埋都想問下,排快期係咪同樣要抽試場

係,交完錢你先知考邊
遇著個彎闊我都夠膽俾啲油去 但有時要轉入路口 又窄又有死車 我就淆曬底

2. 回軚有咩技巧?

1. 學你講,睇情況,唔係定律,揸車最緊要睇下架車han唔handle到。

2. 推拉唔順就會咁,我都唔係好記得我考嘅時候點搞,應該係純粹盡量順就算。到真係揸,有風油軚就等堂軚自己彈,最多控制下佢彈嘅速度

我師傅話學車其實學"制" "動",彎位加油冇問題,但你有冇足夠技術控制部車先?如果你連幾時回軑都未掌握好,應該收油,如果車仲係快直程要落d腳制,架車一定要係控制之內

2. 回軚有咩技巧?

我師傅話學車其實學"制" "動",彎位加油冇問題,但你有冇足夠技術控制部車先?如果你連幾時回軑都未掌握好,應該收油,如果車仲係快直程要落d腳制,架車一定要係控制之內

啱啊,如果駕駛者知道架車handle到,駕駛者又有技術使用到架車,其實唔收油係無咩問題。
p牌留名 就黎有車揸
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6

有自己車真好...
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6

有日搭架uber都係mazda 6
佢話仲加咗十幾萬裝音響
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6

有自己車真好...

2萬幾操下車姐
琴日pass左 自動波 個師傅真無好濕鳩
琴日pass左 自動波 個師傅真係好濕鳩
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6

有自己車真好...

2萬幾操下車姐

都唔是車貴唔貴問題,養車問題...
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6

有自己車真好...

2萬幾操下車姐

個流程係點?

簡短講下可以嗎?
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6

有自己車真好...

2萬幾操下車姐

要犧牲下其他消費囉 少d賭波啊 買無謂野啊 但食飯可以周圍去搵d小店 唔駛下下約人去商場
p牌留名 就黎有車揸

買咩車?

mazda 6

有自己車真好...

2萬幾操下車姐

要犧牲下其他消費囉 少d賭波啊 買無謂野啊 但食飯可以周圍去搵d小店 唔駛下下約人去商場

同埋睇你平時點揸
今日晏晝考澤安道一take pass
要嗚謝讓車比我出先既學神巴打
頂住後面d車比我行先既巴士大佬
同跟我後面唔爬頭既的士佬

的士佬你真幸運

的士佬你真幸運

我已經做定心理準備佢會爬頭

又真係估佢唔到
有冇巴打聽過急考皇,諗緊比錢排個快期加補幾節就考過
第一次自己揸車
由美孚兜到去尖沙咀,再兜西九龍公路
跟住係荔景兜左幾個圈

再由荔景直入天水圍
不過經大欖入,下次挑戰下屯門公路
今日上鏗鏘第一堂學車
我揸車個陣個師傅冇乜點理過我
講野又陰聲細氣又好似唔想教咁款
搞到有時我揸車個陣都唔知有冇錯誤既地方
最白痴就係問佢問題會九唔搭八答返我
淨係想搵個有心教既師傅係咪真係咁難
依家諗梗換師傅定係退錢好
利申: 7月尾考第三次油塘同埋搵街師傅教
今日上鏗鏘第一堂學車
我揸車個陣個師傅冇乜點理過我
講野又陰聲細氣又好似唔想教咁款
搞到有時我揸車個陣都唔知有冇錯誤既地方
最白痴就係問佢問題會九唔搭八答返我
淨係想搵個有心教既師傅係咪真係咁難
依家諗梗換師傅定係退錢好
利申: 7月尾考第三次油塘同埋搵過街師傅教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞