[帶住班人自由行]9日關東關西跳板之旅

267 回覆
48 Like 3 Dislike
但喺夏天會焗死
下一站去神戶既元町駅
無論搭JR定山陽電鉄都會去到
但係今次就揀左JR黎搭
除左因為想搭第二種車之外
其實仲有一個好重要既原因 - 車費
搭左兩次新幹線已經冇哂錢
大家車程都係20分鐘
搭私鐵既話就係舞子公園駅搭去元町駅
呢段雖然係直通運轉唔駛轉車
但其實唔係同一間鐵路公司營運
舞子公園 -> 西代係山陽電鉄
西代 -> 高速神戶係阪神電鉄
所以係計左兩程錢各自俾左兩間公司
JR就單一收費模式,平私錢成倍
不過新快速都唔停呢2個站,唯有搭快速

去到元町駅都已經6點,就天黑
去神戶睇夜景首選摩耶山同六甲山
但因為要轉巴士去山腳再搭纜車上山
上到山頂應該都準備排隊落番山
所以退而求其次行出海邊睇神戶港塔
一行出站就見到大大間大丸

行行下會經過南京町既長安門
呢度就係神户既中華街
橫濱既牌坊用木起,呢度就用石雕
同橫濱嗰個差唔多時期發展
但呢度既規模就細好多,而且又好似冇乜野睇
所以影相打個卡就算

地圖明明話15分鐘就行到去個塔度
點知最後要行30分鐘先到,行到天黑
因為Google Map搞到我中大伏
佢用車站西面開始計,一條直路就到
而我就係車站東面開始行
變左要行個大圈先去到,遠左成公里

神户港塔用左雙曲面設計
上下突中間窄,所以成個漏斗形咁
夜晚望落都幾靚,啲燈打得好似東京鐵塔咁
雖然仲可以上觀景台,但係應該冇乜野睇
一黎佢又唔高,得100m多啲,望去陸地俾樓擋
二黎佢係海邊,望出海就黑到乜都睇唔到
綜合各方因素買入場券都係搵笨,就唔上去喇
呢張相我好似成個痴漢咁貼落地咁影

長輩們咁行法都攰哂想坐下
咁就行去海皮個廣場吹陣海風
等阿媽同姑姐嗰啲講下八婆野Hea番陣

上次去到唔夠時間過去個塔度
不過老實講,咁辛苦去到個塔,死人冧樓都上咗先
Hea到差唔多8點就決定番酒店
於是就行番去元町駅
不過就唔係搭JR而係阪神電鉄
呢度搭直通特急去尼崎駅轉難波線就返到去
因為全程都係阪神電鉄,所以車費唔貴
大約45分鐘就會返到去
嗰日咁啱甲子園有波打,架車迫到仆街
去到尼崎站本來要去對面月台轉車
但係中間有架兩邊都開左門既列車
我地跟住啲人穿過架車走去對面月台上車

呢一晚既晚餐就係やよい軒
呢間野類似松屋咁食日式快餐
不過專食和式既家庭定食
一樣都係食券機買完野搵位坐
店員就會過黎收你張飛,之後等食
價錢實惠得黎間野又坐得舒服
呢度白飯免費任裝,飯桶必黎
我就叫左個鐵板燒肉定食
再轉貝汁同埋十六穀米
貝汁千祈唔好叫,因為鹹到仆街
唔講仲以為飲緊海水
不過啲蜆肉都幾鮮甜,冇沙
十六穀米就比普通飯多左啲糙米同麥粒
不過食落就冇乜分別,都係飯咁
十六穀米就冇得refill
個燒肉黎到倒埋啲汁上去會JAR JAR 聲
好入味,味道類似pepper lunch嗰隻蜂蜜醬汁咁
肉面焦香得黎又唔會鞋
底部有啲芽菜托住啲肉,唔驚啲肉過熟
加埋沙律成個感覺好健康

剩係呢餐飯邊夠食
返到酒店經過lawson走左去買個雪糕批當宵夜
呢個唔係一般既綠茶味
而係期間限定抹茶紅豆味
我就覺得因為個抹茶味太濃,紅豆餡太少
食落好似同綠茶味冇乜分別

Day 7 完
日式晚餐,大大碗白飯最心水
Day 8
自由活動日,但我去左做導遊帶長輩行街
所以乜野都冇做過

Day 9
之前係大阪嗰幾日都係好早就搭車去左第二度
然後好夜先返到酒店
前一日就俾大家休息同買野最後衝刺
呢一日就係最後一日行程,架機下午2點幾起飛
計番時間11點幾係酒店出發都冇問題
終於就攝到時間去黑門市場,順便當早餐
離酒店只係3分鐘路程,過條馬路就到
黑門市場我每次去關西都會去
想知既自己去番第一頁爬文

黑門市場多野食就梗架喇
我其中一間必去既就係黑門三平
因為呢間野好大,好多唔同種類既海鮮選擇
有刺身,有壽司,仲有海膽,全部都好新鮮
抵唔抵就見仁見智,黑門市場啲野並唔平
係門口俾完錢就可以入舖頭搵位坐
首先就係食鰻魚壽司,我黎到係必食
舊鰻魚大舊到一塊等於爭鮮一盤8件鰻魚壽司加埋有突
所以佢既價錢都係人地一盤既價錢
我冇記錯1盒1800yen,平均一舊港紙45蚊

家姐見人嗌海膽就跟住叫
但我就唔係好識食,唔識形容佢陣味
係有少少海水味,唔腥囉

食完野就係時候出發去機場
係難波就梗係搭南海電鐵去
終於有影到呢間史萊姆LAWSON

係南海電鐵難波駅搭45分鐘就會到機場
拿拿聲checkin過關行免稅店

上左機之後,我既導遊生涯終於結束
我決定以後唔會帶多過4個人既團
去完個旅行仲攰過唔去

[帶住班人自由行]9日關東關西跳板之旅
我手頭上仲有一個遊記未寫
但因為工作越黎越忙,抽唔到時間寫
第一個遊記寫左一個禮拜
呢個遊記寫左4個月

所以等我有時間慢慢打哂就會出
請各位期待我開關前最後一個日本遊記
[天災。人禍。拉麵店]帶住母姐去旅行4天團(廣島。長崎。熊本。博多)
睇好睇,留個名支持
由冇ac追到有ac留名
好睇
等樓主出下集
一直支持樓主到最後
期待下一篇遊記
loop緊舊po
以你老竇對電氣工業嘅興趣,你應該要帶佢去燕三条行下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞