新一代Oculus quest 2 玩Steam VR 集中討論 (14) 打機打到悶? 打j打到悶? 入黎望下haha

629 回覆
10 Like 4 Dislike
有無人有買the exorcist steam 版
第一關一開頭用quest 玩 揸住個對講機㩒極都answer 唔度

有咩方法解決?
定一定要買oculus 版先得
師兄放咗未? 咩價位呢?
https://youtu.be/9t6xgrlKDKY
岩先見到依樣野,唔知wow左未
出去行左好耐 得快充線 好似唔係用3.0
想問下 屋企得200M上網 用VD會唔會出問題?
上網速度同VD完全無關係
係睇內聯速度
想問下
我係用 quest,買咗條 usb 3.0 線,裝好晒 oculus link 同 steamvr
oculus link test 咗 usb 線 speed 1.6Gbps
run 咗 steamvr performance test 係綠色(推薦配備)
Win10, RTX 2060 super, i5-3470

駁咗 oculus link 都好正常,但係入去 steamvr 就疾到嘔,load 到 game 但係玩一陣已經想死
知唔知係咪條 usb 線問題呢?
你粒CPU出事 太廢 有bottleneck
Steam vr performance test唔準 唔洗理佢
你係pc定laptop?
9成cpu問題你買fpsvr 入到去 睇下cpu係唔係100%
你將steam vr 解像度set低佢 再重開Steam VR
i5-3470應該係岩岩好最min.夠,你睇下係唔係你steamvr SS set太高
真係似 CPU 問題,我睇 forum 教 set 死 VR 嗰幾個 process 做 high priority, 就好咗好多
可能未係最好,不過都玩得下

但係隻 half-life alyx 一開頭就卡 game
比人喺架車度救番出嚟就唔識玩
周圍都無路
中間轉灣位上一級跳去對面
搞掂VD了 原來又幾簡單
BTW入面係咪無得用速成?
好似無
我都有呢個問題
steamvr+ link 喺間房係勁疾
但係已經用緊5900x....

用vd+steamvr就冇問題

另外玩star wars 又係有類似問題
用link 玩 vr郁動嗰陣 好似有幾個frame 跳返出前一個frame 然後愈黎愈lag 最後彈埋game

用vd+steamvr就冇事

test過條線有2.6G
oculus link有更新?
星期六裝 應該係最新
link反而lag真係唔知咩原因
link 我有時都會LAG

係有時玩果陣噤左一下steam介面就會係咁LAG

但又唔係次次會,同埋玩果陣又無事,唔知係咪BUG黎
用VD有時會無啦啦lag一野 係正常?
VD有個overly performance
睇下咩事

我估都係CPU事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞