[帶住班人自由行]9日關東關西跳板之旅

267 回覆
48 Like 3 Dislike
2014夏:[處男親善訪日之旅]7天京阪鴨仔團
https://lihkg.com/thread/2169568

2016冬:[紅葉。基友。京阪奈]兩個小生去日本7天團
https://lihkg.com/thread/2232918

2018夏:[極限挑戰]用10日獨遊半個日本
https://lihkg.com/thread/1957043

2019夏:[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)
https://lihkg.com/thread/1964209

2019秋:[文青勝景美食團]獨遊台北4日 (野柳‧九份‧總統府)
https://lihkg.com/thread/2009433

2019秋:[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)
https://lihkg.com/thread/2089476

------------------------------------------------------------------
時間: 2017夏
人:8 (我冚家,親戚冚家)
練成技能:
‧ 心平氣和
‧ 中階導遊
‧ 行程規劃大師
‧ 交通魔童 (覺醒)

聲明
1. 此遊記屬於咸豐年前,切勿跟足導致行程受阻
2. 因為本人做導遊好撚忙,忙中有亂miss左啲相,請見諒
行程
Day 1
UO624 HKG -> HND
羽田機場 -> 築地市場 -> 淺草雷門 -> 秋葉原 (路過) -> 江戶東京博物館 -> 東京世貿中心觀景台
宿汐留

[u]Day 2/u]
汐留 -> 原宿 (明治神宮,竹下通) -> 新宿(路過) -> 涉谷(路過) -> 日本科學未來館 -> 台場
宿汐留

[u]Day 3/u]
汐留 -> 江之島 -> 鎌倉(小町通) -> 橫濱(中華街,紅磚倉庫)
宿汐留

[u]Day 4/u]
汐留 -> 東京站(皇居,一番街) ------------------> 難波
宿難波

[u]Day 5/u]
難波 -> 京都 (嵐山,河原町,伏見稻荷) -> 道頓堀
宿難波

[u]Day 6/u]
難波 -> 宇治(平等院) -> 奈良(東大寺,撚鹿) -> 難波
宿難波

[u]Day 7/u]
難波 -> 姫路 (姫路城) -> 明石海峽大橋(路過) -> 神戶(神戶港塔) -> 難波
宿難波

[u]Day 8/u]
難波 -> 黑門市場 -> 梅田 -> 心齋橋 -> 難波
宿難波

[u]Day 9/u]
難波 -> 關西機場
UO809 KIX -> KIX
序言
上次去完大阪之後
阿媽就將我啲旅行相send去啲朋友同家族圈
結果就引發以下一場風波

-------------------------------------------------------------------
(2月既某一晚,老母話食飯,咁我就行出房)
老母:你姑姐未去過日本,見到你啲相專登打俾我傾偈
:佢話你去啲地方好靚,好想你帶團帶佢一家去喎
:吓唔好啦,去完又去?
:去第二度咪得囉,日本咁大,佢請你去喎
:東京大阪我去過哂,我想去第二度喎
(嗰陣我plan緊褔岡個行程,唔好搞鳩我)
:唔通帶人地第一次去日本帶人去山卡啦咩
(家姐係房行出黎嗰陣聽到少少)
:係咪去日本呀
:姑姐話佢想細佬帶佢去日本,但你細佬...(下刪3000字)
:爭乜野丫,大家一齊去,你地都未去過日本架
:好呀,有你2個帶住我就放心哂
:(我屌你...)唔得,你老母姐係我老母
:上次同你去完東京,今次去埋大阪得唔得
:好呀,一次去哂就唔駛去咁多次旅行啦
:(認輸mode)得...錢同時間既問題姐
:咁6月大家一齊夾放假啦,嗰陣我冇咁忙
(老豆係房行出黎)
老豆:點呀你地講緊乜咁興奮
-------------------------------------------------------------------
於是,就因為我家姐插左把嘴埋黎
就變成一個攬炒行動
由唔駛去,變成帶2家人去
由自己去福岡,變成重覆去哂東京大阪
果然,女權面前男人含L

因為之前同家姐去過東京
同今次行程大部分景點都一樣
咁我就唔重覆講一次喇,中間會有番外篇補番
本身分好工我帶團佢影相
點知佢番到香港冇耐部機傻左,啲相唔見哂
所以有啲相會跳左

之前都係自己同fd去,其實都係plan搭車同食飯為主
budget都剩係計酒店機票就算
但今次就唔同,因為要同長輩去,數還數路還路
要計準哂幾多公數專食野搭車同俾入場費
好彩機票同酒店佢地自己搞掂唔駛我計埋
預少得滯驚俾佢地介意話我計唔準冇錢買手信
預多得滯驚俾佢地話換多左錢唔知去多幾次駛唔駛得完
雖然佢地話冇乜所謂,但係你地懂的
於是我用左幾個月係Google Sheet砌左個template
mark哂每日行程,日均公數,食野
之後自動夾埋一齊出左個人均開支表
如果唔計買手信呢啲個人開支
呢9日既總開資其實只係8000幾蚊 (當年100yen=6.96HKD)
但其實交通費可以再平啲
係我仆街想搭哂JR同私鐵先冇買Pass
Lm
番外篇 - 機場篇

第一次東京之旅係呢個行程既2年之前
正好就係yen開始低水同廉航開始發展嗰段時間
當中快運就食正條水猛咁開日本航線
尤其係佢有來回羽田機場既航線 (HND)
除左近市區之外,仲可以晚機去晚機返
星期五晚香港飛,玩2日星期日晚機返
星期一朝早到香港直落返工

相信都係唔少哈日香港人既寫照

當年中場客運廊都未起好
搭過UO既人應該都會記得
以前入到禁區係要轉巴士去停機坪先上到機
尢其係佢樣樣都計錢,行李都唔例外
精打細算既香港人為左用盡Quota慳番幾舊水
去程都會帶空喼帶大背囊上機
於是就搞到好似水貨客羅湖過關咁樣

HKG -> HND呢條航線有2班
一班係凌晨起飛,清晨到
因為出左境換SIM Card換完Pass就有頭班火車
可以即刻開始行程去玩,所以呢班超熱門
於是特別多人搭同埋特別貴
當年我仲係學生哥放緊sem break,唔趕時間
於是就搭另一班大約夜晚6點起飛,11點到羽田
雖然仲有車返市區,但係好似蝕左晚酒店好唔抵
所以決定跟啲Blogger係機場訓到頭班車開
機場都幾多位訓,唔需要太擔心冇位
雖然訓係啲長椅上面都訓到覺,但始終唔係床
嗰日去玩都係浮下浮下咁

HND -> HKG呢條航線都有2班
其實就係駁住HKG -> HND嗰2班
一班係凌晨起飛,香港清晨到
呢班都係熱門機同特別貴
另一班就係我地搭嗰班
朝早6點幾起飛,香港中午到
所以我地係訓2次機場
之後有陰影就係以後唔撚想再訓機場
好衰唔衰嗰日香港出奇地黑雨
搞到啲班次大亂,我地班機要delay 2個半鐘
仲要臨時派左架HX過黎載我地走
但因航嗰架又飛到喎,呢個就係價錢既分別喇

lm 慢慢睇
好想去旅行
我都諗住出番前兩年d 遊記,回憶下係日本既開心日子
出啦出啦
Day 1

為左慳錢,我地一家決定全程搭番UO
貪佢Open-Jaw都係逐程計錢
嗰陣中場客運廊開左,UO搬哂去嗰度上機
禁區搭無人列車就到,的確比以前舒服左好多

呢張凳睇黎就係俾轉機客係度訓

因為我放工即刻趕去機場,所以仲未食飯
趁有空檔賴低全家去食飯先
嗰度其實都冇乜好食,尢其係好多都準備關門
唯一一間仲開緊既就係MX
食左個價值63蚊既櫻花蝦雞扒丼
望落好靚,一食,嘩屌,飯爛汁鹹湯淡
唯一值得安慰既就係舊雞煎得唔錯,都幾滑
可惜個照燒汁完全遮左佢個味

去東京呢程就搭呢架熱門機UO624
:凌晨機未必訓到喎,真係得?
:得架喇,可以玩多啲地方呀嘛
:老豆老母話OK咁咪OK囉

姑姐一家嗰邊睇黎就唔想咁chur
兼且有錢啲,搭JAL
因為就唔到時間,佢地就話早一日到等我地黎
我教佢地點樣買SUICA卡,點樣搭去酒店就得
最好啦,一陣話UO坐得唔舒服又賴我

UO啲機相信好多人都搭過
對於我呢啲大隻既高人係好痛苦
因為膝頭頂住前面,屈身訓上張枱又好辛苦
好彩down定啲輕小說係手機度睇
睇睇下就日出,見到富士山
睇黎天氣唔錯
UO red eye 去羽田真係好正,出到市區都仲好早
樓主究竟有幾鐘意日本 同 仲有幾多輯相
red eye直接轉機飛北海道
帶老人家訓兩晚機場唔去大江戶溫泉?
我自己去程訓過晚羽田第二日都想死咁
SOR睇錯,原來係之前果次
羽田機場真名叫東京国際空港
名義上係東京第一個國際機場
當年因為使用量即將飽和
所以要起多左個機場,姐係成田機場
將所有國際線航班搬哂過去,自己剩係做國內線
但好快因為經濟急速發展,2個機場都預計會飽和
但成田機場就因為深夜禁止升降航班同收地問題難以擴建
詳細可以Google成田機場問題
你地點都估唔到以前日本人咁撚勇武反抗政府
自此新起既機場大部分都起係人工島/海邊
因為擴建就咁填海就得,唔駛收地

於是擴建既重任就去左羽田機場
2010年國際線航廈開幕,又可以做番國際線
2019年客運量係世界第五多,多過香港國際機場

架機冇delay,係當地時間4點幾到達羽田機場
唔知係因為成本問題定點
UO啲機永遠都係泊離客運大樓最遠嗰幾個位
慢慢行去入境個位都要行差唔多10分鐘

本身我地坐得比較前
又冇喼係身,好快就落到機
但老豆老母要去廁所
老豆評語:日本啲廁所咁乾淨既
所以等埋佢地行就變左係主車群入面
不過都係半個鐘就過哂關行出大堂
換埋SIM Card就同姑姐講我地準備出發

羽田機場除左巴士的士私家車之外
仲有モノレール同京急
モノレール係東京奧運既產物
唔係今次,係前一次,都50幾年
總站係濱松町,可以轉乘JR
不過因為歷史悠久,架野𠺘到仆街
另一架係京急,東京大手私鐵之一
本身服務橫須賀 - 橫濱 - 品川一帶
佢同都營地下鐵淺草線,京成電鐵直通運轉
所以唔轉車可以去到銀座,淺草,Skytree
最遠仲可以去到成田機場
不過就睇清楚種類同總站先好上,飛左站就好笑
酒店係汐留,所以搭京急去到淺草線新橋駅落車

架車係品川方向,快特係淺草線區間各停
所以係可以係新橋站落車
上年機場客運大樓改名
所以呢個站由國際線變成第三航站樓

係東京呢幾晚住汐留Hotel Villa Fontaine
新橋駅經地底通道行5分鐘就到
係住友不動產旗下商務酒店
地下嗰10層係酒店,其他層數係寫字樓
嗰陣做緊Promo,雙人房送埋早餐一晚800蚊
揀呢間酒店既原因係因為交通超方便
汐留駅有大江戶線同海鷗線
新橋駅就有淺草線銀座線同JR
好多地方都搭鐵去到
隔離有商場,都有啲野食
以東京市區核心地段黎講唔算貴

就係因為訓機場好撚痛苦
所以以後唔撚搭嗰班機

而且成田落機真係好遠
最早嗰班落機都中午之後
搭埋車去市區都夜晚
經過計算都係搭番UO624性價比最高
東京去大阪新幹線?
就咁豪一次買單程?
又關西
呢度唔開故住
做導遊冇得揀
有錢姑姐會唔會請食好野
jal內陸機?
段估一家大細唔會dun 8個鐘巴士掛
8人肯定有小吵
樓主一篇太長了
lm等更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞