[改新名] 召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (5)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike

唔比油 ?前面有車?

果陣3波落2波溜過去,開二十幾,見轉左綠燈無耐就順住去,果個轉彎位無諗住開得快

有諗過衝黃燈,果陣離停車線半個車位,但個黃燈一秒即轉紅燈,所以下意識急停

師傅教落, 就算綠燈 燈位前點都輕輕收慢 (俾個考官知你有做準備 而唔係 理都唔理直接定速過燈位) 咁你收慢左, 見到仲係綠燈梗係照過, 黃燈既話原則上應該收得切, 除非真係即刻轉黃, 即刻轉黃都可以直行 起碼你做哂要做既野

點都好過你無準備, 同埋唔好即急停, 咁樣後面好易撞埋黎, 所以咁樣肥你係正常, 唔算冤枉

呢樣野我真係唔知,平時教係離遠望到綠燈定速駛過,唔好追燈尾,但未遇過半個車位多即轉黃燈呢個情況

下次都係輕放油門由佢溜

如果唔急停,衝黃燈,唔知得唔得,平時d黃燈會等一陣先轉,呢盞係一秒即轉,所以我先急停

衝左會唔會好D

有做準備可以衝黃燈, 點都好過 踩界停 OR 急停(好危險)

考前無留意依盞燈幾秒轉?
正路師傅會講晒啲危險位比你知

無特別留意幾多秒,但都知邊d會快轉
亦都無特別講過危險位
路面遇到特別情況佢先會提下
所以我上面話要開口問先會講
呢排港島快期咩環境

肥佬左,好冤枉
鯉魚門道右轉高超道個燈位,綠燈無幾耐,一個車位後轉黃燈,急停擲左界
衰腳制使用不當,加無留意交通訊號
平時都唔會咁

唔比油 ?前面有車?

果陣3波落2波溜過去,開二十幾,見轉左綠燈無耐就順住去,果個轉彎位無諗住開得快

有諗過衝黃燈,果陣離停車線半個車位,但個黃燈一秒即轉紅燈,所以下意識急停

最尷尬既時速

所以好唔好彩,朋友話追燈尾比油反而唔會有事
咁小心就會有呢d 情況

其實重dup 應該dup得切 ,但要好決斷一踩到底

我都試過,個次唔係衰踩白線,

係咁樣急剎夠三次

重dup 一定chok , chok考官即係腳制使用不當
果個情況應該點做都死

minor 唔會即死
第一日學車比人DIU到 叫轉自動波是咪正常?

想轉師傅但係錢已俾

第一堂比人屌好正常

好混亂
依家google緊搞清楚d concept

我夠俾師傅話過叫我轉AT
結果家陣咪又係揸1 2牌

唔比油 ?前面有車?

最尷尬既時速

咁小心就會有呢d 情況

係咁樣急剎夠三次

果個情況應該點做都死

minor 唔會即死

返到屋企諗起,好在無衝燈,萬一唔好彩衝左,果度有快相機,閃左就仆街

唔比油 ?前面有車?

最尷尬既時速

咁小心就會有呢d 情況

係咁樣急剎夠三次

果個情況應該點做都死

minor 唔會即死

返到屋企諗起,好在無衝燈,萬一唔好彩衝左,果度有快相機,閃左就仆街

有d燈個轉燈時間成日都唔同咁架
除非你望住佢轉綠 唔係都要做好準備要停車
天光道12牌
1take路過
最緊要練多d 呢條路多人多死車
要真係做到同時顧晒鏡 轉波 軚 行人 唔係易事
最好練到架車好似自己對腳咁想行就行停就停
諗都唔港諗 但對眼完全可以放晒落去留意路面
唔好怕上多幾堂晒錢 練多d你係反而慳錢慳時間
d人學十幾個鐘fail就話難考 其實係自己唔練多d
當初我都學左24定26個鐘
加油
天光道12牌
1take路過
加油

靠背x道? 我學左30個鐘考轉右
比多d錢學多幾個鐘好過拎去補考
搶快期 去到確認果版
之後站無空缺
搶快期 去到確認果版
之後站無空缺

你幾點登入
呢排港島快期咩環境

港島樂似一路都多位
搶快期 去到確認果版
之後站無空缺

你幾點登入

30分過左幾秒就入
呢排港島快期咩環境

港島樂似一路都多位

都好似無咩
搶快期 去到確認果版
之後站無空缺

你幾點登入

30分過左幾秒就入

加上要就個教車個人 時間 得1個岩
搶快期 去到確認果版
之後站無空缺

你幾點登入

30分過左幾秒就入

我通常抽左先比個期佢

佢地啲期咁難就
後日考油塘,想請教下各位巴打晏晝三點十會唔會好多人好多死車
好驚一開頭兩個讓路口d死車block晒d視線
後日考油塘,想請教下各位巴打晏晝三點十會唔會好多人好多死車
好驚一開頭兩個讓路口d死車block晒d視線

係讓路線前先停一停,望完

再慢慢隊出一條線再睇

但唔可以一野就隊出去一條線,一定要讓線前停左先
拎駕駛執照係咪合格果日計第1日工作天?
另外, 有冇巴打試過朝早9點鐘去觀塘牌照事務處拎? 多唔多人一早去排?
拎駕駛執照係咪合格果日計第1日工作天?
另外, 有冇巴打試過朝早9點鐘去觀塘牌照事務處拎? 多唔多人一早去排?

試過星期一pass 星期四拎牌
天光道12牌
1take路過
加油

靠背x道? 我學左30個鐘考轉右
比多d錢學多幾個鐘好過拎去補考

唔好諗住幾多幾多錢考牌 當比錢租架車玩下
聽日考油塘 棍Van
真係驚盲閪同死車
今日考澤安
幸運地一take pass
考場一出燈位轉咗
平時都比師傅話我過線做得唔好
今日一出見到有架貨車喺後面
諗住佢會過我
點知佢好好人咁拖慢架車
仲幫我頂住後面啲車
果下真係好感動
搶快期 去到確認果版
之後站無空缺

你幾點登入

30分過左幾秒就入

我通常抽左先比個期佢

佢地啲期咁難就

即係等佢叫佢D朋友教或果日帶你考?
咁多人學車 佢地賺到傻 期一定難就
屌今日第一次學 舊極力子真係屌你老母臭閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞