[帶住班人自由行]9日關東關西跳板之旅

267 回覆
48 Like 3 Dislike
講番正題,去完淺草去邊度?
我都係由番交通著手
除左近隅田川呢邊既地鐵站同東武站之外
向西邊行番10分鐘都有個浅草駅
就係連接筑波市同秋葉原既筑波快線
遊客正常黎講唔會熟呢條線
因為佢的確唔係接駁旅遊點
我就梗係唔會去筑波呢啲鄉下地方
係搭去秋葉原

出左站行番東西自由通道就會去到電氣街
秋葉原唔駛大家介紹啦,世界潮人集中地
不過對於長輩們黎講呢度冇乜特別感覺
除左我老豆
-----------------------------------------------------------
:秋葉原係咪好多電子野賣
:電子野?唔係毒野咩?細佬鐘意嗰啲?
:(...) 電器舖有既,但係Yodobashi唔駛係度行啦
:去大阪先行啦,嗰度仲多間
:唔係喎,我見電視話呢度有電子零件賣架喎
:(Googling...)哦啲舖係橋底,我帶你過去啦
:家姐你帶啲女士行下,我帶啲男人過去
:OK
(過到去睇左唔夠5分鐘)
:都幾貴架喎,啲電批他錶計番都貴香港2倍
:唔買喇,之後去邊度
:(你唔係諗住咁Hardcore係度買野當手信掛,咪又係made in China)
:哦,咁我叫番家姐過黎,反正佢都唔啱行
-----------------------------------------------------------

本人對於日本有興趣相信大家都好清楚
當然包括傳統野,二次元,JK,エロ...
每一次去唔同地方我都會擺啲文化景點落去
因為我覺得去旅行唔止係行街食野睇風景咁簡單
了解當地既文化先至會令個行程有得著
今次當然唔例外,就係去江戶東京博物館
係JR秋葉原駅搭總武緩行線去両国駅行過去就得
両国係國技館既所在地,日本國技姐係相樸
車站大堂擺左個場地出黎,都幾得意

一出左站望番去後面就會望到個博物館
因為個外型都十分宏偉
係站行5分鐘就會到
但老豆對於呢啲知識性既野好冇興趣
:我唔行喇,你地幾個行完落番黎搵我啦
見佢個款應該想訓覺,咁好啦
於是佢自己係下面,我地7個買完飛走左上去

故名思義,呢個博物館就係介紹東京係江戶時期既野
例如建築,文化,娛樂,經濟活動等等
啲模型顯示番以前東京既街景係乜野樣
類似3D版既清明上河圖咁
有啲仲專登整到1比1咁大
俾你了解下當年啲舖面係點樣
我就做左導遊用廣東話聲音導航
睇完個簡介(主要係睇英文)就講番出黎

行行下聽到樓下播緊啲傳統音樂
就咁睇就好似有班老人家睇另一班老人家跳老舞
個老舞係點呢,就係跟住個節奏郁下拍下手咁
睇落似係祭典既時候會跳嗰種
不過完全聽唔明歌詞,但啲老人家睇到拍哂手咁
呢啲係咪就係日本既跳舞群組

家姐發現老母唔見左,唔知行左去邊
搵下搵下原來佢係洗手間隔離啲位度坐低訓著左
橫掂都行左1個鐘多啲,我地都唔行咁耐喇
姑姐一家似乎都麻麻地有興趣
橫掂夠鐘checkin,落去正門接埋老豆就返酒店
佢攤左係下面啲室內休息室張枱訓
唔怪得whatsapp極佢都唔應機

本身揀呢度做行程隨左了解日本文化之外
仲因為我呢度返酒店快
両国駅有2個,一個係頭先秋葉原搭過黎既JR站
一個就係正博物館隔離,1分鐘就行到既地鐵站
呢度搭大江戶線15分鐘就可以直達汐留駅
出左閘直上扶手電梯1分鐘就到酒店,異常方便
我已經預埋佢地去完淺草唔去博物館返酒店
行去蔵前駅都係搭大江戶線17分鐘就到汐留駅
成個行程我做導遊家姐做影相
佢仲拎左部重到死既單反黎影
因為當年佢都想好似我咁樣寫旅行Blog
尤其係我啲行程編得咁特別
一定可以出到名R著數做KOL

可惜番到香港拎張SD卡抄相出黎既時候
唔知係部電腦傻左定個adapter傻左定佢傻左
佢交張卡俾我既時候,張卡睇到有相既file
但係冇張read到圖,插番落部單反都係咁
啲相從此就消失於呢個世界
我呢啲技術型毒撚早有準備
Google Drive開始support sync手機相上Cloud既時候我已經開始用
所以我2014年第一次去日本啲相都仲存在於世上
由此可見Backup相係好重要

我就顧唔到一路影相一路做導遊介紹景點
所以都唔係每個位都有影相
好彩我入酒店房之前影左唯一一張相
我同家姐訓2床房,間房成30平方米
大過唔少香港既新樓
張床超大,起碼我大字形訓個身都唔出界
老豆老母就King Size床房,應該仲正啲
今日仲有最後一個行程,就係睇夜景
Check過7點先天黑,咁就6點半先係大堂等
有3個鐘俾咁多位休息,應該都好足夠
當年第一次自由行黎日本未識得行路
如果有鐵到都係搭鐵算
當年第一次自由行去日本係咁上下啦
而家睇得多左連登個日本鐵道消息及旅遊情報交流區
自己啲日文又好左,睇得明啲指示牌大約講乜
所以而家獨遊都唔怕搭錯車
酒店幾正
江戶博物館真係好正,建議樓主有興趣可以再去,好多位可以影相又感受到日本文化嘅變遷
主要就係商業味太重,冇乜當地特色
如果你夜晚去睇夜景既話我建議你留係東京好過
望住碌野行過去就係啦
不過搭車都好,唔係既話行兩步又會停低影相
有啲人話似維港
lm
帶住兩老你連訓2次機場都幾勇下。。。
番外篇係講第一次同家姐去日本
唔係今次同屋企人去
同屋企人去點會訓機場
我上次食完淺草壽喜燒跟google走左去坐巴士去skytrree. 巴士幾好,唔洗行返去鐵站 又可能好近skytree先落車
邊間酒店?
留名
就快2年冇去過日本了
汐留Hotel Villa Fontaine
繪馬其實係唔應該影
所以你無做錯
啲繪馬畫得好靚架,塊塊都係藝術品
冇留念真係有啲可惜
番外篇 - 秋葉原 2

Keep住行就會去番秋葉原嗰條大路
首先會見到秋葉原Donki
而8樓就係日本樂壇殿堂之一 - AKB48劇場
接近每日都會有唔同既AKB分隊輪流演出
不過我對AKB冇乜興趣,唔上去了

黎到秋葉原,啲廣告即刻變哂二次元為主
北野武嗰個廣告反而格格不入

行到去秋葉原站附近就見到2個生招牌
Gundam Cafe同埋AKB48 Cafe
好多男人排緊隊,遠睇以為係排Gundam
點知上去UDX條橋向下望
原來清一色都係排AKB
不過上年年頭已經執左

μ's仲搶攻埋商場外牆
重睇啦
秋葉原好多女僕拉客好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞