新一代Oculus quest 2 玩Steam VR 集中討論 (14) 打機打到悶? 打j打到悶? 入黎望下haha

629 回覆
10 Like 4 Dislike
唔好坐 睇返頭post 自問自答
你要一路行一路 左右腳原地踏步
但係我跟足上面既指示玩 要步行既VR Games一行前就好暈...
A貓:好簡單 當你行緊果陣 左右手輕擺/左右原地輕踏腳 FF緊自己真係行緊,目的係FAKE自己個大腦以為真係行緊 減少暈既情況 係好白痴 但係WORK

總之當自己真係美軍 渣步槍跑
除左機再戴番 經常黑屏(有光黑屏), 重新開機又唔得, 要隔成15分鐘再重新開機先有正常畫面
點解會咁
但我唔係暈 係身體重心唔同左 會有機會向前仆
你啲頭髮遮住咗個感應器
當無人用緊 待緊機
一樣 唔係暈 都係FF手腳行緊去處理
感應器咩位 小弟陰好長下
撥開前陰 帶VR就ok

好多人頭髮前陰唔撥開 就帶上去 以為部機壞咗
原來我FACEBOOK ACCOUNT比人停用左,仲話停用過,左30日,再不受理,
月頭都仲玩緊BEAT SABER,係今日想開FB LIKE野拎優惠先發現登入唔到,

自己嗰FACEBOOK本身上年已經DELETE左, 為左玩OCULUS先再開個新FACEBOOK.
今晚OT完先返去開機再睇睇, 我估應該無得再買GAME,另外登出左就開唔返,好彩只買左BEAT SABER,無都只係無一隻GAME
2塊鏡片中間上少少
ONWARD VR更新檔有11GB! OMG

請問用notebook玩係咪latency會高好多?
差唔多成十倍,
我駁另一部機只係15-30 左右,而家成9百幾...
1. PC用缐連router,
VR用WiFi 約15-30latency

2.Notebook用WiFi 連router,
VR用WiFi 連notebook 而家成9xx
駛唔駛腦好勁先玩到 我部腦好廢
想問應該用咩耳筒?
見佢左右各一個孔 唔知點搞

唔想用藍芽 次次要connect
返左工 拎唔到上手所以齋問
你用緊quest 1?
quest 個vd 可以睇performance
睇下係咪network慢

用咩router, notebook 咩wifi卡?

Router用緊Linksys e9450,
我本身用緊 第一部quest 2 冇問題(1.),latency只係30以下,所以估計router冇問題,
新呢一部VR係毒朋友買嘅(2.),所以我唸係唔係部notebook硬件唔掂
大佬 新手應該點組槍 AI都唔夠打
會唔會係用左內置display的關係?
見你左下角show intel uhd
如果係咁,有冇方法可以轉返2060?
好似係GEFORCE設定入面有得揀每個程式強制用咩DISPLAY開的,
你研究下
Thx! 今晚收工試吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞