2014夏 - [處男親善訪日之旅]7天京阪鴨仔團

149 回覆
29 Like 3 Dislike
2018夏:[極限挑戰]用10日獨遊半個日本
https://lihkg.com/thread/1957043

2019夏:[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)
https://lihkg.com/thread/1964209

2019秋:[文青勝景美食團]獨遊台北4日 (野柳‧九份‧總統府)
https://lihkg.com/thread/2009433

2019秋:[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)
https://lihkg.com/thread/2089476

------------------------------------------------------------------
時間
2014年夏

大量

成就
第一次踏足日本本土
得到護照上第一個印
第一次親身感受奈良鹿

------------------------------------------------------------------

聲明
1. 此遊記屬於咸豐年前,切勿跟足導致行程受阻
2. 此遊記只含少量美食,但含有大量松屋,美食家切勿觀看
3. 此遊記行程唔係我定,唔好屌我點解Plan到咁
行程
Day 0
CX566 HKG -> KIX

Day 1
関西空港 -> 京都 (京都駅,伏見稻荷大社),宿京都

Day 2
京都 (清水寺,京都駅),宿京都

Day 3
京都 (嵐山) -> 大阪 (道頓堀),宿大阪

Day 4
大阪 (梅田),宿大阪

Day 5
大阪 (大阪城公園,難波),宿大阪

Day 6
奈良 (東大寺),宿大阪

Day 7
大阪 -> 関西空港
CX507 KIX -> HKG
序言

第一次去日本,我既態度係隨遇而安
因為根本就冇得驚
當時除左台灣之外,我係未出過國既
對日本既概念都停留係壽司拉麵同動畫
今次個行程有好多人一齊協助
我就唔係plan嗰個,所以都冇乜點搵過景點食野之類
應該係話我對日本自由行都冇乜認知,plan乜撚
所以我都係跟其他人一齊行事就算
而且我地團內有人識日文,我又唔識日文
所以我都旨意佢地幫手做翻譯
留名

已經就嚟唔記得旅行係咩感覺
Day 0 - 難捱的紅眼機

作為滿懷熱血既年青人
當然稟承住某位過街打機達人既廣告標語
「去旅行,去到盡」
因為行程定左係7日
要用盡呢7日就當然係早機去晚機返
所以我地係搭前一日既深夜機去日本
第二朝一早就可以到日本開始Day 1行程
對於我呢啲當時作息定時既小毒撚黎講自然有難度
心諗:做乜要咁作賤自己係飛機訓
但之後都係慣左搭紅眼機
因為真係多左好多時間
但係個人會好易謝哂皮

我地一行10幾人約定夜晚11點chekin
因為架機都幾爆下,全部人都俾人排到坐最尾幾行
我派到73A,姐係747最後嗰行既窗邊位

上機前梗係要留影
CX566

有緣既話可能見到你
飛機起飛之後派餐都已經凌晨2點幾
因為都預左你訓覺
所以佢唔係派飛機餐而係派餐盒

入面都有幾多樣野食
有生果,芝士火腿包,cupcake仔同果仁酥餅
不過我對個味道冇乜印象,姐係味道麻麻

由於我係坐緊成架機最後嗰排
而且呢架係大機,個engine都特別大
屌你老母好撚嘈呀
基本上聲量同你企係巴士隔離佢開車嗰陣個engine發出既聲差唔多
而且持續整個機程
所以屌你老母訓唔撚到
就算戴住個濕鳩耳機睇戲/聽歌都冚唔到好多
於是我都係夾硬訓,之後醒下,又訓下咁
姐係冇訓過
然後因為呢個經驗,我下次旅行就有準備
反思準備
耳塞 / 良好noise cancellation既耳機

大約凌晨4點望出去窗口
下面應該係台灣
有冇人知道係邊度?答中冇獎
留名
樓主係自學日文?之前睇你帶兩老個遊記 好似好精通日文咁學左幾耐?
2014年 真係要留個名
果時cx已經派餐盒
lm
支持
永續樓主遊記
留名
1:30起飛,如果真係4點,張相點會喺台灣, 香港飛台北都係1.5至2HRS
我食完餐盒之後較左日本時間
所以凌晨4點姐係香港既凌晨3點
應該仲係台灣上空

第一張相中間黑咗嗰條應該係淡水河
747真係好撚嘈
仲要機尾
以前暑假有上過日文班學50音同生字
自己有睇開動畫同綜藝
Plan行程嗰陣都有睇日文網做research
睇得多聽得多自然某啲句式某啲字都自動聽得明睇得明唔駛google
而且日文咁多漢字,其實都大致估到個意思
最撚難我覺得係敬語,太複雜太多變化
但係將聽得明同聽唔明夾埋一齊都大致聽得明
而家我估自己日文水平應該係半桶水N4-N5咁上下

同埋去日本自由行除非你周圍走捐窿捐罅
如果唔係帶番幾句旁身都夠
離唔開識問人件貨幾錢,識叫餐,識問路
識講唔該多謝唔好意思咁
其他地方好多時都係遊客地方,實有人識英文或者有中英文睇

我plan親食飯都google過個餐牌
起碼如果冇中英文餐牌,最少都用日文叫到個餐
我柒到盡都係聽唔明待應叫杯lassi要先上定跟餐上
好彩最後用簡單日文解到圍
之後又醒下又訓下,好快就天光

日本時間6點半就落機
因為我地係成架機最後嗰批落機
所以都搞左成半個鐘等前面啲人行哂先行得
仲要搭番無人列車去出境大堂
去到行李帶啲行李已經等緊我地
成團人過哂關已經8點

落左機之後我地就去京都
係呢度得1個相對快捷既方法
就係搭JR既はるか,每個鐘2班
經過天王寺,新大阪,最後到京都
全程大約個半鐘
個站就係機場Terminal 1出面,5分鐘就行到

関西空港駅係兩鐵共構車站
橙色嗰邊係南海電鐵,去難波同和歌山
藍色嗰邊係JR站,可以去新大阪駅接駁新幹線
都可以去轉在來線去神戶京都奈良等地區
兩邊都出左好多唔同既Pass去引你搭佢
嚴格黎講,如果你目的地只係京阪神奈地區
而且主要搭地鐵同私鐵既話
嗰啲Pass大部分都包左南海電鐵呢程既特急
如果係大距離移動或者用JR做主要交通
JR既Pass就會抵啲

我第一次黎日本,乜野卡都冇
所以之前上JR西日本個網訂左ICOCA & HARUKA
佢包1張1500yen既ICOCA,姐係日本既八達通
同埋由關空去程同回程關空既磁飛各1張
可以搭はるか既自由席
換領地方係JR關西空港駅隔離
拎住印出黎既email confirm letter + 護照
俾駅員check完俾錢就可以
可能因為時間好早+我地遲出黎
離奇地唔駛點排隊,好快就搞掂

當年張飛冇咁複雜,無論去京都大阪神戶奈良都係同一個價錢
而家就會分番去唔同地方唔同價錢
但其實呢張野其實都幾雞肋
賣點只係包ICOCA同14日內來回機場既はるか
如果你剩係去市區唔會點周圍去先抵
我呢啲交通魔童四圍去
一定係關西廣域鐵路周遊券

一落到去月台啱啱有車
但係自由席已經滿哂咁滯
所以等多半個鐘等下一班

呢邊係JR月台,隔離就係南海電鐵月台
有架Rapi:t係度

結果架機降落左之後2個鐘先上到火車去京都
多人真係好撚麻煩

我都暑sem學過下basic日文
同埋以前細個瘋狂睇火影 所以都識少少生字
不過之後冇認真學 慢慢唔記得了
想pick up返希望去旅行可以用得著
留名先
支持處男遊
依次係同咩人去?
2014你都記得
はるか係用281系,我覺得都殘殘地
最特別既地方係佢冇一般特急會有既枱
只係得收埋係位側邊可以反上黎
剩係可以擺野飲咁大既枱
擺部手提電腦都會有半部懸空

関西空港駅至りんくうタウン駅(臨空城)中間
南海電鐵同JR係會共用上下行路軌
所以你見到2邊班次都唔算特別密
實際上行駛班次係兩邊加埋
過左臨空城之後兩邊路軌就會分開
南海電鐵就會去泉佐野駅,可以轉車去和歌山
JR就會去日根野駅,可以轉くろしお去白濱同新宮

之後由於架車太舒服,好快就訓著左
個半鐘後就到左京都駅先俾人拍醒
個站基本上同而家冇乜分別
第一個印象就係,嘩,咁撚宏偉既
地震會唔會震冧個頂架
搭はるか既人大部分都係遊客
嗰陣都唔算好多人,而家直頭總站坐爆自由席
所以之後我都係鍾意行程最後放係大阪
之後落難波搭空港急行

行出京都駅就會見到京都塔
唔好睇佢好似好矮咁,以為會睇唔到景
實際上當年政府為左保護古都景觀,規定唔准起高樓
於是係規定前起好既京都塔就成為京都市區最高建築
不過天氣唔好,冇意欲上去

站隔離有個定期觀光巴士售票處
其實主要都係全包既1日既local tour
京都市區交通本身唔發達,主要都係靠巴士
local tour可以點對點搭到去景點
有啲仲包食飯同有某啲表演
不過你見到都係中年老人家居多
我地啲後生都係唔好阻住佢地

係京都呢2日住京都新阪急酒店
就係正京都站對面,京都塔隔離
而家仲早未可以入房,所以checkin左先
擺低行李之後啲人會自動送入房
第一次感受到日本人既服務態度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞