新一代Oculus quest 2 玩Steam VR 集中討論 (14) 打機打到悶? 打j打到悶? 入黎望下haha

629 回覆
10 Like 4 Dislike
個時間線係HL1 > HLA > HL2

HL1有sidequest版既mod可以轉做VR,叫Lambda1VR
留意返,HL1畫質依家睇落好差,因為佢係1998年既game
或者可以係PC玩HL1既fans重製版,叫black mesa
可惜black mesa未有vr化既mod
睇POST睇左一排, 終於中左伏噚日到左手
想問如果用CABLE駁電腦睇片係咪齋用oculus link 就OK?
唔熟 等人答
btw公喜 中伏玩VR
邊度有步兵片下載?
DMM真金白銀買果d都有馬
冇電腦, 又想升級玩pcvr嘅人注意, 一蚊起bid, 睇下可唔可以二三千蚊bid到3100+1660ti/1080 https://youtu.be/iUvrNqpX9j8
睇置頂post用steamvr 要用wifi6

但用緊wifi5 1gb plan, 都好順 開心virtual desktop steamvr中
駁線可以用 DeoVR video player,免費的,試咗可以直接 read hd 入面嘅片
好想買
但而家有冇消息出下一代?
睇vr片時,用monoscopic睇,可以行到本身條片60hz ,但當用stereoscopic 就變左得返30hz 咁,係我set 錯左d 乜,定quest 2本身限制係咁? 試過用USB或者VD 都係咁。

部電腦新砌,應該唔係硬件問題。
Qualcomm仲未announce新VR chip
不過應該一年一部好似iphone咁
應該下季會有新chip,跟住Q3/4出Quest3
唔明
簡單d 講
monoscopic 係2隻眼播同一side, 足60hz
stereoscopic 係左眼播左 L side,右眼抽R side, 得30hz
無咁快 Q1同Q2都係1年半左右
Q2由上年9月中出
用電腦set個DLNA,咁就可以用免費app Deovr播你hdd啲片,連線都唔使駁

如果買skybox,就唔使set DLNA,用skybox無線播

唔開DLNA嘅好處係,唔驚開緊電腦果陣,有屋企人㩒錯入去睇到你電腦有呢啲片
唔該哂巴打
但如果部PC 冇wifi card 係咪做唔到
唔好意思電腦hardware 嘢唔熟
電腦入lan線

Quest 2連router
router lan線插電腦
電腦唔使行Wi-Fi,同一個network就得
咁可能係片源問題?
姐係大家都無呢個情況?
我唔睇片 只打機
好想玩d 大作,但暈到pk, 只可以玩企定定果d VR game
習慣下就ok
我一開頭都係好暈
喺HLA開頭個露台玩咗好耐先慢慢無咁暈
真係要習慣
不過到而家都重係會向前向後中
連登VR TG公海群
https://t.me/lihkgvr

我放得隱蔽冇乜人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞